Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Философия и политика Когато политиката започне да пречи на бизнеса
  
Потребители писали по темата: Makedonski, GrandMaster Flash
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Когато политиката започне да пречи на бизнеса
Автор Съобщение  
 
29 Mar 2007 11:52 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Екоминистърът обърка сметките на хиляди фирми
Цитат:
Пореден управленски ход на екоминистъра Джевдет Чакъров изправи на нокти поне 10 хил. дружества. Два дни преди да изтече срокът за подаване на годишните финансови отчети, фирмите, които членуват в организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, не знаят дали платената от тях за 2006 г. такса ще бъде призната за разход. Те са в неведение и дали няма да им се наложи да плащат допълнителни екотакси за миналата година, което значително би променило финансовите им резултати. Това от своя страна води до пълно объркване за данъците, които трябва да плащат.

Причината за поредното главоболие на бизнеса с министър Чакъров е, че по закон до 10 март той трябваше да издаде заповед, с която да одобри или да отхвърли отчетите на петте организации, оползотворяващи опаковките, както и на фирмите, които сами се грижат за отпадъчния си амбалаж. До края на работния ден в сряда обаче тези заповеди все още липсваха. Въпросът кога министърът смята да ги подпише не беше удостоен с внимание от ековедомството. Крайният срок за подаването на отчетите е 31 март...

Изпълнителният директор на "Девин" Цветан Лъжански обясни, че таксата за оползотворяване на опаковките в техния случай е между 3 и 5% от приходите на компанията. Това е така, защото плащат на "Екопак България". Ако трябваше да плащаме държавната продуктова, разходът щеше да е много по-голям, каза Лъжански, като допълни, че при някои по-малки фирми разликата би довела и до фалит. Той е и директор на самата оползотворяваща организация, тъй като "Девин" е една от компаниите учредителки и има дялово участие в нея. Лъжански поясни, че срокът 10 март не е случаен и когато е изготвяно законодателството, бизнесът е настоявал да има достатъчно време, за да отрази решенията на екоминистъра в отчетите си.

Липсата на сигнал от министъра изнервя бизнеса заради спомена от миналата година, когато той призна отчета само на една от петте организации за опаковките. Тогава Чакъров нареди около 3 хил. фирми да внесат продуктова такса в ПУДООС, а общата сума възлизаше на около 150 млн. лв. В резултат стотици компании блокираха Върховния административен съд с жалби срещу заповедта. Други се оплакваха, че ако платят високата държавна такса, ще фалират. След около 3 месеца тежки преговори, в които се разбра, че проблемите се дължат главно на дупки в законодателството, петте организации подписаха меморандум с екоминистерството, в който беше определено какво точно трябва да вършат. Чакъров опрости на фирмите наказателната такса, а те оттеглиха жалбите си...

http://dnevnik.bg/show/index.php?storyid=323208

Това е само един от многото примери когато изпълнителната власт в лицето на министерски съвет си позволява да потъпква закона. Естествено за тях последствия няма. Последствията са за бизнеса и гражданите.




http://mapto-on.blogspot.com/
 
29 Mar 2007 17:14 Цитирайте
GrandMaster Flash
Мнения: 79



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

eto kakvo stava pyk ot drugata strana na zemnoto kylbo http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1024107
 
10 May 2007 15:52 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Емилия Масларова отново поведе правителството с краката напред срещу финансовите рамки, този път предизборно:
Цитат:
...Под натиска на синдикатите и заплашено от стачка на столичния градски транспорт пет дни преди изборите за Европейски парламент, правителството в спешен порядък измени действащата наредба, въпреки възраженията на финансовия министър Пламен Орешарски и на коалиционния партньор НДСВ.

Четирима министри от НДСВ - Даниел Вълчев, Николай Василев, Веселин Близнаков и Гергана Грънчарова - излязоха от залата в знак на несъгласие с вземането на правителствени решения под натиск и без предварително съгласуване между министерствата...

“Принципното ни становище е, че правителството не може да взема решения под публичен натиск. Не съм съгласен един ватман да взема колкото трима учители. Който счита, че това е правилно, нека го реши”, коментира вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. По думите му при вземането на подобни решения трябва първо да се прецени финансовата стабилност на страната – нещо, което бе изтъквано и финансовия министър Орешарски.

“Съгласен съм, че доходите в страната са ниски, но не може компенсирането им да става за сметка на макроикономическата стабилност на страната”, каза Вълчев.

“От шест години съм министър, но подобно заседание и такъв натиск за одобряване на документ не съм виждал”, заяви Николай Василев...

“Нека тия, които приемат тази наредба, да си носят политическата отговорност за увеличаването на заплатите в губещите предприятия”, допълни Василев.”Ние не сме против вдигането на заплатите в тези дружества, но то трябва да става при подобряване на финансовото им състояние, а не просто така”, каза още той. По думите му представеният тази сутрин на министрите доклад не е дал информация какво е в момента състоянието на тези фирми...

Министрите на НДСВ не присъства на дискусията по наредбата поради техни политически съображения, но това не означава, че те не приемат документа, коментира по-късно премиерът Сергей Станишев...

“Общината може да реши въпроса с увеличението на заплатите”, обяви зам.-столичният кмет по транспорта Велизар Стоилов, без да се ангажира с точни цифри. Той разкри, че стачниците са обидени на общината, защото преговаря с правителството за техните заплатите без тяхно участие.

Въпреки думите на Стоилов, Бойко Борисов заяви, че общината ще даде пари за увеличение на заплатите, когато “Станишев му върне парите”. Той отбеляза, че е “много лошо, когато ставаш премиер, преди да си бил нещо друго и някой е трябвало да му обясни как стоят нещата в държавата”, говорейки за кариерното израстване на Сергей Станишев.

Кметът и неформален лидер на ГЕРБ се върна към любимата си тема за намаления процент на парите, които държавата дава на Столичната община от събрания данък общ доход от софиянци. Той припомни тезата, че това е така, “защото е победил Татяна Дончева на изборите”. Накрая посъветва шофьорите да ходят пред Министерски съвет.

http://mediapool.bg/show/?storyid=128457&srcpos=2

горките шофьори, горките учители, или по-точно горките българи, че са толкова прости да си избират такива управници.




http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Философия и политика Когато политиката започне да пречи на бизнеса
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004