Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Философия и политика Словакия
  
Потребители писали по темата: Makedonski
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Словакия
Автор Съобщение  
 
20 Sep 2006 6:43 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

До някъде в контекста на разговора ни с Онбашията за пристрастията на вестниците (и на всеки, който има гражданска позиция), на този с Бо защо ме интересуват десните и на този с Юруков кой реформира и кой отлага необходимото може това да ви се стори интересно, ви пускам една статия за развитието на Словакия от 2002 насам:
Цитат:
След изборите от 1998 г. спечелилата коалиция, водена от Микулаш Дзуринда, трудно успява да се обедини около необходимите реформи за страната и очакваната либерализация на икономиката се отлага.
Всичко се променя, когато Дзуринда е преизбран през 2002 г. и успява най-после да сформира правителство, което е решено да провежда пропазарни реформи. Премахването на обременяващото бизнеса регулиране е първата мащабна стъпка, която веднага дава резултати и в класацията на Световната банка за правене на бизнес през 2005 страната попада в групата на 20-те страни с най-добри условия за бизнес.
Вследствие на реформите и икономическата либерализация чуждестранните инвестиции в Словакия нарастват пет пъти за периода 2000 - 2004 г, а инвеститори като "Форд", "Хюндай", "Пежо" и "Моторола" навлизат в страната. Безработицата намалява от 19.8% през 2001 го. до 11% в края на 2005 г., а икономическият растеж достига 5.5% в сравнение с 1.5% през 1999 г. В резултат на това Словакия е приета в НАТО и ЕС през 2004 г. Страната планира да въведе еврото през 2009 г. и вече се е присъединила към Валутния механизъм - 2.
Ключът за забележителния растеж в Словакия са проведените реформи на данъчната система (2004), пазара на труда и социалните помощи (2003 - 2004), пенсионната система (2005), публичните финанси (2003 - 2005) и фискалната децентрализация (2003 - 2004).

Изкушавам се да напрвя един паралел с последните правителства в България:
Жан Виденов се оказа изкупителната жертва, която трябваше да понесе резултатите от дългогодишното систематично източване на държавата, да амнистира натрупаните задължения и да е премиера, при който чрез хиперинфлация определени кръгове си създадоха още една възможност да спечелят от стопяването на влоговете на хората.
Иван Костов направи уникални за най-новата история на България реформи (отчасти в областите в които става дума за Словакия, част от тях за съжаление незавършени), да насочи България към ЕС и НАТО (второто за мен лично е основно ход към свиването в пъти на българската армия и всички последствия от това), да приватизира на всяка цена (вкл. и за $1) по-голямата част от предприятията и така икономиката да премине от зле управлявана държавна собственост към частна. Изкушавам се да добавя, че в резултат на реформите групировки като СИК и ВИС стават нелегални. Костов е и единствения премиер, който се опитва сериозно да коригира политиката на правителството си чрез смяна на министри.
Симеон Сакскобугготски спря всички незавършени реформи и насочи усилията си основно към приватизации, концесии и други подобни дейности, понякога със спорен смисъл (временно премахване на данък наследство, паралелно въвеждане на винетки и платени магистрали, нов закон за архивите, който оставя тези на ДС на волята на съответните началници, премахване на образователния ценз за министри, оставяне на необосновано голям бюджетен излишък на безконтролната воля на финансовия министър)
Сергей Станишев (трудно е да се говори, че правителството е негово изобщо) се опитва да балансира разпределението на държавата между 3те коалиционни партньора и прави опити пасивно да задоволи изискванията на ЕС без да прави каквито и да било промени, които не са му наложени отвън.
 
27 Sep 2006 7:39 Цитирайте
Makedonski
Мнения: 410



Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

А какво прави една държава да е "нищо и никаква държавица", а друга да спечели любовта ти както го е направила България?

Сега се сещам два цитата:
"Родината не е нещо, с което мога да се гордея. Мога да се гордея само с нещо, което сам съм постигнал."
"България е хубава страна, но лоша държава"
...всъщност и в двата случая цитат е много пресилено казано. Но мисля, че подбора на думите и идеите ги улових

Над тия 3 неща се замислям все по-често и се чудя какъв е смисъла да убеждавам хората, че България може да се оправи. С какво словаците са по-лоши, че да трябва да оправяме България, а не започнем да живеем и работим в Словакия? Тоя въпрос е по-скоро риторичен. Знаем, че много хора отговарят на него по собствен начин. Това, което аз бих добавил е, че ако чрез работата си в Словакия допринесем за нейното развитие, българите може някой ден да се замислят: защо пък словаците усляха, а ние не? Вместо все да казват, че от тях нищо не зависи.
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Философия и политика Словакия
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004