Съвсем случайно докато гледах какво пише в Уикипедия за Татул се натъкнах на тази информация за откриването на лозов корен от неизвестен сорт на 3000 години. На мен това ми се струва доста приказно, направо невероятно. Като знам какви са традиционните български сортове вино се чудя какво ли пък чудо ще е това.
Ами аз това го помня още когато го казаха по медиите, но нали не е скандал отшумя за ден два. Иначе се смята, че е от лозите на древните траки. Тяхното вино е било невероятно според легендите и с него се е прославяло бога Дионисии ( бога на мъдроста и знанието, който гърците вземат и го правят бог на виното, защото видели траките да го славят с вино ). Доколкото знам институва по озарство и винарсто към БАН са взели част от лозата за да с еопитата да я култивират, но това ще отнеме години - както е ясно едно лозе не се развъжда за един сезон.
Ако стане експеримента, може да пием отново виното на траките. Интересно е само да се каже, че те не са пили чисто вино, а разредено с вода. Смятало се е, че само боговете могат да пият чисто вино и затова тези които са на по-високите постове са пили по-малко разредено вино. Доколкото знам не са пили по принцип твърд алкохол или бира, така че може да си представите, че празника на Дионисии, на който единствено са близвали алкохол (по моя информация) е бил бая пиянска вечер.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума