Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Впечатления History Repeating
  
Потребители писали по темата: Makedonski, yurukov, GrandMaster Flash
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща

History Repeating
Автор Съобщение  
 
12 Feb 2007 9:15 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

На мен ми е страшно интересно да виждам тези повтарящи се събития и разликите, които се получават в резултат на различните обстоятелства около тях...

Първи епизод - Бунтът на бакшишите:
Фарсът на таксиметровия протест
Цитат:
"България уби шофьор!". Нямаше такова вестникарско заглавие след таксиметровия протест в петък. За разлика от аналогичния повод преди 6 години, когато убийството на 3-годишния Пепи, син на таксиметров шофьор, провокира таксиметрова обсада на парламента. Тогава освен внушения "убийци" към тогавашните управляващи, имаше и заглавие "България уби дете!".

Преди 6 години, когато от стълбите на парламента главният секретар на МВР Славчо Босилков каза на шофьорите, че ще се срамуват за протеста си, когато разберат истината за случая (че убийца е майката), те за малко да не щурмуват сградата. В петък, когато шефът на НСО Румен Миланов обяви от същите стълби, че убиецът е хванат и си е признал, шофьорите не само не се усъмниха в това, ами щяха да набият Волен Сидеров, който с мегафон ги убеждаваше, че МВР ги манипулира с набързо осигурена жертва извършител.

Преди 6 години тогавашният премиер Иван Костов стоеше лице в лице срещу ругаещите го шофьори. А думите му, че не може до всяко детско легло да се сложи полицай, пък и там е мястото на майките, възмутиха населението от Калотина до Калиакра. В петък никой не се интересуваше къде е премиерът Станишев, нито пък някой се възмути на служебната му загриженост от Лондон, че "ще направим всичко възможно, за да засилим сигурността на гражданите, защото това е приоритет на правителството".

Преди 6 години таксиметровият протест – с неоценимата помощ на медиите – комфортно се разположи в неизменната за прехода скала "ние – те". Анализаторите го представяха като напълно закономерна имплозия на едно общество, което страда от политически гнет, но си няма политически освободител. Месец по-късно на царска каляска дойде и самото освобождение и имплозията се трансформира във фойерверкова експлозия.

Разбира се, тази имплозия вероятно винаги е била една съвсем имагинерна величина. А таксиметровите шофьори никога не са можели сами да свалят правителства – независимо колко слаби са те. Таксиметровите шофьори обаче вече и не искат да свалят правителства. Петъчният бунт само по инерция закачи полюсите "ние – те". От жълтите павета се чуваха политически реплики като "Едни и същи сте от 17 години!" и "Мишоци!", но по-радикалните подвиквания "Оставка!" се възприемаха като провокация на внедрени елементи. Самият протест бе изключително нехомогенен, не можа да роди свои лидери, гражданите бяха по-скоро негативно настроени към него, а повечето медии заеха миролюбива безпристрастна позиция, пазейки се да не обидят много нито таксиджиите, нито страдащите от тях.

Всъщност петъчният таксиметров протест бе най-обикновен фарс. Една радиоорганизирана шпицкоманда взе за заложник не само София, но чрез медиите и институциите и цялата страна с неясни и главно синдикални искания – за колани, данъци, паник-бутони преградни решетки,GPS системи, че дори и безплатни джиесеми, за каквито отвориха уста от Варна. Почти всичките им искания засягат въпроси, които самите шофьори трябва да уредят с работодателите си, а единственото легитимно искане към властта можеше да е за бързо залавяне на убиеца. Което обаче не може да бъде отправено веднага след самото престъпление, сякаш МВР е бездействало цял месец по случая. Пък и полицията се отчете с резултат само след 10 часа (да беше така при всички престъпления!).

МВР тихо и кротко наблюдаваше самоуправството на таксиметровите шофьори и погазването на правата на останалите граждани. Оценката на министър Румен Петков за полицейското сеирджийство пък облече фарса в карнавална униформа - "полицейските служители бяха подложени на огромно напрежение и издържаха психически и физически – те са хора на честта". Министърът много добре съзнавал какво законът задължава да правят в подобна ситуация подопечните му органи, но не му се мислело какво иначе щяло да стане. И досущ като премиера, който заръча на данъчните да не се престарават при прибирането на акциза за домашната ракия, Румен Петков нареди на полицията да не изпълнява закона, преди още той да е променен – задължителните колани окончателно ще паднат за таксиджиите, но до гласуването на промяната те няма да бъдат глобявани. Стигна се и до още по-голям абсурд – бургаската полиция щяла да работи на една честота с такситата. Всъщност защо ни е изобщо полиция? Защо реда да не осигуряват таксиджиите – нали при инцидент идват много по-бързо от полицаите и умеят още по-добре от тях да "респектират". Столичният кмет – и той мъж на честта – също издържа психически и физически и узакони постфактум теклия незаконно часове наред протест. И на него явно не му се мислеше какво щеше да стане иначе – например да му се срине рейтингът тъкмо сред тия, дето най-много го харесват. Затова им се примоли да пропускат линейките и градския транспорт, а като един действащ главен секретар на МВР разпореди на СДВР да пропуска идващите от провинцията таксиметрови коли. Изобщо кой да знае, че тези сурови и смели мъже - Румен Петков и Бойко Борисов, са всъщност едни съвсем милосърдни самаряни.

Как реагираха на целия този фарс гражданите? Най-добре може да покаже социологическо изследване, ако някоя агенция се е сетила да го направи, а не само да мери самарянските рейтинги. Това, което се чу по улиците, в ефира и по интернет форумите, варираше от "Браво, ето го зараждащото се гражданско общество!" до "Това е терор!" и "Вече никакви бакшиши за бакшишите!".

Разбира се, петъчният таксиметров протест няма нищо общо с гражданското общество. Тъкмо в този ден обаче гражданско общество проблесна и у нас. Хилядите, събрали се пред "Св. Ал. Невски" и по площадите в цялата страна в подкрепа на медиците в Либия, дадоха голяма надежда за това. Макар че сигурно много години ни делят от времето, когато подобна солидарност ще се появи към някой не "наш" – както правят в Белгия, Франция и пр. за нетехните българи.

Вероятно мнозинство ще се окажат и онези, които не възприемат таксиметровия протест в матрицата "ние – те" – независимо дали харесват или не правителството. Истинско тържество на гражданското общество обаче ще има, когато таксиметровият терор стане невъзможен. Когато при следващ подобен опит, допуснат от властите, гражданите излязат на улицата и потърсят сметка за това, че държавата абдикира от основната си функция да осигурява ред и законност. Тогава съвсем на място би стояло и заглавие ала "България уби правителството".

http://dnevnik.bg/show/?storyid=310916
 
12 Feb 2007 16:27 Цитирайте
GrandMaster Flash
Мнения: 79



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

mizerija http://www.bgnes.com/index.php?o=view&m=news_rub&rubid=14&id=480994
 
12 Feb 2007 16:34 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Няма повтаряне на историята, защото онзи случай то покриха, че чак го закопаха, а този се опитват да го използват за политически цели. И не се знае дали ще го намерят тоя дето е подпалил апартамента, защото този тип престъпления се разкриват трудно. А и да не забравяме, че онзи се предаде сам.




 
12 Feb 2007 17:09 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Ха, мислех да си замълча за поста ти за Сидеров, ама... уйде коньо у реката...

Какво покриха в онзи случай, че майката е убила детето си ли? ...или, че министърът тогава каза на шофьорите: "като разберете истината ще се срамувате, че са ви манипулирали и сте били тук".

А за сегашния случай прочети отговора при Атака ( http://yurukov.net/forum/viewtopic.php?p=11142#11142 )
 
12 Feb 2007 17:31 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Обясненията започват:
Цитат:
Двадесет и осем годишният Георги Пейчев, който в петък направи самопризнания за убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов, сам се е предал в Столичната дирекция на полицията (СДП). Това съобщи адвокатът на Пейчев в понеделник, когато Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража с мотива, че на свобода може да извърши престъпление. Магистратите цитираха и справка, от която става ясно, че срещу него има няколко висящи дела. Пред съда мъжа каза само, че съжалява и помоли за “домашен арест”.

от последното изречение може да се търси евентуален мотив за фалшиво самопризнание

Цитат:
...По-късно през деня, докато 1500 таксиметрови шофьори протестираха пред парламента и изправиха властта на нокти, бе съобщено, че полицията е задържала извършителя на престъплението. Шефът на столичната полиция каза, че арестуваният е направил пълни самопризнания и е отвел криминалистите до шахта, в която изхвърлил ножа. На въпрос как се стигна до ареста, директорът на СДП Румен Стоянов тогава отговори: “Благодарение на професионализма на колегите”.

След съдебното заседание в понеделник служебният защитник на Пейчев обяви, че клиентът му сам се е предал в петък, като преди това се обадил в СДП... После се качил в таксито на Емилов и го попитал дали ще го закара до “Люлин” срещу залог на личната си карта. Емилов се съгласил. Но по думите на защитника, когато пристигнали в столичния квартал, шофьорът заплашил клиента си, че ако не плати, ще извика колегите си. Тогава Пейчев се опитал да слезе от колата, но Емилов го хванал за ръката - последното нещо, което направил таксиджията. “Затворих си очите и го мушнах”, казал Пейчев на защитника си.

тук идва момента с колата, блъсната в кофите (в петък това го цитираха като евентуално доказателство, че убийството е станало в движение)

Цитат:
...Не коментирам защитни тези, изказани в съдебно заседание или след него, коментира шефът на столичната полиция Румен Стоянов пред Mediapool думите на адвоката, че Пейчев сам се е предал...

абсурдна реплика на неподготвен човек

Цитат:
Стоянов повтори думите на вътрешния министър, че в самото начало задържаният е дал обяснения, чрез които да изгради своя защита, които обаче не били потвърдени от направената справка с GPS-системата на таксито и от показанията на лица, с които Пейчев каза, че се е виждал. След първоначалните показания полицаите започнали да работят по разбиване на алибито му.

Твърденията на адвоката, че Емилов сам се е предал в полицията, не бяха потвърдени от вътрешния министър Румен Петков, който по-рано в понеделник обясни колко бързо са действали полицаите, които за броени часове събрали цялата оперативна информация и идентифицирали по GPS-системата движението на таксито. Петков заяви пред бTV, че още в петък по обед “се отива към разпита на евентуалния извършител, за който е придобита оперативна информация, че се е прибирал по това време на денонощието. Разбира се, при първия разпит той лъже. Това се констатира веднага и при втория разпит вече нещата си идват по местата”, обяснява действията на подчинените си министърът.

http://mediapool.bg/show/?storyid=125961&srcpos=2[/quote]
 
12 Feb 2007 18:21 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

ей сега вече стана сложно... Very Happy

Цитат:
Тогава Георги Пенков се опитал да скочи в движение от колата, а Емилов го е хванал за ръката, за да осуети това негово намерение. Адвокат Златков уточни, че ръката на Пенков е била гипсирана и хващането е било особено болезнено и неприятно за него. Вероятно това е афектирало клиента ми да замахне на посоки с ножа, който е носел в джоба на дрехите си и да нанесе удар на таксиметровия шофьор.

http://news.ibox.bg/news/id_1840892284

аз лично вече започвам да си представям кадри от Джеймс Бонд...
 
12 Feb 2007 18:35 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

С две думи - няма интрига и скандал. Просто някой си наръгал таксиметров шофьор. Тъжно е за загубата, но да не се скача от това на "колко била скапана държавата". Това което не ми харесва в манталитета ни е, че българина и с кафе да се олее пак ще изпсува държавата. Все ние самите не сме виновни.




 
12 Feb 2007 18:37 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

В този смисъл историята се повтаря за това, че таксиджиите излизат на улицата афектирани от нещо и после използват възможноста и симпатиите на хората за да си издействат преференции по бързата процедура.




 
12 Feb 2007 19:41 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

yurukov написа:
С две думи - няма интрига и скандал. Просто някой си наръгал таксиметров шофьор. Тъжно е за загубата, но да не се скача от това на "колко била скапана държавата". Това което не ми харесва в манталитета ни е, че българина и с кафе да се олее пак ще изпсува държавата. Все ние самите не сме виновни.

Не бе Юруков, по-просто е. Хората нямат доверие на човек, който има 3 висящи дела и е поставен за министър на вътрешните работи. Не ми казвай, че това не е естествено.
 
12 Feb 2007 19:54 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Естествено е, но не ми казвай че не съм прав, а и прокуратурата ще си каже думата, а след това и съда. Да не обесваме никой преди да са си казали думата. Поне за главния прокурор не може да ми кажеш нищо. Или ще ме изненадаш?




 
12 Feb 2007 20:14 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

yurukov написа:
Естествено е, но не ми казвай че не съм прав, а и прокуратурата ще си каже думата, а след това и съда. Да не обесваме никой преди да са си казали думата. Поне за главния прокурор не може да ми кажеш нищо. Или ще ме изненадаш?

няма да те изненадам, защото нищо ново няма да кажа - просто целенасочено действа селективно и бавно. само ще ти припомня някои мои стари писания:
http://oshte.info/004/2004/01/2001/04.htm
http://www.yurukov.net/forum/viewtopic.php?p=10928#10928

аз продължавам да твърдя, че най-големият проблем за българската политика са именно прокуратурата и съдебната система. докато в другите власти има някаква ротация и раздвижване в положителна посока, в тези само фронтмените се сменят, но това не води до никакви по-драстични промени. още по темата:
http://www.yurukov.net/forum/viewtopic.php?t=1251
 
12 Feb 2007 20:49 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Не очакваш да се мине с метлата и през 1-2 години да се сменят прокурорите и съдиите, нали? Трябва да им се стегне каишката, за да разберат, че няма накъде да мърдат. Много хора биха бръкнали в меда ако няма надзор, но това не означава, че не са добри специалисти и че няма да си вършат добре работата при наличие на такъв. Затова мисля, че Велчер ще стегне нещата и ще тръгнат като хората.

Що се отнася до статиите които постваш - винаги съм се учудвал как хората успяват да оплюят тънко дори и когато някой с чисто минало и очевидно достоен за поста се качи на него. Както казвах и преди - оставете ги да си свършат работата, а не през половината време да отговарят на въпроси какво мислят да правят и кога ще е готово.




 
12 Feb 2007 21:25 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

yurukov написа:
Както казвах и преди - оставете ги да си свършат работата, а не през половината време да отговарят на въпроси какво мислят да правят и кога ще е готово.

Именно затова казвам: прозрачност и отчетност. Да си прави отчети за свършена работа на предопределени периоди от време и никой няма да му досажда, ако си върши работата. Но когато времето минава а (в случая на ДСБ) 18 от 20 заявки са без никакъв отговор (някои вече повече от година) - остава въпроса защо. Или за теб е нормално делата да се бавят в досъдебна фаза поне по година?
 
12 Feb 2007 22:40 Цитирайте
GrandMaster Flash
Мнения: 79



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

ето я "прозрачността" и ОТЧЕТНОСТТА:
http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=310470

10x to Makedonski
 
13 Feb 2007 22:22 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Айдеее, сега любимия ни министър се обиди. Моля, Ви господин министър, не се сърдете, мама ще Ви купи бонбонче... На мама писаното яйчице, а тия нещастници си мислят, че министъра трябва да служи на хората...
http://mediapool.bg/show/?storyid=126012&srcpos=2
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща

Форумът Впечатления History Repeating
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 2
Иди на страница 1, 2  Следваща
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004