Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Природа, екология и здраве Декларация за екотероризъм
  
Потребители писали по темата: Makedonski, yurukov
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Декларация за екотероризъм
Автор Съобщение  
 
02 Feb 2007 12:09 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Цитат:
През последните години сме свидетели на все по-наглото съсипване на българската природа в интерес на частни и корпоративни интереси и в ущърб на обществения интерес. Едва ли има смисъл тук да изброяваме всички престъпления, които се извършиха по Черноморието и по планините. Вместо да изпълнява своята регулираща функция и да защитава националния интерес, държавата по-скоро се грижи как по-бързо да разпродаде един от последните ни останали ресурси - природата!

Ето защо ние, от Движение за защита на българската природа "Равноденствие", решихме, че е време за АКТИВНИ действия, за да остане нещо от българската природа за децата ни. След като държавата абдикира от контролните си функции и няма кой да приложи закона срещу големите пари и големите интереси, ще трябва ние да се нагърбим с тази задача. Нашите действия ще бъдат нестандартни и асиметрични.

Като цел на първата си акция избрахме един от особено наглите унищожители на природното ни наследство - "Юлен" АД. Тази компания получи концесия да разработи ски зона на територията на биосферен Национален парк "Пирин", намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство. Вместо да подходи с необходимата отговорност и да положи всички усилия щетите за планината да са минимални, още от самото начало "Юлен" АД показа, че няма да се съобразява с нищо и с никого. Така например при изрична забрана да се заравнява теренът за новите писти склоновете бяха подложени на грубо въздействие с тежки машини. Резултатите не закъсняха, включително и за Банско - ерозия, свлачища, понижаване качеството на питейната вода, увеличаване опасността от лавини... На тях обаче не им пука, тъй като все още не се е намерил кой да ги санкционира. Все някога природата ще си отмъсти, но ние решихме да не чакаме, а малко да й помогнем...

Известно е, че над Бъндеришка поляна се намира една от потенциално най-големите лавини в България - Палашица. "Юлен" АД многократно бяха предупреждавани, че ако искат да правят европейски курорт, трябва да вземат мерки за обезопасяване на Бъндеришка поляна и ски зоната в това отношение. Вместо да се вслушат в предупрежденията, те унищожиха единствените естествени препятствия пред пътя на лавината - един хълм и една горичка. Така сами ни подсказаха каква да бъде първата ни акция.

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ: ИМАМЕ СРЕДСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ ДА АКТИВИРАМЕ ЛАВИНАТА НА ПАЛАШИЦА, ЕДНА ЛАВИНА, КОЯТО, АКО ТРЪГНЕ С ЦЯЛАТА СИ МОЩ, МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА КАТАСТРОФАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БЪНДЕРИШКА ПОЛЯНА И СКИ ЗОНА БАНСКО!

Заложили сме (още преди падането на снега) взривни устройства на прецизно изчислени места по склона Палашица. Тези устройства са под наш дистанционен контрол и могат да бъдат активирани синхронно по определена програма във всеки момент до края на сезона! Ако това стане при подходящи условия (като условията през последните дни) и тръгне прашна лавина или лавина с прашна компонента, мощта й ще бъде разрушителна!

Нашите искания са:

- Държавата в лицето на МОСВ да си спомни, че трябва да изпълнява строг контрол върху спазването на концесионния договор, и да наложи санкции на "Юлен" АД за извършените многобройни нарушения!

- "Юлен" АД да си спомни обещанията си за затревяване на пистите, за да не се превръщат всяко лято в кални пороища и да не се налага преди всеки нов сезон отново да бъдат подравнявани! Ако ще, лично шефовете на "Юлен" да застанат да придържат чимовете с трева, но в най-кратки срокове пистите трябва да бъдат затревени и стабилизирани! Иначе по-нататъшната им експлоатация е равносилна на престъпление! Разбира се, това не може да стане през зимата и изисква време, но един ясен и категоричен ангажимент от страна на държавата, че ще следи за изпълнението на тези укрепителни мероприятия, е напълно възможен и в реда на нещата.

- Всякакви по-нататъшни проекти за разширяване на ски зоната и строеж на нови съоръжения да бъдат замразени поне дотогава, докато не бъдат изпълнени горните две точки и докато "Юлен" не докаже, че наистина иска да прави европейски курорт!

- Пълен и незабавен мораториум върху всяко по нататъшно строителство в Банско и в планината, поне докато не се изгради необходимата инфраструктура и не минат няколко години, за да се даде възможност на излишните хотели спокойно да фалират!

- Спиране на пропагандната война и манипулациите срещу европейския проект "Натура 2000". За целта правителството трябва да отговори на някои въпроси. Като например кога и как смята да върне в мрежата "временно" извадените "за прецизиране на границите им" гори и територии от Западните Родопи и другаде. Някой трябва да отговори и как става така, че заради недостатъчно точно описан малък участък от границата й се премахва статутът на защитена територия на най-дългата запазена дива плажна ивица и най-големия масив лонгозни гори в България, Камчийски пясъци (и откога за българския съд интересите на разни руски "инвеститори" с неясен произход са по-важни от запазването на природните ни ресурси?!). Може да се продължи с още много въпроси за десетки места по Черноморието (Калиакра, Топола-Божурец, Емона-Иракли, Маслен нос, Силистар и т.н.) и планините (освен Банско, Пампорово, "Супер Боровец", "царските" гори в Рила и т.н.), въпроси, задавани от гражданското общество към институциите, и въпроси, за които тези институции си правят оглушки. Е, щом е така, ние ще се погрижим да "отпушим" сетивата им с подобни асиметрични акции! Нека всеки "инвеститор", строящ незаконно или заобикаляйки закона, унищожаващ безценни природни ресурси, да се чувства предупреден! Същото в още по-голяма степен се отнася и за отговорните лица на общинско и държавно равнище, които с действието и бездействието си допускат и подпомагат това!

Призоваваме всички, които милеят за българската природа, да подкрепят действията ни, като започнат активна кампания по дискредитиране и антиреклама на тези туристически комплекси и обекти, които са построени незаконно, които действат незаконно и не се грижат за опазването на природния ресурс, който използват! Нека чуждестранните и в частност европейските туристи, идващи в Банско, да узнаят как изглеждат пистите на "европейския" курорт през лятото и какви престъпления извършва концесионерът, който прибира парите им.

Нека всички, които идват на почивка на морето ни или по планините ни, да бъдат информирани дали обектът, където са избрали да почиват, е изграден и функционира с грижа за природата, или например е натресен безцеремонно насред дюните и изхвърля отпадните си води без пречиствателна станция.


Писмо до медиите на Движение за защита на българската природа "Равноденствие"

http://dnevnik.bg/show/?storyid=308727
 
02 Feb 2007 14:34 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Ей го новия термин - еко-тероризъм. Тия хора не се ли научиха, че така нещата не стават. Хората само се настройват в обратната посока - да симпатизират на туризма и курортите. Друг е въпроса обаче, че в България има достатъчно хора с възможностите и желанието да го направят, така че си мисля, че може намеренията им да са сериозни.
 
03 Feb 2007 18:01 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

За мен пък това е перфектният ход.
1. Писмото е от някаква анонимна организация, което дава възможност всички еколози да се дистанцират.
2. Практически невъзможно е да се провери заплахата сега (аз лично не вярвам наистина да има заложени бомби)
3. Реално това, с което се заплашва е страшно лесно да се направи (добавя тежест на предишния аргумент)
4. Уцелиха късмет с времето: заради метеорологичните условия контролираното взривяване се забавя, съответно Юлен губят клиенти вече втори ден, така че мотивацията им да предприемат всичко възможно това да не се повтаря, се увеличава

А това, което те могат да направят при сегашното положение на нещата не е много, а така или иначе трябваше закона да ги задължи да го направят.
 
05 Feb 2007 15:15 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Не идвайте в Банско, пишат българи до руски сайт
Цитат:
Моля всички. Не идвайте в България! Не идвайте в Банско! Не идвайте лятото на море!
Този призив публикува електронното издание ГазетаРу в рубриката си, съставена от читателски писма "Личен опит".

Преди няколко години България имаше прекрасна природа, девствени зелени гори и красиви морски брегове.

Банско беше затънтено градче със стари къщи, криви улички и механи, където малобройните посетители си почиваха след цял ден каране по единствената ски-писта, построена през 1982 година.

Наскоро обаче започна варварско строителство - както в Банско, така и по морското крайбрежие на България.

В резултат околността на Банско е застроена със стотици нови хотели, построени набързо, с най-лошото възможно качество, на разстояние броени метри един от друг, предназначени за бързо избиване на пари.

Питейната вода в градчето е все по-малко и по-малко: потреблението превишава всички възможни обеми, а качеството на водата се влошава с всеки изминал месец.
Традиционното гостоприемство на местните вече го няма. Всичко е концентрирано във взимането на парите от туристите глупаци.

Скоро цялата долина, където се намира Банско, заедно с градовете Разлог и Добринище, ще бъде превърната в плътна бетонова джунгла. Има искания на местни жители идиоти да лишат Пирин от статута й на национален парк, за да я залеят с бетон.

В планините изкореняват голямо количество гори - там е започнала ерозия. Унищожени са дървета, които са расли векове. Създават се условия за лавини.

Вирусът на Банско вече заразява и жителите на други градове в България, намиращи се в подножията на планини, които алчно искат да напълнят джобовете си по същия начин за сметка на унищожаването на околната среда.

Моля всички да помогнат на нашата природа да не умре!, призовават любителите на старо Банско.

Не идвайте в България, карайте ски и се къпете в морето там, където хората са по-умни и пазят природата си!

http://news.ibox.bg/news/id_2029010725
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Природа, екология и здраве Декларация за екотероризъм
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004