Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Философия и политика Пожелание за успех на сръбските демократи!
  
Потребители писали по темата: Makedonski, angeligdb
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Пожелание за успех на сръбските демократи!
Автор Съобщение  
 
21 Jan 2007 8:47 Цитирайте
angeligdb
Мнения: 11



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Днес в Сърбия текат изборите за Скупщина, които имат съдбовно значение за нашите съседи. Сърбия, жестоко ранена от ужасните последици на управлението на Милошевич, едва стъпи на крака през последните години, а сега е отново пред избор. Днес сърбите ще трябва да заявят дали желаят да се присъединят към европейските и евроатлантическите структури. Това може да стане само ако гласуват за проевропейските демократични политически сили. Ако гласуват за радикалните националисти, ще изберат изолацията и мизерията. От ЕС и САЩ заявиха, че подкрепят демократичните проевропейски партии в Сърбия.

Навремето, в студените зимни дни на декември 1996 и януари 1997 година сръбските демократи, всеки ден демонстриращи срещу Милошевич с искане за избори, ни дадоха пример на нас – за да излезем и ние на улиците, протестирайки срещу правителството на БСП и Жан Виденов. Ние победихме, избрахме реформаторско правителство начело с Иван Костов и в резултат десет години по-късно България е в Европейския съюз. Макар и трудно, постигнахме желаното. Сега сръбските демократи могат да вземат пример от нас и да постигнат същото – дори много по-бързо и лесно от нас. Ето защо днес българските демократи “стискаме палци” и желаем успех на сръбските демократи – на тези избори е заложена съдбата на Сърбия за десетилетия напред.

“Според анкета на американската агенция “Гринберг рисърч” сформирането на правителство на партиите от демократичния блок в Сърбия става все по-вероятно, защото Демократическата партия на Борис Тадич, коалицията на Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница и Нова Сърбия, Г17 плюс и коалицията начело с Либерално-демократическата партия се очаква да спечелят на предстоящите на 21 януари в Сърбия парламентарни избори около 55 % от гласовете.”

Дай Боже да стане така, желаем ви го от сърце, наши сръбски приятели!!!




Моят блог е: http://angeligdb.wordpress.com/
 
21 Jan 2007 11:38 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

не, че и аз не се надявам на това, но за съжаление сърбите прекалено много приличат на нас.

какво означава това за мен? че дори да пробият краткосрочно някои по-демократични партии, в следващия момент ще се нароят (по-точно ще бъдат нароени) хиляди "реформатори" (мислете си за НДСВ, БНС, Атака, ГЕРБ), които да размият и минималния успех. отделно пропагандната машина (24часа/труд) ще бълва тонове непроверена плява и ще омърси имената точно на хората, които си разбират от работата до такава степен, че думата експерт ще стане мръсна а хората, които цял живот са дебнели да натопят някой ще станат партийни лидери и политически елит. това нещо ще е съпроводено с непрекъсната изпростяваща кампания, в резултат на която ще има реплики от сорта на (умишлено този път не съм цитирал и не съм споменавал имена на автори, за да не ги засегна, а да се опитам да ги провокирам да се замислят що за глупост са казали)
* костов и софиянски предизвикаха хиперинфлацията
* виденов работеше за българия
* на българия и трябва млад реформатор, затва гласувам за първанов
* правителството на костов е най-доброто засега, но все пак - корупция
* няма да гласувам за човек, подкрепян от някой, който... рие в драгалевци
айде стига толкова, че като си спомня за тия мизерии ми става лошо

така или иначе, отново на темата. положението в сърбия изобщо не е розово
Цитат:
...Както изглежда, отново преднина ще има Сръбската радикална партия на крайния националист Воислав Шешел, който е обвиняем пред трибунала в Хага за престъпления по време на войните в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина в периода 1991-1995 година. Както и на предишните избори през 2003 г., радикалите няма да имат необходимото мнозинство, за да съставят правителство. По последни прогнози те могат да очакват около 30% от гласовете. По-стари прогнози им даваха между 25 и 30%.

Втора по гласове, както изглежда, ще е Демократическата партия (ДП) на убития през 2003 г. премиер Зоран Джинджич. Лидер на партията сега е президентът на Сърбия Борис Тадич. ДП, която съсредоточи кампанията си върху европейското бъдеще на Сърбия, получава около 23% при предишни предвиждания до 30%. Въпреки големите усилия, хвърлени в предизборната кампания, демократите трудно могат да съберат повече гласове. През последните дни за кураж на ДП в Белград се изсипа рояк европейски политици. Американците също изразиха подкрепа за демокрацията и европейското бъдеще на Сърбия. Българският министър-председател Сергей Станишев също присъства на заключителния митинг-конвент на ДП, но в качеството си на партиен лидер и пратеник на Социнтерна...

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=125179&srcpos=13

дори в малко по-оптимистичния вариант ще има коалиции, в които ще има нечовешки извивания на ръце, ама такъв е живота тепърва има да се извърви пътя към демокрацията. както казваше един шофьор на рейс всеки път когато го спреше сръбски полицай: "и наште и ваште"




http://mapto-on.blogspot.com/
 
22 Jan 2007 9:44 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Цитат:
В парламента влизат шест партии и коалиции: по последни данни на на неправителствения Център за свободни избори и демокрация /ЦеСИД/ на базата на 90 процента преброени бюлетини Сръбската радикална партия получава 28,7 на сто от гласовете, или 81 мандата в сръбския парламент, Демократическата партия на президента Борис Тадич - 22,9 на сто или 65 депутатски места, коалицията на партията на премиера Воислав Кощуница Демократическа партия на Сърбия и Нова Сърбия - 16,7 на сто или 47 места в парламента, Г17 плюс - 6,8 на сто или 19 места, Социалистическата партия на Сърбия - 5,9 на сто или 16 депутати, коалицията около Либералнодемократическата партия - 5,4 процента или 15 депутати.

http://dnevnik.bg/show/?storyid=305930

Такова разпределение има голяма вероятност да се случи на следващите парламентарни избори в България (дано, защото засега това е най-добрия вариант). Този път сърбите ще ни водят, или пак да цитирам едно любимо парче
Цитат:
.. just little bits of history repeating
.. and I've seen it before
.. and I'll see it again
.. yes I've seen it before
.. just little bits of history repeating
[/b]




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Философия и политика Пожелание за успех на сръбските демократи!
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004