Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Впечатления Помаците
  
Потребители писали по темата: Makedonski, yurukov
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Помаците
Автор Съобщение  
 
18 Feb 2007 16:09 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

В събота един приятел ми разказа за неговите пътувания из родопските села. За това как помаците живеят самобитно, но щастиливо. Той ги нарече "богати" и имаше предвид чисто материално. Днес си говорих по темата с братовчедка ми. Тя пък много се възмути на всеки мой опит да намекна, че имат по-различна култура. Темата ми стана интересна, а преди малко я намерих в един блог. Блогът като цяло е доста интересен:
http://petyr.blogspot.com/2007/02/blog-post_18.html
 
22 Feb 2007 16:19 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Да ви кажа, вече в България отдавна никаква разлика между раличните етноси. Помаците пак са си българи, както са и влахите, шопите, македонците и т.н. Разликата е в религията и от там хората си вадят разни погрешни изводи.

Що се отнася до културата, обаче - да има малки разлики. Това е вярно, най-малкото заради религията, но и исторически има малки вариации. Подобно нещо е и при влахите (не ги свързвайте с румънците моля ) - повечето традиции да чисто български, но има някой много стари езически вярвания и обреди които са типично влашки. Защо обаче това вече няма значение - повечето от младите семейства се изнасят в градовете и се загубва връзката със старите традиции. Получава се така, че нашето поколение не знае нищо за тях.

А защо казвам "вече"? Преди не е било прието, например, да се женят българи, помаци, влахи и т.н. Имало е разграничаване. Сега вече не е така. Не че е имало търкания или нещо такова - просто така е била традицията. Лошо е, че част от културата ни се губи, защото много неща се забравят като история, легенди, езиково богатство, но няма как - това е цената на толкова прехвалената глобализация и централизация на индустрията и културата в градовете.

В този смисъл съм се чудил, защо не се състави нещо като енцикопедия на различните под-култури, вярвания, етноси, обреди и т.н. в България. Подобна информация сигурно вече е събрана, но едва ли е на едно място. А и би било добре хората сами да въвеждат знания предадени им от баби и дядовци. Но си мисля, че няма да стане, а и няма да има смисъл. Хората не им се занимава с това - ако имаха интерес в традициите щяха да ги спазват. А и културното наследство, което стои само на книга няма никаква стойност освен за историците и етнографите, които съм сигурен, че вече я имат тази информация.




 
15 Jun 2007 13:08 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

krum написа:
И стига с теzи помаци. Помак оzначава помъчен, zащото са го мъчили zаради вярата и zащото zа съжаление продължават да го мъчат. Помак е обидна дума, не е като добрата дума мъченик. Затова и те се драzнят като ги наричат помаци. Те са българи, с мюсюлманска вяра, българи~мохамедани. Така искат да ги наричат и така е правилно да ги наричат.

Всъщност помак е дума, която и те самите ползват. Не е удачна за цялата общност, защото с това име се наричат само хората от родопите, а те далеч не са единствените български мюсюлмани.

Що се отнася до думата бъгларомохамеданин - тя е едно огромно и обидно недоразумение. Това се дължи на факта, че по принцип мюсюлманите са против това да ги наричат мохамедани. Не е трудно да се разбере защо. Човек, който познава поне малко културата им, знае че всъщност според Корана Мухаммед не е нищо повече от човека, който прокарва Божията воля. За разлика от Христос според християнството, Мухаммед е просто един смъртен, избрах от Бог. От там нататък дума като мохамеданин е просто израз на идолопоклонничеството, което би имал човек, който боготвори Мухаммед. Може би за някои групи като шиити и алиани това не е толкова обидно, но за суннитите (каквито са болшинството от българските мюсюлмани) това е неприемливо.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
28 Jun 2007 10:21 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

http://three.image.bg/




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Впечатления Помаците
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004