Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Религия и Теология Светско преподаване на религия в училищата
  
Потребители писали по темата: Metala, yurukov, erdtek, mayaharia, arterybg, Юзбаши ... общо 8
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща

Гласуване
Да се въведат ли?
Да
45%
 45%  [ 5 ]
Да, но само за православието
9%
 9%  [ 1 ]
Не
45%
 45%  [ 5 ]
Общо гласове : 11
      Нагоре  

Светско преподаване на религия в училищата
Автор Съобщение  
 
04 Apr 2007 16:51 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

2/3 от българите одобряват часовете по религия

Според мен си заслужава най-малкото като социален експеримент. По начало българите сме толерантни на основа религия, но има някой групи които се опитват да разрушат този баланс. Интересно ми е обаче кой ще преподава в тези уроци - ако са учителите по философия, значи няма смисъл.




 
05 Apr 2007 0:42 Цитирайте
erdtek
Мнения: 188



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Според мен, ще е добре да се въведат, защото най-малкото християнството учи на добродетели, нещо, което в България до известна степен липсва.

Сещам се и за думите на Ванга, че ще се оправим след като във училищата се въведе религията като предмет Smile (едва ли това е достатъчно де, но го четох някъде)




everything will continue somewhere ...
 
05 Apr 2007 11:02 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Може би не е имала в предвид, че това ще е причината, а по-скоро като момент във времето. Опредлено си мисля, че ще помогне. И не трябва да се учи само христианство, а и другите по-популярни религии. Трябва да се знае по малко от всичко. Би било хубаво да се канят представители на религиите да водят уроци (с уговорката че няма да проповядват) както и обикновенно хора които изповядват опредлена религия, за да обяснят как минават празниците им и как вярата променя ежедневието им. Мисля си, че ще е добре, защото децата ще имат по-богата обща култура за това какво правят тези които са различни, а не да гледат тъпо като някой им каже, че днес е Пасха или Рамадан. Аз лично нямам никаква представа как евреите си правят празниците. За мюсюлманите ми се струва, че знам малко повече.




 
06 Apr 2007 18:52 Цитирайте
Юзбаши
Мнения: 352



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Нека опитат. Според мене няма да има особен успех, ще е точно толкова посещаван час, колкото и психологията.




If you a baller, nigga I'm a hall of famer
Lion tamer, with two fo'-fifth flamers
Understand, that yo' life's in danger
Didn't your momma, tell you not to talk to strangers
 
26 Apr 2007 3:25 Цитирайте
Metala
Мнения: 105



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Абе вие луди ли сте да позволите да пълнят главите на децата с глупости още когато са млади и не могат сами да различават истината от измислицата Mad Чисто промиване на мозъци. Не е честно спрямо тях. Поредната смотана вълна с цел американизация. След година ще поставят и еволюцията под въпрос, както стана в някои щати.
Няма място за религията в 21 век. На кво ти прилича




Better to Reign in Hell, than to Serve in Heaven
// John Milton
 
26 Apr 2007 5:37 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Ти май не си чел религиозни книги досега? ако искаш да се ограмотиш малко пробвай с това - кратко е.
http://triangle.bg/books/1914-03-16--1.1999/1914-03-16--1.html
Може би тогава ще разбереш за какво ти говорят хората. Май се казва изграждане на ценностна система и чувство за отговорност.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
26 Apr 2007 16:56 Цитирайте
mayaharia
Мнения: 56



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

аз също определено съм за, това освен всичко останало е и обща култура, такива неща трябва да се знаят просто.
друг предмет, който би трябвало да се въведе, е политика. до някаква степен и икономика.




живеем в моно свят
 
26 Apr 2007 17:57 Цитирайте
Metala
Мнения: 105



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Не знам какво разбирате под религиозни книги, или под религия. Чел съм части от Библията, но по разбираеми причини - доста малко. И то е било с цел бъдещото и усмиване. Говорил съм с достатъчно много "просветени", за да стигна до мнението че подобно четиво НЕ е подходящо за деца. И моля ви не ми излизайте с номерата че изграждала строга ценностна система, морал и т.н. Това са неща които всеки един родител може и трябва да направи с децата си, от колкото да ги остави да се мъчат да интерпретират и без това сложните "притчи" в таз объркана книга. Ето отново ви давам пример с Щатите. Да не би там религията да е допринесла за морала им? Най-голямата порно индустрия в света. Най-затъпялата нация в света. Най-дебелата нация в света. Няма да споменавам за материализма, престъпността и другите им там характерни черти. И всичко това в страната с най-силни, чак извратени "религиозни ценности". Е вижте, от друга страна те пък си имат специални религиозни училища и ходят всяка неделя на църква.
Cool. На кво ти прилича
Всичко което се оповава на измислици може да бъде преправено с цел лична изгода. А колко по-лесно може да се направи това с едно дете, или дори възрастен човек, който е израстнал приемайки подобни "измислици" за истина. Хората трябва да се научат да вярват в себе си и близките си, защото все пак, това са хората с които живеят и които наистина са способни да им помогнат при беда.
А що се отнася до какво чета аз, предпочитам много повече изотериката. Мисля дари да напиша един пост по този въпрос и разни други.




Better to Reign in Hell, than to Serve in Heaven
// John Milton
 
26 Apr 2007 20:13 Цитирайте
erdtek
Мнения: 188



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Метал,

гледаш много повърхностно на нещата и не казваш нещо конкретно. Ще ти дам един пример какво може да се преподаде в един такъв час. Понеже до някъде съм запознат с Новия завет, от него мога да ти кажа нещо, от другите религии не мога да ти кажа.
Ето ти един цитат от него, който ако човек се замисли върху него, ще намери много истина.

Цитат:
Любовта дълго търпи е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.


Кажи ми, че е това е лошо да се каже на едно дете. Естествено може да му се каже и по друг начин. Ако някои може да опише всички тези неща в една приказка ще е великолепно.

А за изотериката, можеш да вземеш Ванга и да прочетеш какво казва тя.




everything will continue somewhere ...
 
26 Apr 2007 22:12 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Всъщност съм съгласен с Metala, че няма място за религия в бъдещето. Възприемам въвеждането на тези часове само като способ за възпитание на децата в толетантност, обща култура и за да се разбулят митовете около религиите.




 
27 Apr 2007 4:05 Цитирайте
Metala
Мнения: 105



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Адаш,
Има пъти по красива любовна лирика, ако това е целта. Пък и не виждам какво би разбрало едно дете от посочения цитат. Да не говорим и колко би знаело за любовта като за начало. Все пак, това една е чиста капка в морето от простотии. Виж в старият завет е по яко. Имаше един цитат в който се казваше че ако истински християнин почука на вратата ти, ти трябва да го поканиш и да му услужиш със всичко което пожелае, включително и дъщеря си... Спазвайте това и аз ще стана пак християнин.
Да, повърхностно гледам на нещата, защото не искам да си губя времето за да убеждавам няколко все още заслепени люде, дето твърдо и упорито отказват за изживеят живота си както те искат, поемайки отговорността върху действията си, а предпочитат някой друг, макар и несъществуващ да ги води по отдавна начертан път. И какво ще получат в замяна? Пръст и червей, като всеки друг мизерник, но и никакви спомени.
Мога да ти препоръчам няколко ТВ продукции, подкрепени от Оксфорд и няколко англииски телевизии, които разглеждат ползите и вредите от християнството, мюсюлманството и юдаизма в наше време. Най-вече вредите.

Ето ти няколко неща като за старт:

The Root of All Evil
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Root_of_All_Evil%3F

The God Who Wasn't There

http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Who_Wasn't_There

Имаше и още едно за педофилията в католическите училища и отношението на Ватикана към педофилите. Само ще издам че сегашният папа е издал директив в който пише че регистрираните за педофилия свещенници трябва да се прикриват от закона и да бъдат премествани в различни страни... и че Католическата църква харчи милиони годишно за подкупи на пострадали семейства. Тези документални филми са големи продукции, а не някакви си квартални филмчета (каквито правя аз).

It all sucks. На кво ти прилича




Better to Reign in Hell, than to Serve in Heaven
// John Milton
 
27 Apr 2007 14:55 Цитирайте
mayaharia
Мнения: 56



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

за да отречеш нещо, трябва да го познаваш. и дали ви харесва или не религията е фактор в обществения и личен живот на всяко едно общество. иначе щяхме да работим и на Коледа и да се женим само в гражданското.

освен това, 95% от населението на Земята вярва в някаква сила. не е нужно да е бог-творец. така че няма как да няма място за религията в бъдещето.
да, естествено, има си плюсове и минуси. само че това се отнася за всичко.

а за католическите свещеници и т.н. други шитове, това е политика, църква, институция, но не и личната ти вяра в каквото и да е.

освен това точно онзи мартин лутър, които обявихте за фанатик или не знам си какво там, казва, че хората нямат нужда от църквата като връзката между тях и Бог, защото вярата сама по себе е достатъчна. то и затова църквата го е подгонила и следват реформации и gegen-реформации и етс.




живеем в моно свят
 
27 Apr 2007 16:46 Цитирайте
Metala
Мнения: 105



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Трябва ли да разбереш подтика на един масов убиец, за да отречеш действията му? Примерно нека вземем корейският масов убиец наскоро, дето изпозастреля сумати студенти. Пича е бил добър и нормален човек, сигурен съм - никой не се разжда лош. Помагал е на бабите да пресичат улиците, давал е пари на бедните, уважал е родителите си и никога не е наранявал друг... общо взето бил е полезен на обществото човечец изпълнен с добродетели. Идва един момент в който папада в неподходящо то общество в което е игнориран, унижаван и т.н. Затваря се в себе си и бавно по бавно започва да не е толкова полезен на хората. Разбира го, това го депресира и отчаяно иска да ги спечели отново, дори и несъзнателно. Трупа омраза и безпомощност в крайна сметка, като резултат от всичко до сега, си купува уръжие (едно от най-лесните неща в Щатите) - и изпозастрелва хората които са го извадили от нормалният му живот. Убеден съм че е изпитал задоволство от това.
Сега кажете ми, има ли значение за вас, че едно време тоя човек е бил мил, сдържан и полезен на хората около него? Има ли значение за вас все още силната обич на майка му и баща му към него? Прави ли го това все още полезен за обществото?

Приятели,
Когато едно нещо започне да вреди повече от колкото да помага, в мащабен план, то трябва да се премахне преди своето лично и последно масово клане. Никой не може да изкорени вярата в душата ви, каквото и да се случи, така както никой не може да накара майката на корейския студент да спре да го обича. Затова че задръжте си я спокойно. Но не се опитвайте да зарибявате още хора с това, защото така вече не сте полезни за обществото. Rolling Eyes




Better to Reign in Hell, than to Serve in Heaven
// John Milton
 
28 Apr 2007 3:46 Цитирайте
mitro
Мнения: 29



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Мдам, само това им трябва на децата да им промият малко мозъците. Да не говорим, че библията въобще не е подходящо четиво за ученици дори адаптираната версия. Е естествено винаги могат да ги преподават религия чрез пеене, но като знам какво ставаше в часовете по музика едно време... по-добре не :>
 
28 Apr 2007 7:07 Цитирайте
arterybg
Мнения: 242



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

ddd.
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща

Форумът Религия и Теология Светско преподаване на религия в училищата
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 2
Иди на страница 1, 2  Следваща
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004