Блогът на Юруков https://yurukov.net/blog Нещата които искам да споделя с другите Thu, 20 Aug 2020 13:52:02 +0000 bg-BG hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 Още една уж „подпорна стена“ и поредната схема на Кралев в София https://yurukov.net/blog/2020/dianabad-avtomivka/ https://yurukov.net/blog/2020/dianabad-avtomivka/#comments Thu, 20 Aug 2020 11:43:17 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23388 Покрай протестите, ВНС, Росенец и Гешев спомняте ли си за „подпорната стена“ на плажа Алепу, която се оказа хотел? Е, имаме си такава и в София. В спортния комплекс Диана се изгражда частна автомивка и кафене. Разрешението е издадено от район Изгрев и цялата документация е скрита, за да си спестят жалбите. Води се като...

The post Още една уж "подпорна стена" и поредната схема на Кралев в София first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Покрай протестите, ВНС, Росенец и Гешев спомняте ли си за „подпорната стена“ на плажа Алепу, която се оказа хотел? Е, имаме си такава и в София.

В спортния комплекс Диана се изгражда частна автомивка и кафене. Разрешението е издадено от район Изгрев и цялата документация е скрита, за да си спестят жалбите. Води се като преместваем обект, а леенето на бетон оправдават с „възстановяване на подпорни стени и основи“. Не сме виждали строеж там – подпорни стени били.

Жалбите се въртят почти година между институциите и всички координирано протакват и се опитват максимално да не се вдига шум. А шум има и ще има много за живеещите наоколо години наред. За районния кмет д-р Делян Георгиев всичко си е било в реда на нещата и дори жителите трябвало да се радват, въпреки че нищо не е публично, нямало е възможност за обжалване, а строежът е незаконен по много параграфи. Кралев пък го оправдава пък с това, че много скъпо им излизало да си мият колите на министерството и затова си строели автомивка. Сами – не било на фирма.

Преди година обаче директорът на Национална спорна база Пламен Манолов набързо обявил таен конкурс за наем за въпросния обект за … 520 лв. на месец при условие, че си я построят сами. Конкурсът е незаконен. Договор няма или поне не е публичен. Интересното е, че фирмата спечелила конкурса до скоро е била собственост и под управлението на Орлин Маринов от небезизвестния ВАИ Холдинг. Новата собственичка изглежда също свързана с холдинга.

Освен, че липсва всякаква документация по конкурса, задължителната страница с Профил на купувача на НСБ ЕАД не работи от неизвестно колко време. От поне три години не публикуват и информация за обществените си поръчки и липсва всякакви данни как са сключили договор със строителя на този обект и за каква сума. Всичко това по закон следва да бъде публично, но се крие усилено.

Освен всички други неуредици около изграждането на обекта, по които институциите се опитват да бавят жалби и информация, самото съществуване и отдаване под наем на този обект на територията на НСК Диана противоречи на Закона за физическото възпитание и спорта. Тъй като комплексът Диана е обект от национално значение, нищо на негова територия не може да се строи или отдава под наем, ако не е отговаря за целите на комплекса, а именно – „трайно задоволяване на общонационални потребности в областта на физическото възпитание и спорта“. Няма член в закона, който да позволява на министър Кралев да позволи частна фирма да си плати за изграждането на автомивка и да отдаде под наем значителна земя в обект от национално значение на символична цена. И все пак го прави и всички по веригата мълчат.

Далеч не е първата или дори от големите схеми на министър Кралев. Нищо учудващо или ново. Няма да е дори най-скандалното нещо, което е направил този месец. Далеч не е единствената или от големите схеми, в които институциите работят като добре смазана машина, за да се покрие нещо незаконно и да се доведе до състояние, в които гражданите са пред свършен факт. Просто е пореден пример. Както другата уж подпорна стена в Алепу.

The post Още една уж "подпорна стена" и поредната схема на Кралев в София first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/dianabad-avtomivka/feed/ 2
За паркоместата в София, зоните и една ЦГМ https://yurukov.net/blog/2020/sofia-parking-data/ https://yurukov.net/blog/2020/sofia-parking-data/#comments Mon, 29 Jun 2020 08:16:01 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23363 В петък общинският съветник от Демократична България Симеон Ставрев публикува информация за това как Центърът за градска мобилност управлява паркоместата в столицата. По-специално данни колко от тях са средно заети, колко стикери са платени, колко са приходите и колко се реинвестира в тротоари. Предвид колко трудно е било да получи тази информация, дори в ролята...

The post За паркоместата в София, зоните и една ЦГМ first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
В петък общинският съветник от Демократична България Симеон Ставрев публикува информация за това как Центърът за градска мобилност управлява паркоместата в столицата. По-специално данни колко от тях са средно заети, колко стикери са платени, колко са приходите и колко се реинвестира в тротоари. Предвид колко трудно е било да получи тази информация, дори в ролята си на общински съветник, следва да се досетите, че изводите не са много лицеприятни. Може да се запознаете със запитването и отговора.

Няма да засягам финансовата част от информацията, тъй като там все още има доста неясноти и липса на прозрачност от общинската структура и самата Фандъкова. Вместо това реших да представя в по-пегледен вид данните за самите паркоместа. За разлика от други европейски градове, София няма отворени данни къде точно е всяко паркомясто или информация в реално време колко коли влизат в конкретните зони и излизат. На тази база би могло да се извади оценка за заетостта. Някои градове имат дори евтини сензори на всяко място, които показват точно дали някой е паркирал там или не, позволявайки спестяване на време, нерви, задръствания, бензин, шумово и прахово замърсяване докато хората обикалят да намерят нещо.

Вместо това имаме средна заетост за цялата година по подзони. В отговорът си не са пропуснали да разяснят, че в определени части от деня и месеци заетостта варира силно. Не става ясно обаче как точно я измерват и дали е на база реални данни за влезли коли или обследвания на място.

Тъй като няма публична карта на подзоните в отворен формат, направих такава на база снимките на сайта на ЦГМ. Ще я намерите в GitHub. Имайте предвид, че е правена на ръка и е единствено за целите на визуализацията. Не покрива точно коя страна на улиците в включена в определена зона и други аспекти. Затова не следва да се използва като източник за инфорамация къде са границите им.

След като преписах данните в таблица (защото защо да се отговаря на запитване в четим формат), създадох няколко карти. Първи две са на активните стикери и броя паркоместа. Следващите са на средната заетост по подзони и броя издадени стикери на всеки 100 паркоместа.

Макар да показват доста малко като информация, все пак може да е по-полезна за някого, отколкото сухите числа предоставени на хартия от ЦГМ. Може да отворите картите и на отделна страница от тук и тук. Показва и как би могло да се предоставя информацията без нужда да се бориш за всяко число. Друг пример биха били картите, които направих за движението на градския транспорт в Бургас.

The post За паркоместата в София, зоните и една ЦГМ first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/sofia-parking-data/feed/ 2
Пет вида карти за шест български града https://yurukov.net/blog/2020/karti-bulgaria/ https://yurukov.net/blog/2020/karti-bulgaria/#comments Sat, 20 Jun 2020 23:39:45 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23353 В последния месец пуснах на няколко места няколко карти на различни градове. Без контекст или обяснение. Отчасти беше, защото нямах време да описвам подробно, отчасти – експеримент дали някой ще се сети какво означават цветовете. Сега най-накрая успях да оформя всички карти. Включил съм 6-те най-големи града – София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара...

The post Пет вида карти за шест български града first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
В последния месец пуснах на няколко места няколко карти на различни градове. Без контекст или обяснение. Отчасти беше, защото нямах време да описвам подробно, отчасти – експеримент дали някой ще се сети какво означават цветовете.

Сега най-накрая успях да оформя всички карти. Включил съм 6-те най-големи града – София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора. Картите показват 5 аспекта от сградите им – етаж, собственост, предзназначение, застроена площ и година на последната заповед за одобрение.

Данните

Данните взех от кадастъра. Имат geo сървър със свободен достъп, който лесно може да се интегрира в други решения за картография. Първоначално изпозвах скритове да свалям данни и да ги обръщам в GeoJson, но после направо минах към MapBox където просто можех да вкарам данните. По принцип използвам Carto за визуализация на географски данни, но MapBox има друго приложение и е много по-мощен в стилизиране на толкова големи масиви от информация. Както почти всички, използват данните на Openstreetmap, сред които се намира и тези за сградите. Можех да използвам и тях, но се различават доста от тези на кадастъра, а и нямат нужната ми мета информация като собственост и дата на решението.

С тези данни има някои недостатъци. Заради всеизвестните неурециди някои сгради не са вписани в регистъра, има грешна или стара информация, доста не са класифицирани въобще по търсените критерии. Всъщност, гледайки цяла България има все още дупки. Въпреки това има възможност да се види почти всичко в града в интересни детайли.

Данните не показват отделни апартаменти, етажи или лични данни за собствениците, а само отделно стоящи сгради и обща информация. Някои от тях са прилепени, като панелните блокове. В очертанията, които разглеждам за София, се виждат 244 хиляди сгради. Пловдив – 68.5 хиляди, Бургас – 34.4 хил., Варна – 88.4 хил., Загора – 23.4 хил. и Русе – 42.7 хил. Всички може да свалите в отворен и изчистен формат тук.

Легенда

Аспектите, които разглеждам отново зависят от наличната мета информация. Разделението по цветове и групи не произтича от която и да е номенклатура или установен принцип. Търсех нещо, което естетически изглежда добре.

Затова и няма легенда и описание на самите карти. Заех идеята от интернет магазини, които продават картини изработени от очертанията на улиците на световни метрополиси взети от Openstreetmap. Подобно на анимирана ми картата за българчетата родени в чужбина целта не е да показва един отделен елемент, а впечатление за цялата картина наедно. Естетика, а не просто графика

Все пак, за любопитните изработих отделно легенда. Натиснете снимката за по-голям размер.

Картите

Тук съм изброил всички карти. Всяка има два варианта – градът и околността и само вътрешната му част. Отново, натиснете снимките, за да ги видите в пълен размер.

София

Пловдив

Бургас

Варна

Стара Загора

Русе

Резолюцията на тези карти са достатъчно големи, за да се отпечатат. Може да ги използвате свободно за лични цели. Ако все пак някой реши да ги отпечата и сложи в рамка, ще се радвам да ми изпратите снимка какъв е крайният резултат.

Интересен момент от тези карти е, че данните са публично достъпни, но всъщност доста рядко използвани. Извън строго специфичната цел, за която се поддържа кадастъра, намерих твърде малко примери за използването им. Един такъв е инструментът на GIS София, който налага няколко различни слоя и ползволява разглеждане в дълбочина на различни аспекти от столицата.

Един основен проблем в използването им е размерът и сложността на този тип данни. Дори проста таблица с местоположението на автобусите в Бургас е с мащаби значително над възможностите на журналист или ентусиаст работещ с данни. Затова важна стъпка в прозрачността и отворените данни е и достъпността им. Не само трябва да са налични, добре документирани и с високо качество – неща, с които все още България има сериозни проблеми – но и трябва да са са лесни за използване. Това може да стане през формата, с инструменти или интерфейси, които лесно ги филтрират или директно могат да се използват в други инструменти като GIS платформи, както направих в случая.

The post Пет вида карти за шест български града first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/karti-bulgaria/feed/ 6
Колко българи взимат германско гражданство? https://yurukov.net/blog/2020/germansko-grajdanstvo/ https://yurukov.net/blog/2020/germansko-grajdanstvo/#comments Fri, 05 Jun 2020 11:01:02 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23266 През 2019-та близо 1900 българи са взели германско гражданство. От тях 1300 са заради престой в Германия. Други са след брак, осиновяване и други причини. Този брой не включва децата с български родители, които са родени в Германия и са получили автоматично гражданство. Средно 1.7% от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, се възползват...

The post Колко българи взимат германско гражданство? first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
През 2019-та близо 1900 българи са взели германско гражданство. От тях 1300 са заради престой в Германия. Други са след брак, осиновяване и други причини. Този брой не включва децата с български родители, които са родени в Германия и са получили автоматично гражданство.

Средно 1.7% от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, се възползват от тази възможност. При жените нивото е повече от два пъти по-голямо – 2.9% спрямо 1.3% при мъжете.

Има над 10 хиляди живеещи повече от 20 години в страната само с българския си паспорт. Още 11 хиляди са били в Германия между 15 и 20 години и пак не си вадят германски паспорт. Още 63 хиляди имат право, тъй като са пребивавали повече от 8 години, но не са го направили до сега.

Ето тук ще видите разбивката по възрастови групи. Вижда се, че най-много са тези живеещи между 8 и 15 години в страната. Като възраст повечето са между 30 и 35 години.

До края на 2022 още 88 хиляди българи ще имат право на германско гражданство. Това е повече, отколкото всички до сега. До 2026-та – още 150 хиляди. Това означава, че в идните 3 години ще се удвои броят на българите взимащи германски паспорт, а в следващите 4 – ще се удвои отново.

Още по темата:

The post Колко българи взимат германско гражданство? first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/germansko-grajdanstvo/feed/ 1
Ражданията, смъртните случаи, корона, грип и отново справките на НЦОЗА https://yurukov.net/blog/2020/ncoza-korona/ https://yurukov.net/blog/2020/ncoza-korona/#comments Wed, 20 May 2020 21:04:18 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23253 След като вчера попаднах на няколко изказвания как имало бум на раждаемостта, се разтърсих от къде може да идва това. Освен няколко анекдотни наблюдения на завеждащи АГ отделения бяха цитирани числата на Националния център за обществено здраве и анализи. През ноември писах описах критиката си за работата им. Споменавал съм го и преди това в...

The post Ражданията, смъртните случаи, корона, грип и отново справките на НЦОЗА first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
След като вчера попаднах на няколко изказвания как имало бум на раждаемостта, се разтърсих от къде може да идва това. Освен няколко анекдотни наблюдения на завеждащи АГ отделения бяха цитирани числата на Националния център за обществено здраве и анализи. През ноември писах описах критиката си за работата им. Споменавал съм го и преди това в статията си за абортите, например. Затова хвърляйки един поглед на данните видях сигнали за същите проблеми.

Тъй като НЦОЗА са си обновили сайта, свалянето на документите е по-трудно от преди. Все пак успях да обновя архива си съдържащ извадките им от 2017-та насам.

От справките за първото тримесечие научаваме, че ражданията са се увеличили наистина с 325 спрямо същия период на 2019-та или 2.5%. Миналата година също е имало увеличение – с 1.6%. На годишна база обаче имаше намаление за 2019-та и това ни показва, че такъв сигнал точно в данните на тази агенция не значи много. Основния проблем е липсата на методология и разбиране какво всъщност показват тези числа и какви презумпции са направили съставящите ги.

Ако погледнем умиранията, също виждаме драстично намаление за първото тримесечие – с 8.86%, за да сме по-точни. През 2018-та също е имало намаление, но с 4.3% спрямо 2017-та, когато грипната епидемия е особено тежка. Проблемът с тези числа, както и тези за ражданията, е че не е много ясно как са получени.

Затова реших да ги сравня с тези на НСИ, които покрай коронавируса пускат ежеседмични такива. За тях знаем, че включват единствено смъртните случаи в страната, независимо дали са на български граждани или чужденци. Забелязва се, че през последните три години има някакво постоянство от около 2000 души разлика между тези на НСИ и НЦОЗА. Това може да е индикация, че независимо от разминаването, грешката може би е постоянна.

В този смисъл, навярно съм прибързал със заключението си. Докато такъв сигнал в данните не е индикация за резултатът на годишна база, не е пръв път, когато се случва. Може да има и наистина увеличение на ражданията. Това също се е случвало в последните години, включително на годишна база, макар и да беше посрещнато сляпо със стандартните сензации за „поредния антирекорд„.

Затова – да, може би греша в конкретната си критиката към НЦОЗА. Въпреки това продължавам да настоявам, че не може да се разчита на данните им предвид, че липсва описана методология и видим контрол над качеството.

Докато тършувах из данните реших да разгедам пак тези на НСИ. EuroMOMO и NYT поддържат доста полезни графики за прекомерната смъртност причинена от коронавируса. В България не виждаме този сигнал все още заради силно ограниченото разпространение на вируса. Тепърва ще видим доколко ограниченията са намалили смъртността от грип и травми от една страна и увеличили смъртността от други предотвратими заради отложено лечение.

Сега може да сравняваме единствено минали периоди. На страницата на НСИ показват данните си по седмици на годишна база. Намирам за по-прегледно да поставим в центъра зимния сезон, когато има най-голяма смъртност. Причините за това са по-малко травми и катастрофи и повече инфекциозни заболявания като грип.

В тъмно зелено виждате последния зимен сезон, а в по-светли оттенъци – предходните. Вижда се тежката епидемия през зимата на 2016-та, която отне живота на десетки хиляди. В по-малка степен и по-късно през годината се вижда и тази от минали сезон.

За да придобием по-добра представа за измеренията на смъртните случаи в този период, тук съм ги центрирал по седмиците с пикови стойности. Вертикалната скала е все още в абсолютен брой, макар да съм я отрязал за разлика от горната графика, за да се различават графиките. По хоризонталата виждате седмиците преди и след тази на пика.

Става ясно, че макар наистина да има намаление на смъртните случаи през първите три седмици от 2020 спрямо същите на 2019-та, това до голяма степен се дължи на тежката и закъсняла грипна епидемия тогава. В същото време днешните стойности се доближават до тези в началото на 2016 и 2017.

Тук си направих труда да покажа същите данни, но спрямо средната стойност за съответния сезон. Първо, защото очаквам да ми се направи забележка, че предишната ми графика има отрязана вертикална скала. Второ, защото така се вижда по-отчетливо общия модел на висока смъртност именно по време на грипните епидемии.

Последното е значимо, защото буквално до месец преди да се заговори за COVID-19 като глобална заплаха, масово се отричаше, че грипът е сериозен проблем и че умират хора от него. Сега същите хора настояват, че грипът е изключително смъртоносно заболяване, а не коронавируса. При това същите тези данни, които показвам сега, ги имахме и тогава. Не се взимаха обаче насериозно, защото „просто си е грип“.

Графиките горе всъщност не показват точните стойности по седмици. Има вариация между тях и в сравнително малка държава като България неизменно се получава шум в поредицата. Това виждаме в реалните стойности горе – много по-малко прегледни са. Затова изгладих данните за целите на предишните графики като събрах удвоена стойността на дадена седмица с тази на предходната и следващата и разделих на четири. Така се изравнява тенденцията на умиранията като в същото време се запазва част от динамиката по седмици. Средните стойности и общия брой на годишна база се запазва.

Важно е да се разбере тук, че нищо от тези числа и графики не говори нищо за смъртността от коронавирус и как се отразява на населението ни. Като начало, смъртността се отнася към заболеваемостта, която е изключително ниска към този момент у нас.

По-важното обаче е, че горните числа са предварителни и с доста условности, които трябва да разберем. Имаме броя починали от коронавирус и ги следим, но реална представа за сегашния ефект от пандемията ще получим едва през април 2021-та. Статистическите данни не са просто числа, които съществуват някъде и някой ги крие или не иска да събере. Това, че настояваме отговори точно сега, не означава, че могат да бъдат дадени или че са известни някому. Всичко това отнема обективно време и именно този аспект от кризата е една от основните конфликтни точки.

The post Ражданията, смъртните случаи, корона, грип и отново справките на НЦОЗА first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/ncoza-korona/feed/ 4
Октопод на грил https://yurukov.net/blog/2020/oktopod-na-gril/ https://yurukov.net/blog/2020/oktopod-na-gril/#comments Sun, 10 May 2020 21:41:15 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23227 В началото като взех грила и доста се дроумях за морската храна. Бях чувал, че е лесна за приготвяне, но пипкава. Започнах с филета с кожа и цели риби и след няколко изгорени им хванах цаката. Пържолите от риба тон и малките скариди още ги прекарвам. Големите скариди от по 10-15 см. ми станаха добре...

The post Октопод на грил first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
В началото като взех грила и доста се дроумях за морската храна. Бях чувал, че е лесна за приготвяне, но пипкава. Започнах с филета с кожа и цели риби и след няколко изгорени им хванах цаката. Пържолите от риба тон и малките скариди още ги прекарвам. Големите скариди от по 10-15 см. ми станаха добре от първия път.

Нещо, което отдавна се чудих дали да направя е октопод. Ял съм на скара и е супер вкусно, но не смеех. В събота просто ни хрумна и се зачетох как става. Наблизо има т.н. feinkost склад, от който зареждат италианските ресторанти в региона. В Германия това са магазини с малко по-високи цени, в които се пазарува обикновено на едро, но често хора, които обичат храната отиват за по-пресни, по-трудни за намиране и по-вкусни неща. От там, например, си взимам метакса, паста, замразено агнешко, моцарела и морски храни.

Този път взех и октопод. Всъщност, бях виждал, че са малки и му казах да ми даде два. Докато стигнах до касата осъзнах, че общо са били 2.3 кг., така че единият го замразих. Излезе ми и солено, тъй като, ако бях взел направо замразен, излизаше по-евтин. В България видях, че има в Метро и доста рибни магазини – както пресни, така и замразени. Цените на кило бяха приблизитено наполовина на това, което платих тук.

Всъщност, доста хора в Twitter ме посъветваха да го замразя и размразя, защото така омеквало месото. При втория октопод ще направя явно така. За този, след като задоволих любопитството на щерката що е то като животно, отразах главата под очите там където започват пипалата и после точно над очите. На главата направих разрез през средата, за да извадя органите. Доста лесно се изчистват. Трябва да се махне и тънката залепнала ципа под нея. После натиснах където е устата докато не излезе цялата. Общо взето следвах това видео с инструкции от минута 1:50.

След това отделих пипалата с разрези от дупката на устата навън и сложих в тенджера под налягане. Намерих най-различни рецепти с марината, 40 мин до 2.5 часа варене и прочие. Този октопод просто сложих в тенджерата с щипка сол, минимално количество вода и 15 мин варене на средно налягане.

Това, което трябваше да направя обаче е да го варя около 18-20 мин. и да добавя малко оцет. Определено се усещаше липсата на киселинност, която срещнах в ресторантите. Следващия път ще пробвам с черен балсамико. Друго, което трябваше да направя веднага след варенето, беше да махна смукалата. Не открих тогава тази стъпка в рецептите, но си трябва. Не стават за ядене, а и понякога са пълни с мръсотия. Преди варенето са трудни за махане, но може да ги отрежете. След това просто се парадт сами с натиск.

Докато се вареше октоподът, хвърлих на грила филе от сьомга. Отново не бях обърнал внимание колко ми дава този от магазина. Оказа се доста солидно парче и го ядохме два дни. Проблемът всъщност беше, че не можеше да влезем в охладената част от склада, където е рибата. Част от мерките им заради коронавирус. Трябваше да подвикваме за поръчките и да сочим с ръце колко голямо е парчето. После всичко в торбички наведнъж. В навалицата не обърнах внимание и така.

Филетата ги взимам с кожа и стават много лесно – държа го на среден огън и затворен капак докато е почти готово месото. Разпознава се като вкараш нож по линиите на месото в центъра си е променило цвета. После за минута го обръщам да се допече и готово. Скаридите би трябвало да са лесни, но все ги препичам. Тези са изчистени. Май целите по-добре ми стават, защото тях трябва да се държат повече. Тези тук буквално им трябва минута-две, но…

Та както се вижда тук, не бях изчистил смукалата като извадих пипалата от тенджерата. Някои си паднаха сами. Взимам си бележка за следващия.

Друга грешка, която направих е, че не го пекох достатъчно. Може би, защото тъкмо бях прекарал скаридите, но го държах доста малко. При това трябваше на грил частта на директна топлина, доколкото четох. Кожата над месото трябва да загори направи. Вътре няма да има проблем, тъй като е сварено вече. Така остава характерния опушен вкус.

Накрая преди ядене изчистих смукалата и махнах част от кожата. Като не е допечена има някак восъчен вкус. В крайна сметка сьомгата си остана най-вкусна, но следващия октопод се надявам да стане по-добре. Ако имате други съвети, ще се радвам да споделите собствен опит в коментарите

The post Октопод на грил first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/oktopod-na-gril/feed/ 8
Колко са българите в Германия? Зависи кого питаш https://yurukov.net/blog/2020/bg-de/ https://yurukov.net/blog/2020/bg-de/#comments Mon, 13 Apr 2020 18:17:45 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23210 В началото на годината Борисов се похвали, че все повече българи се връщат в страната позовавайки се на данните на НСИ. Много побързаха да му опонират, че o]e повече са напуснали за същия период. Днес излязоха данните за 2019-та, които показват как тези два показателя се доближават все повече. Какво означават и колко може да...

The post Колко са българите в Германия? Зависи кого питаш first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
В началото на годината Борисов се похвали, че все повече българи се връщат в страната позовавайки се на данните на НСИ. Много побързаха да му опонират, че o]e повече са напуснали за същия период. Днес излязоха данните за 2019-та, които показват как тези два показателя се доближават все повече. Какво означават и колко може да разчитаме на тях беше обсъдено нашироко.

Така и не стигнах до това да опиша подробно моя поглед над нещата. Разрасна се кризата с COVID19 и вниманието ми, както на всички останали, се отмести. Най-важното, което трябва да разберем, за демографските данни е, че никой не знае точно къде, кой и колки. Това важи колко за миграцията, толкова и за смъртността, която изведнъж излезе на преден план предвид пандемията.

Наистина, много българи не сменят настоящия си адрес когато напускат страната, което ограничава възможностите на НСИ да следи миграцията. Данните за напусналите са подценени. Същото означава обаче, че и на върналите сене им се налага да сменят адреса си от чужбина в България. Това важи особено за емигриралите в рамките на ЕС. Така и данните за прибиращите се са силно подценени.

На това не трябва да се гледа като недостатък на статистиката. Подобни проблеми са твърде често срещани и просто трябва да се имат предвид. Статистиката не е абсолютна. Инцидентът между НСИ и агенция Митници, например, където не бяха отчетени и коригирани навреме реалните стойности на износа и вноса повлия директно върху оценката за БВП. Аналогични се случват редовно в демографията.

Колко са българите в Германия?

Това е въпрос, върху който често пиша. За това четем редовно сензационни и доста приворечиви заглавия, особено ако следите DW. Истината е, че през последните няколко години имаше огромен прираст на българската диаспора. Индикациите са, че голяма част е формирана от хора местещи се от други европейски държави.

Най-простият отговор е 336990 към края на 2018-та. В края на 2011-та пък броят е бил 93889 или над три пъти и половина по-малко. Остава висок процентът на младите, а вече има и все повече деца родени в Германия, което е индикация, че повече семейства се установяват за постоянно.

Това число виждаме като отворим таблицата за имигрантите на DeStatis. Ако отворим тази за населението и търсим по гражданство, получаваме различно число – 319271 или 5.3% по-малко. От къде идва тази разлика от 17719 души?

Зависи кого питаш

Изчетох методологията на тези две таблици, но не внесоха яснота. Затова писах направо на DeStatis. Подобно на НСИ са доста отзивчиви на такива запитвания. Предполагам, че не им се случва често някой да ги пита методологични въпроси.

Отговорът им беше, че източниците са различни. Широко тиражираното число от 337 хиляди е взето от имиграционните служби. Те отговарят за визи, разрешителни за работа, постоянно пребиваване, натурализация и прочие. Що се отнася до граждани на ЕС отговорностите им са малко, а от там и покритието на данните не толкова добро. Според статистическата служба тези данни следва да се използват само за изследване на юридическия статут на имигрантите.

Данните за населението – по-малкото число от 319 хиляди – идва от службите по регистрация. Това е немският аналог на ГРАО към общините. Получава се информация за актове за гражданско състояние, регистрации и отрегистрации и така се обновява общото население. Този подход съвпада точно с това, което НСИ прави за оценка на населението в България.

По-големият проблем между тези два източника е кога са последно са коригирани. Този за населението е бил последно преглеждан през 2011-та след преброяването. Аналогично на България е имало поправка надолу. В Германия оценката за броя на имигрантите е била намалена с почти милион души. Това е засегнало и броя българи, които са се оказали няколко хиляди по-малко. От друга страна, базата данни на имиграционните не е била обновявана от 2004-та насам и ме предупредиха, че са се натрупали много грешки.

Не липсват и проблеми в регистрациите и комуникацията между институциите. DeStatis признаха в разговора ни за нещо общоизвестно – много хора не се отрегистрират като напуснат страната или регистрират децата и семействата си без реално да живеят в страната. Това се прави както за прибиране на социални осигуровки, така и за да се трупа години пребиваване, след което да се вземе гражданство. Тази и друга информация често не стига до имиграционните, което силно завишава оценките за чуждестранното население.

От друга страна, има слухове за не малко работници, които от незнание биват подмамвани да работят на черно без регистация, здравни и социални. Колко голям е техният брой е трудно да се каже, но анекдорни случаи показват, че поне някои легализират пребиването си в Германия. Това означава, че част от тях всъщност биват вписвани като „току-що“ имигрирали докато всъщност са в Германия от години.

Разликите

Интересното в тези два източника е, че имиграционните служби са сочели по-малък брой българи в Германия през 2011-та – 94 хиляди спрямо 97.5 хиляди по данни на общините. Това продължава до 2015-та със средна разлика от 2 до 5 хиляди. През 2016-та оценките на имиграционните скачат с 8 хиляди повече, а през 2017-та – с цели 14 хиляди.

По възрастови групи данните на общините показват около 7800 души повече до 20 годишна възраст. Половината от които са около 18 годишна възраст. При българите между 20 и 30 г. обаче показват 6500 по-малко. Между 30 и 50 г. – 14 хиляди по-малко, а над 50 г. – 4800 по-малко.

И двата източника показват драстично увеличение на българите в Германия, но доста различни криви и тенденции. Трудно е да се каже как расте диаспората ни в Германия предвид толкова големи различия и пропуски. Докато имиграционните служби имат много по-добра представа що се отнася до натурализацията и трудовите взаимоотношения, то общините знаят по-добре за адресните регистрации, които са задължителни, ако искаш да правиш каквото и да е в страната.

Така определено може да кажем, че не само числото 337 хиляди е силно завишено, но и това от 319 хиляди. По-важното е случая е, че данните на общините показват значително по-голямо забавяне от това на имиграционните служби. Това се вижда особено ясно при българите между 20 и 30 години – пикът на увеличението е бил през 2014-та със 7000 имигрирали, а през 2018-та са били 1500. При тези между 30 и 50 има аналогично намаление. При децата под 10 годишна възраст отново се вижда, че пикът е бил през 2014-та и сега има два до три пъти по-малко регистрирани.

И пак са много…

Много по-точни числа ще получим при преброяването догодина. То ще се проведе в цяла Европа и въпреки недостатъците му в Германия, ще даде много по-точна представа колко българи и на каква възраст пребивават в страната. Това няма да промени фактa, че страната има най-голямата българска диаспора и че голяма част от тях няма да се върнат в България. Ще е важен елемент от разбирането ни за демографията, какви мерки следва да се предприемат както за насърчаване на младите, така и за запазване на българщината у семействата избрали да се установят зад граница.

Тези разминавания обаче трябва да ни покажат и друго – това, че няма точни данни, която ясно да отговорят на конкретното питане, които ни гложди, не означава, че някой ги крие или подправя. Докато в разговорния език дефинициите да ясни, еднозначни и подразбиращи се, това далеч не е така в статистиката – особено когато са намесени юридически определения и процеси. Това не трябва да ни обезсърчава, а да ни подскаже да сме внимателни към числата. Също да имаме разбиране към нюансите на информацията, която ни се поднася и последствията от неразбирането ѝ. Особено в условията на сегашната пандемия и мерките срещу нея, тези неща са важни.


Източник: DeStatis таблици 12411-0009 и 12521-0002, НСИ

The post Колко са българите в Германия? Зависи кого питаш first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/bg-de/feed/ 30
Притча за данните https://yurukov.net/blog/2020/pritcha-za-dannite/ https://yurukov.net/blog/2020/pritcha-za-dannite/#comments Sun, 12 Apr 2020 13:25:10 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23203 Имал си един човек лозе. На лозето имал малка барака с легло и мивка, където понякога нощувал. Летем ходел на лозето всяка седмица, а понякога и по-често. Край лозето имало висока плътна ограда. Не знаел защо – така го бил взел и така си останало. Познавал някои от съседите, но повечето – не. Рядко се...

The post Притча за данните first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Имал си един човек лозе. На лозето имал малка барака с легло и мивка, където понякога нощувал. Летем ходел на лозето всяка седмица, а понякога и по-често. Край лозето имало висока плътна ограда. Не знаел защо – така го бил взел и така си останало. Познавал някои от съседите, но повечето – не. Рядко се виждали.

В началото на едно лято забелязал, че в двора му има няколко топки за тенис. Зачудил се как са попаднали там и ги прибрал. Следващата събота били двойно повече пръснати навсякъде. Следващият път дошъл по средата на седмицата и събрал още повече само за няколко дни. Чул детски гласове и някой да играе тенис отвъд оградата. Решил, че някой съсед си е направил тенис корт на парцела да му се учат децата да играят. Иначе защо толкова много топли ще хвърчат? Хвърлил обратно топките през оградата – нямало какво да ги прави.

През следващите седмици всеки път намирал прехвръкнали топки и все ги връщал. Понякога повече, понякога – по-малко. Явно децата на съседа задобрявали, си казал. Една седмица в края на лятото обаче нямало топки. Следващата – също. Решил, че не са идвали, но после чул някой да играе на корта. Казал си, че сигурно са станали толкова добри тия деца, че вече не правят такива грешки.

Решил се да заобиколи по криволичещия черен път, да намери имота на съседа му и да го поздрави. Пътят обаче свършил в клуб за тенис. Оказало се, че всичко зад неговия имот и тези на съседите му било изкупено и превърнато в спортен комплекс. Кортът зад неговия двор бил просто един от многото. На него ту се учели деца, ту тренирали професионалисти. През въпросната седмица имало малък турнир.


Нищо от наблюденията на човека не са били грешни. Предположенията му са били логични. Той е имал лозе, около него на пътя са били все лозя и е нормално да предложи, че зад неговия имот е същото. Защо другото или другите да са различни? Чул е детски гласове и видял промяна в броя „избягали“ топли и е нормално да реши, че децата на съседа играят по-добре.

При липса на друга информация е ествено да изхождаме от чисто човешката си логика и опит. Всъщност една от дефинициите на интелект е именно това – да достигаме до правилни изводи на база непълна информация. Трябва да познаваме обаче ограниченията си и да прозираме проблемите в тези си изводи.

В случая човекът е загубил малко време да обиколи лозята и навярно се е почувствал глупаво на входа на тенис клуба. По-често правим политически, икономически, инвестиционни и междучовешки решения на база аналогични заблуди и предразсъдъци върху наличната информация. Нарича се bias и има много примери в историята колко опасен може да бъде когато залогът е голям.

The post Притча за данните first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/pritcha-za-dannite/feed/ 6
Уязвимите от епидемията и какво не знаем още за жертвите https://yurukov.net/blog/2020/uqzvimite-ot-epidemiqta/ https://yurukov.net/blog/2020/uqzvimite-ot-epidemiqta/#comments Sat, 21 Mar 2020 15:04:57 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23168 Темата за коронавируса съвсем разбираемо занимава всички и важна част от нея е какво следва. Ограниченията, предприемани от власти в различни страни, ще имат разнопосочно въздействие върху разпространението на епидемията. Някои от мерките насочени към икономиката и обществения живот пък може да имат дори по-негативен ефект от самия вирус. Колко ще са преките жертви обаче...

The post Уязвимите от епидемията и какво не знаем още за жертвите first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Темата за коронавируса съвсем разбираемо занимава всички и важна част от нея е какво следва. Ограниченията, предприемани от власти в различни страни, ще имат разнопосочно въздействие върху разпространението на епидемията. Някои от мерките насочени към икономиката и обществения живот пък може да имат дори по-негативен ефект от самия вирус.

Колко ще са преките жертви обаче не е съвсем ясно. Някои сочат смъртността в Китай като база. Други гледат Германия с изключително ниския брой умрели спрямо засечените заразени. Както обясних миналата седмица, смъртността, сметната така, не значи почти нищо. Тестването на населението е доста различно, типът тестове, точността и проверките – също. САЩ, Турция, Германия и Южна Корея имат коренно различни нива на тестване и съобщаване на данните в това отношение. Отделно, броят на смъртните случаи зависи от това, кога и къде е започнала вълната на епидемията, каква е възрастовата структура на първите заразени и прочее. Отделно, има сведения за различия в отчитането на смъртните случаи – в Германия явно не тестват починали за вируса. Включвали към жертвите само тези диагностицирани предварително. Не публикуват и данни за възрастта им и колко още са в критично състояние.

Затова е изключително трудно да оценим колко хора ще умрат от този вирус. Опитах се да го направя преди няколко дни, смятайки на крак въз основа на предварителната смъртност в Италия и възрастовото разпределение в България по региони. Така, при 40% заразени, изкарах 73.5 хиляди души. Това обаче има толкова много условности, че не прави оценката особено полезна. Освен всичко изброено до тук, нито знаем колко са общо заразените, че да говорим за смъртност, нито е минала епидемията, за да видим дали тези нива на жертви ще се задържат или се намираме в някакъв пик. Отделно в последните дни смъртността в Италия се покачва, особено сред младите.

Това, което отдавна е ясно, обаче е, че вирусът засяга особено тежко най-възрастните и то особено тези със сърдечни проблеми, болести на дихателната система и пушещите. Това накара някои да спекулират, че всъщност общата смъртност на държавите няма да се вдигне особено. Ако мога да цитирам един коментар, „тия дето без това ще умрат до няколко години, ги уморява сега“. Тезата е, че ще се промени диагнозата на смъртта и ще се намали с няколко години живота им.

Има вероятност това да е така, но в същото време немалко от жертвите нямат от изброените проблеми. Също така, с редица от тези заболявания и състояния може да се живее години наред. Въвеждането на безплатна ваксина от грип ще намали случаите и смъртността от него сред най-възрастните. Преживяемостта след инфаркт или рак на белия дроб е много голяма. Това означава, че намаляването на очаквания живот на жертвите не е само с „няколко години“, особено когато говорим за младите сред тях.

Също, това не следва да бъде успокоение или спирачка за нужните мерки да предпазим най-уязвимите. Докато търсих информация за разпределението им в България, направих тези три карти, които може да са ви интересни.

Първата показва отношението на хора на поне 65 г. спрямо цялото население на общината. Именно тези общини следва да се изолират най-много. Разликата между селата и градовете в доста от тях не е толкова голяма, колкото очаквах. Вижда се, че повечето са в западна и северозападна България. Има и около Стара Загора и Пловдив. Най-много обаче са в близост до София, което може би говорило в полза на блокирането на излизането от града.

Тази карта е подобна, но показва оценка каква част от населението на тези общини би починала, ако се запази повъзрастовата смъртност, която виждаме в Италия към петък 20-ти март. За съжаление, не намерих надеждни данни за смъртността в Южна Корея, но дори с тези, които видях, процентите са стряскащи. Подобни данни от Германия все още няма. Отново – това е доста обща оценка, която със сигурност ще се промени в следващите седмици. Това може както да увеличи значително общата смъртност в тези региони, така и да няма голям ефект.

Докато последните карти показваха цялото население над 65 г., тук смятам само онези в тази възрастова група, които са починали през 2018-та от болести на органите на кръвообращението (I00-I99) и такива на дихателната система (J00-J99). За жалост НСИ не дава данни по общини, а само по области. Виждат се доста случаи в северозападна България. В Разград и Ямбол също има доста.

Това не са всички случаи, а колко хора над 65 години са починали от заболявания, за които знаем, че са рискови при инфекция от корона вирус. С повече данни бихме могли да направим по-точна оценка, но отново това не би помогнало много. Просто никой не знае как ще се развие вируса, колко хора ще умират в следващите седмици, дали ще има някакви здравословни проблеми сред възстановилите се и дали епидемията ще се върне в края на годината.

Междувремето трябва да сме отговорни, да спазваме дистанция, да си мием ръцете, да пазим старите и най-уязвимите, но и да не забравяме, че колкото и да е критична ситуацията, не следва да оставяме силните на деня да се самозабравят и да правят каквото си искат. Виждаме прекалено своеволия както на законодателната, така и на изпълнителната власт и докато някои мерки са спешни и полезни, други имат потенциал да са по-вредни от самата епидемия. И в целият този управленски хаос главният прокурор узурпира власт в ущърб на конституцията и никой не смее да му се противопостави, тъй като властта му е безочетна, безконтролна, непрозрачна и безотговорна.

Както казах в края на предишния ми текст, единственото, което ще помогне на възстановяването след идващата криза, ще е устойчивостта на гражданското общество, върховенството на закона и доверието в институциите. Жална ни майка …

The post Уязвимите от епидемията и какво не знаем още за жертвите first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/uqzvimite-ot-epidemiqta/feed/ 8
10+ важни неща за епидемията, които трябва да разберем https://yurukov.net/blog/2020/10-vajni-neshta-korona/ https://yurukov.net/blog/2020/10-vajni-neshta-korona/#comments Sat, 14 Mar 2020 20:46:39 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23131 В последните три месеца и особено в последните три седмици бяхме заляти с много числа, съвети, фалшиви новини, яросни отричания, безсърдечни подмятания, откровенни лъжи и сериозни предупреждения. Всички сме прегрели от информация, притеснение и несигурност. Знам това. Тук съм събрал няколко неща, които смятам за важни да се изяснят и разберат. В общи линии това...

The post 10+ важни неща за епидемията, които трябва да разберем first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
В последните три месеца и особено в последните три седмици бяхме заляти с много числа, съвети, фалшиви новини, яросни отричания, безсърдечни подмятания, откровенни лъжи и сериозни предупреждения. Всички сме прегрели от информация, притеснение и несигурност. Знам това.

Тук съм събрал няколко неща, които смятам за важни да се изяснят и разберат. В общи линии това е моето разбиране какво предстои на база всичко, което изчетох. Не съм епидемиолог или лекар, не съм в щаба за епидемията и чета същите новини и данни както всички. Затова ще се радвам на обратна връзка и при нужда ще допълвам и коригирам.

1. Повечето от диагностицираните сега с коронавирус са били заразени и заразни от седмици

Вече сякаш всички знаем, че коронавирус има между 1 и 14 дни икубационен период. Важно следствие от това е, че тези, които се тестват сега заради типичните симптоми или контакт с вече диагностицирани, са били заразени с вируса преди средно около седмица. Кривата на увеличението, което виждаме у нас и навсякъде в Европа, показва всъщност какво е било нивото на заразяване още в началото на март. Тогава още доста хора и някои властимащи все още успокояваха, че всичко ще е ок.

Това е също доста преди да бъде открит първият случай у нас. В действителност, вирусът е пристигнал много по-рано – някъде през февруари и то не веднъж, а няколко пъти. Това може да съдим по разпределението на случаите. Почти сигурно е на този етап, че няма да открием как, кои и от къде са го внесли.

2. Дори най-строгите мерки няма да дадат резултат две седмици

Друго следствие от този икубационен период е, че никоя мярка не би дала резултат веднага. Настрана от факта, че видимо не се прилагат достатъчно ефективно, дори най-стриктната изолация ще забави бъдещите заразявания. Част от тези, които са се заразили вчера, ще покажат първи симптоми до края на март. Тези, които ще предпазим спазвайки социална изолация и по-добра лична хигиена, може би пак ще се заразят, но доста по-късно.

Затова не може да очакваме която и да е мярка да действа бързо. Трябва търпение и отговорност от всеки. Трябва един друг да се пазим, предупреждаваме, насърчаваме или порицаваме. Паниката е оправдана, особено при такова ниско доверие в управлението и здравните власти. Не помага обаче никак точно сега и затова да загърбим цинизма си за малко.

3. Вирусът не може да се спре, а само да се забави

Нищо от обсъжданите мерки няма да намалят заболеваемостта. Нищо съществуващо в момента не може. Няма ваксина и лечение и няма да има още поне година. Разработват се по-бързи и надеждни тестове, но те помагат само за изолация на болните и следене на обстановката.

Това, което целим в момента е единствено удължаване на кривата на заразените, за да се даде възможност на без това малкото и претоварени лекари и медицински сестри да се грижат за тези с тежки симптоми.

4. Повечето болни от коронавирус не са за болница

Тепърва ще бъдат диагностицирани десетки и стотици заразени всеки ден. Повечето ще са с леки до средни симптоми – също като грип. Единствено тези с тежки симптоми, които застрашават живота им, ще са за болница. Останалите имат огромната отговорност да си седят заключени вкъщи и да се лекуват както с всеки грип. Отговорността ще е в това да не правят контакт с никого, особено възрастни хора. Единствено при влошаване на симптомите следва да се обадят в болницата.

Всичко това е, защото леглата в инфекциозните и интензивните отделения са твърде малко където и да е по света и далеч няма да стигнат за всички. Особено за тези, които нямат нужда от интензивна грижа, е по-добре да стоят вкъщи. Освен, че няма да натоварват лекарите, ще се предпазят и сами от други инфекции, които за жалост не са изключение в болниците. Да не забравяме, че се върна и епидемията от морбили с над 200 случая от началото на годината. Болните от нея и друго заразни болести ще са в същите инфекциозни.

5. Личната хигиена е просто, но ефективно средство да се предпазим

Макар да изгледа твърде елементарно, именно личната хигиена е спряла или намалила редица заразни болести. Това е основната мярка срещу грип, хепатит А, ентеровируси и много други. В никакъв случай не е гаранция, че няма да се заразите от които и да е от тях, но определено намалява шансовете. Също така не действа срещу повечето други зарази като туберколоза, морбили, варицела, коклюш и други, но срещу тях имаме други ефективни мерки – ваксини, лекарства и добри протоколи за лечение. Срещу този вирус няма за сега и хигиената е единственото, което имаме на разположение.

Интуитивно е, че когато плащаме повече, горчи лекарството или въобще като има някакво хапче за пиене, то ще действа най-добре. Трябва да променим обаче представите си. Как да миете най-добре ръцете си ще намерите тук, а тук има полезни линкове как да подготвите работното си място и обществени обекти.

6. Маските няма да ви предпазят, но ще пазят другите

Вирусът е много малък, повечето маски не пазят от който и да е вирус, а и повечето от нас не ги използва правилно. Носенето на маска няма да ви предпази да се заразите от другите. В определени случаи по-простите еднократни маски може дори да влошат шансовете ви, защото задържат капки от въздуха и ви карат да си пипате по-често лицето. Има разбира се, маски, които са доста ефективни в този тип защита, но най-добре да се пазят за лекарите и сестрите, които се излагат всеки ден на пряка опасност от заразяване. На нас по улицата и в магазина няма да ни са от голяма полза, ако сме здрави.

Следва да носите маска, когато сте болни и кашляте. Това важи както за коронавирус, така и за грип и настинки. Дори да нямате симптоми, ако посещавате възрастен човек, за когото се грижите, задължително трябва да сте с маска, да си миете ръцете веднага след като влизате и да ограничавате физическия си контакта с него или нея докато сте там. Същото трябва да правите докато приготвяте или опаковате храна, която им носите. Така ще ги предпазите най-добре. Същото важи за работещите в магазини, ресторанти доставящи храна или въобще предоставящи услуги с хора.

7. Повечето ще прекараме вируса

Това е неизбежно. Дори с хигиена и изолация рано или късно ще стигне до около 70% от населението. Така единственият въпрос е кога ще се разболеем и дали ще има достатъчно легла и лекари да се погрижат за тежките случаи. В момента 7-8% от активните случаи в Европа са такива. С най-голям риск са тези с вече същестуващи заболявания на белите дробове и сърцето.

За жалост, няма изгледи да бъде разработена терапия в следващите месеци, така че неизбежно много възрастни хора ще се споминат дори при най-добрата апаратура и пълно внимание на лекарите. И да, това ще са поне няколко хиляди души. Това е мисъл, с която трябва да свикнем, но и да не забравяме, че единствено с спешни и драстични мерки тези фатални случаи няма да достигнат десетки хиляди.

8. Често не вирусът ни убива, а собственото ни тяло

Има един мит, че боледуваме тежко от вирусите причиняващи това, които наричаме грип и събирателното настинка, защото ни е „паднал имунитета“. Всъщност при тях специално е точно обратното. Особено тежките случаи са заради свръх реакция на самият организъм срещу заразата. Тогава лигавиците ни се възпаляват, дихателните ни пътища се пълнят със слуз, от която кашляме много и в тежките случаи – бронхите ни се пълнят с течност и се затварят, което води със себе си бактериални инфекции и още усложнения. Всичко това е реакция на тялото в опит да се предпази, но когато е прекалено бурна, имунната система всъщност напада собствените си тъкани.

Не вирусът ни убива в такива случаи, а самото ни тяло. Една премерена реакция би била лека – главоболие, течащ нос, малко кашляне. Това означава здрава имунна система. Ако наистина има проблем с имунната система, няма да усетите никакви симптоми – включително възпаление и главоболие – докато е твърде късно. Тежките случаи, които изискват хоспитализация, всъщност се лекуват с лекарства подтискащи имунната реакция и намаляващи това възпаление. Обдишването пък е нужно, защото тялото в старанието си да изолира заразените тъкани, е спрял собственият си способ да получи кислород, което още повече натоварва органите.

Предполага се, че същото се случва и при този вирус, макар да не е от същия тип като инфлуенцата. Има нужда от доста изследвания докато стане ясно. Междувременно не се тъпчете с имуностимуланти – освен, че няма да помогнат особено, ще си спестите ненужно ходене до аптеката.

9. Смъртността в новините не значи почти нищо

Говори се за 2, 3, 5% смъртност. Единственото, на което може да имаме доверие, са данните за най-възрастните, защото при тях почти винаги са тежки случаите и се отчитат. 7 до 14% смъртност над 70 години. Преди това не е въобще ниска смъртността, но много не се тестват и не знаем.

Никое от тези числа обаче няма значение, защото дори 0.5% смъртност сред младите пак означава стотици човешки животи. Призивите, които чуваме са, че трябва да се изолираме, за да предпазим най-възрастните, но в действителност пазим и себе си. По-младите и дори тези около 50-60 г. имат много по-големи шансове да оздравеят с обдишващи апарати и лекарско внимание. Ако същите лекари се грижат за още 50 души в отделението е едно. Ако се грижат за още 500 – шансовете ви намаляват сериозно дори да се на 30.

10. Не знаем, но се учим в движение

Лекарите знаят вече доста как протича болестта COVID-19 благодарение на безпрецедентна обмяна на информация на световно ниво. За жалост, знаят твърде малко за самия вирус и какво следва след болестта. И не, не говоря за лекарите в България – никой по света не знае. Мерките, които се прилагат у нас са аналогични на онези навсякъде другаде. Някои по-бързо и строго, някои по-бавно ги въведоха, но се прави същото. Условията и разпределението на болните в държавите в различно, както и състоянието на здравната система, икономиката, информационното общество, доверието в институциите и прочие. Това са все неща, които влияят на развитието на епидемията.

Макар наистина статистиката за заразените и починалите да има своите условности, тя е изключително важна за тези опитващи се да се справят с епидемията. Обменът на информация, събирането, проверяването ѝ, проследяване на случаите и техните контакти е от критично значение. За жалост, здравните власти у нас не се славят като силни в това отношение. Това не означава, че няма много добри специалисти, които правят всичко по силите си в тази невъзможна ситуация.

11. Децата са в безопасност

Не, не са. Освен, че деца със сърдечни проблеми и компрометирана имунна система са уязвими, не трябва да забравяме, че това не е единствената зараза сега. Както казах – все още се върти морбили, в Европа има епидемия от коклюш, а скоро ще започнат и летните вируси. Не само, че имунната им система ще бъде отслабена и ще се преборят по-трудно с този вирус, не е достатъчно ясно какъв дългосрочен ефект ще има върху тях. Предполага се, че подобно на грипа влошава сърдечното здраве. Не е ясно обаче дали и какви други последствия ще има.

Информация какво е известно, какъв е ефекта и съвети как да предпазим възрастни хора, бременни жени и имунокомпрометирани близки ще намерите на сайта на ECDC.

12. Паниката няма да убие повече хора от вируса

Икономическите, политическите и социалните проблеми причинени от вируса несъмнено ще внесат много хаос по света, че увеличи бедността и несигурността. Пазарите вече чувстват ефекта му силно. Никой не може да каже какъв ще е дългосрочният ефект, още повече, че се очакваше световна криза в следващите 6 месеца. Спорно е дали сегашната ситуация ще влоши този срив на пазарите или ще го смекчи – има аргументи и в двете посоки.

За обикновеното семейство това означава по-ниски доходи, по-високи цени на храните и повече несигурност. Това важи както за България, така и за която и да е страна по света. Някои сектори и държави ще бъдат ударени повече от други. Единственото, което ще помогне на възстановяването след идващата криза, ще е устойчивостта на гражданското общество, върховенството на закона и доверието в институциите.

Жална ни майка на нас българите по тези три точки.

The post 10+ важни неща за епидемията, които трябва да разберем first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/10-vajni-neshta-korona/feed/ 13
Заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания https://yurukov.net/blog/2020/grippe-data/ https://yurukov.net/blog/2020/grippe-data/#comments Fri, 13 Mar 2020 09:16:02 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23107 Покрай COVID-19 и числата, с които ни заливат всеки ден, започна интересна дискусия как се смята точно заболеваемостта и смъртността. Работата е, че точна мярка няма. Вероятностите някой да се зарази или да се спомине от една или друга болест зависят от много неща дори когато сме добре запознати с конкретните ѝ параметри. Пример за...

The post Заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Покрай COVID-19 и числата, с които ни заливат всеки ден, започна интересна дискусия как се смята точно заболеваемостта и смъртността. Работата е, че точна мярка няма. Вероятностите някой да се зарази или да се спомине от една или друга болест зависят от много неща дори когато сме добре запознати с конкретните ѝ параметри.

Пример за това е грипът. Всяка година има грипна пандемия по света. Спрямо данните към сегашния момент, болестта причинявана от скорошната вариация на коронавируса – COVID-19 се разпространява по-бързо и е по-смъртоносна от сезонният грип, с който сме свикнали. Причината за това е както липсата на насъбран стаден имунитет, какъвто имаме при грипа, така и липсата на лекарства и ваксини срещу него. Всъщност именно липсата на стаден имунитет срещу новият за повечето по онова щам на грип се смята, че е причината т.н. испански грип да е толкова смъртоносен преди точно 100 г.

Аналогични сметки за заболеваемостта се правят и при грипа – гледа се колко хора с оплаквания са били обслужени в рамките на здравната система и при колко от тях е потвърден грип или други остри респираторни болести. Същото се повтаря всяка година. Това в никакъв случай не означава, че се изследват всички болни от грип. Прави се само извадка и на нейна база се интерполира както общия брой, така и разпределението на конкретните щамове.

Така от НЦЗПБ получаваме графика като горната, която ни показва колко и от какво има болни през годината. Порталът им за следене на грип и ОРЗ върви от доста време и има върви проект скоро да бъде обновен. Предвид крайно недостатъчният им персонал и колко бяха претоварени с епидемията от морбили миналата година и коронавирус – през тази, надали ще го видим скоро. Аналогично не виждаме да се използва и разработеният вече портал за електронни имунизационни картони, за което изглежда вина има бюрокрацията в министерството на здравеопазването.

Данните обаче са си там и се обновяват всяка седмица. Има по възрастови групи, области и включват обслужени лица, заразени и заболеваемост (обслужени спрямо заразени). Има новини 10 години назад как се е движила епидемията, което е полезно. За жалост, може да видим само седмица назад и единствено по графиките си личи какво е било средното за страната миналата година.

Оказа се обаче, че преди две години съм пуснал скрипт на сървъра ми, който да точи всяка седмица именно тези данни. Изгледа съм го забравил, както и данните, които е събрал от януари 2018-та.

На тяхна база направих набързо горната интерактивна графика на Carto. Не съм доволен как изглежда – не показва броят болни през времето, не може да се пуска промяна седмица по седмица, а и е малко бъгава. За съжаление нямам време да направят нова по подобие на тази за индустриалното замърсяване и българите в Германия.

Затова пускам свободно таблицата с данните. Надявам се някой да направи нещо по-добро. Покриват всички диагностицирани случаи на остри респираторни заболявания за тези две години седмица по седмица за различни възрастови групи и по области. За жалост няма разбивка дали тези хора са имали нужда от интензивни грижи, както и няма данни за смъртността специално от грип. От данните на НСИ може да се изведе месечна статистика на смъртните случаи от респираторни заболявания и годишна по възрастови групи. Ако не ви се нрави сметката им за заболеваемост спрямо „обслужени лица“, тези данни ще ви позволят да сметнете спрямо населението по възрастови групи взети от НСИ.

Ако някой пусне нещо или открие подобни визурализации или анализи, ще се радвам да ги пусне в коментарите тук.

The post Заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/grippe-data/feed/ 3
Дяволът не е дошъл сам при пандемията преди 100 г. https://yurukov.net/blog/2020/zabravenata-epidemiq/ https://yurukov.net/blog/2020/zabravenata-epidemiq/#comments Sun, 08 Mar 2020 07:58:44 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23096 Преди 100 години един друг вирус обикаля кълбото – т.н. испански грип. Заразява половин милиард души и убива между 20 и 50 млн. Информацията е била малко и бавна, но паниката също толкова голяма. Сега знаем повече, леченията са несравнимо по-добри и реагираме по-бързо, но и светът в много по-свързан, а фалшивите новини – повсеместни....

The post Дяволът не е дошъл сам при пандемията преди 100 г. first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Преди 100 години един друг вирус обикаля кълбото – т.н. испански грип. Заразява половин милиард души и убива между 20 и 50 млн. Информацията е била малко и бавна, но паниката също толкова голяма. Сега знаем повече, леченията са несравнимо по-добри и реагираме по-бързо, но и светът в много по-свързан, а фалшивите новини – повсеместни. Затова е трудно да се каже какво следва.

Един интересен аспект от епидемията през 1918-та ме притеснява обаче. Най-вече защото е все още възможен днес предвид паниката и липсата на лечение не само за конкретното заболяване, а и за други такива.

Става въпрос за т.н. „забравена“ епидемия, която е убила един милион души и е оставила десетки хиляди във вегетативно състояние. При други условия това би било първа новина, но след войната и на фона на десетки милиони починали от грипа, много от които на млада възраст, това странно заболяване остава на заден план.

Нарича летаргичен енцефалит и днес смятаме, че се причинява от рядка форма на стрептококова инфекция. Изглежда като всяка друга – боли те гърло. От нея обяче тялото развива изключително силна автоимунна реакция караща го да напада собствените си нерви. Епидемията преди 100 г. отшумява от самосебе си. В наши дни има единични случаи. Няма лечение или превенция. Има само някои начини да се помогне на хората останали с неврологични увреждания.

Замислих се, че в сегашната паника и дезинформация може пак да пропуснем подобна „паралелна“ епидемия. Не непременно от този енцефалит – има много подобни болести, а и вирусите не се „изчакват“ един друг, за да прескочат у хората или да мутират.

Вярно е, че дори най-елементарното ниво на здравеопазване в развиващите си страни днес е много по-добро от това, което дори най-богатите в света са получавали преди 100 г. Вярно е, че здравните служби работят много по-кординирано и не само обменят информация, но и синхронизират мерки и си помагат. Това е било немислимо тогава, а сега реакцията към COVID19 и дори глобалните усилия срещу полио го показват. Вярно е и че здравната култура на населението се е подобрила значително независимо от шегите по темата.

Информационната ни хигиена обаче е лоша. Доверието в институциите е ниско почти навсякъде. Политическата и медийната ни среда са затлачени от национализъм, популизъм, фалшиви новини и първосигнални мерки по всякакви теми. Всичко това създава риск не само да не се справим с належащия проблем, но и да не забележим „съпътстващи“ такива. Защото както е казал народа, дяволът не идва сам.

The post Дяволът не е дошъл сам при пандемията преди 100 г. first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/zabravenata-epidemiq/feed/ 3
Стара и изпитана мярка за предпазване от новата чума https://yurukov.net/blog/2020/covid19-maska/ https://yurukov.net/blog/2020/covid19-maska/#comments Mon, 02 Mar 2020 11:16:51 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23067 Покрай паниката с COVID19 реших, че е крайно време да върнем тези в обръщение. Чумата иде и аз съм подготвен! Малко странно ме гледаха в метрото и леко трудно се диша в това, но ухае хубаво от цветята и миазмата няма да ме догони. Ето, не съм болен днес, нали? Значи работи. Направих тази маска...

The post Стара и изпитана мярка за предпазване от новата чума first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Покрай паниката с COVID19 реших, че е крайно време да върнем тези в обръщение. Чумата иде и аз съм подготвен!

Малко странно ме гледаха в метрото и леко трудно се диша в това, но ухае хубаво от цветята и миазмата няма да ме догони. Ето, не съм болен днес, нали? Значи работи.

Направих тази маска за около час снощи. От хартия е, но ако имате кожа няма да е много трудно използвайки същите модели. Някои дори я правят от хартия и отгоре залепват кожа, за да хванат по-добре формата.

Използвах дебел картон по подобие на другите хартиени модели, които съм показвал преди. След това го боядисах с черни водни бои, така че да остане зацапано. За прозорците за очите импровизирах с пластмаса и черно тиксо. Моделът ще намерите тук, но има много други в мрежата, включително с типичната за онова време шапки.

Ако все пак не искате да се давате на паниката, но искате да научите повече за вируса, запомнете, че трябва редовно да си миете ръцете, да не си пипате устата или очите докато сте навън без да са ви чисти ръцете и да ограничавате контактите с болни със симптоми на грип. Това е единственият начин да се защитите. Ще намерите повече информация и съвети на страниците на НЦЗПБМЗ и ECDC. Не разчитайте на социалните медии и кафявите сайтове, защото най-често ще срещнете фалшиви новини и евтини сензации.

The post Стара и изпитана мярка за предпазване от новата чума first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/covid19-maska/feed/ 3
Колко бързо откликваме на зов за помощ? https://yurukov.net/blog/2020/darenia/ https://yurukov.net/blog/2020/darenia/#comments Fri, 28 Feb 2020 11:37:20 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23054 Вчера попаднах на поредната кампания за събиране на пари за болно дете. Сумата беше висока, операцията спешна, но с висока успеваемост. Хората се отзоваваха бързо. Докато влязох да даря 30 хиляди евро вече бяха събрани за няколко часа. Днес сутринта видях, че цялата сума от над 160 хиляди евро е била осигурена. Макар да се...

The post Колко бързо откликваме на зов за помощ? first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Вчера попаднах на поредната кампания за събиране на пари за болно дете. Сумата беше висока, операцията спешна, но с висока успеваемост. Хората се отзоваваха бързо. Докато влязох да даря 30 хиляди евро вече бяха събрани за няколко часа.

Днес сутринта видях, че цялата сума от над 160 хиляди евро е била осигурена. Макар да се очакваше – видяхме го при други кампании набиращи дори повече средства – се учудих колко бързо стана сега. Затова реших да видя колко бързо са откликнали хората.

Вече ми е малко професионално изкривяване, но… свалих данните за даренията. Публични са на сайта и изтрих всички имена и друга информация. Целта ми не е да изследвам конкретната кампания, а реакцията на хората като цяло. Времената в графиките долу са в UTC – два часа назад спрямо София.

Малко над 6900 души са дарили пари. Сумата е събрана за 12 часа и 40 мин. от първото дарение. 90% от сумата бе събрана за 7 часа и 40 мин. Най-голяма беше активността снощи между 9:30 и полунощ българско време. В един момент на всеки 10 минути са се събирали между 5 до 8 хиляди евро от 250 души. Нов пик се забелязва тази сутрин след като сумата е отдавна събрана и преди кампанията да бъде спряна.

Средната дарена сума е 27€. 42% от даренията са анонимни и малко по-високи – средно по 29€. 116 от дарилите са дали 150€ или повече. 7 от тях са дали между 1000 и 2000€. 1200 са дали под 10€, а още 2500 – между 10 и 20€.

Всичко това показва, че хората могат да се организират бързо, да отделят, да даряват и да помогнат. Надявам се операцията да е успешна и детето да се възстанови. Имаше наскоро подобен случай, в който събрахме бързо парите и детето е вече добре.

Всичко това е наистина прекрасно, но все така остава въпросът защо въобще се налага да се стига до тук и защо отнема седмици, а понякога и месеци на НЗОК да реагира адекватно. Опитал съм се да отговоря в анализите си на техните данни:

The post Колко бързо откликваме на зов за помощ? first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/darenia/feed/ 1
Няма да е по-зле като ни настигне коронавируса – същото ще е https://yurukov.net/blog/2020/covid19-bulgaria/ https://yurukov.net/blog/2020/covid19-bulgaria/#comments Wed, 26 Feb 2020 10:41:52 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=23033 Ще е доста зле когато COVID-19 стигне България. Подготовката на здравните власти да оставим настрана. Друга ще е водещата причина… Голяма е думата „карантина“. Всъщност, инструкциите за идващи от рискови региони при липса на симптоми са за „себенаблюдение“ и евентуално „предпазване от социални контакти“. Едва при първи симптоми и съмнения за болест трябва да се „изолираш сам“...

The post Няма да е по-зле като ни настигне коронавируса - същото ще е first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Ще е доста зле когато COVID-19 стигне България. Подготовката на здравните власти да оставим настрана. Друга ще е водещата причина…

Голяма е думата „карантина“. Всъщност, инструкциите за идващи от рискови региони при липса на симптоми са за „себенаблюдение“ и евентуално „предпазване от социални контакти“. Едва при първи симптоми и съмнения за болест трябва да се „изолираш сам“ и да търсиш личен лекар по телефона. Карантината е за диагностицирани случаи.

Това изисква лична отговорност, грижа за здравето на околните колкото от самите хора с вероятен контакт, толкова и от работодателите, които следва да разбират, че един болен може да им съсипе процесите и производството за доста време напред.

Но няма да стане така. Не защото няма риск или защото министърът и въобще висшите чиновници се оплетоха за пореден път в абсурдната си комуникация по важна тема.

Причината е, че никой не му пука. Всяка година грипната епидемия си минава и занимава и отнема стотици животи. Но като сме болни от грип не си стоим вкъщи – инструкциите за него са реално същите, а и болничният не е проблем. Не, ходим си на работа, щото шефът ще се сърди, работата се трупа, а и нищо ни няма бе. Нали си пием хомеопатията – ще ни мине. А после като заразим половината екип и се окаже, че сме вече с пневмония, щото „ма то сигурно от фалшивата хомеопатия са ни пробутали“, работата съвсем ще спре и шефът може да се сърди само на себе си, защото си е негова вината.

Та при коронавируса ще е още по-зле – младите го карат съвсем като настинка. Децата – още по-леко. Поне повечето. Е, смъртността при най-възрастните започва от 4%, а при тези над 80 е 15%, но това си е тяхна работа, нали? И при грипа възрастните също са най-честите жертви, но също деца и бременни. Щом до сега за тях толкова не ни пукаше и дори при наличие на ваксина намаляваща двойно риска от зараза и усложнения я отказваме, защо при коронавируса да е по-различно? Защото има паника в социалките? Ми не.

Същото ще е.

Ще дойде, ще отмине коронавируса, ще утрепе 100-тина пенсионери и няколко деца със сърдечни проблеми и пак ще махнем с ръка, че „на мене нищо толкова не ми се случи“ и к’во толкова се шашкат всички?!

Объркани в превода

А че говоренето на министъра и други по темата е под всякаква критика е пределно ясно. Особено вчерашните изказвания за пореден път илюстрират нещо, които твърдя отдавна – огромна част от публичните скандали и проблеми са всъщност заради лоша комуникация.

Кой какво бил казал и направил, как го обяснили на министро и Борисов, те какво разбрали и как си го превели на техния си … език, как са го обяснили на медиите, те какво си избрали за заглавието и какво за 4-ти параграф в материала… и докато първите по разваления телефон вземат думата и обяснят за какво става дума, вече е късно и паниката е станала по-важна от темата.

Решението

Не искам да си призная, но хомеопатията и нутриционистите биха помогнали много с истерията.

Не с лечението, диагностиката или каквото и да е свързано със самата болест, а да спрат хората да обикалят де що спешно, болница, лекар и РЗИ има с изисквания да бъдат тествани щото били някъде. Нищо че, ако наистина са заразени, покрай това им приключение ще извадят от строя 1/3 от медицинския персонал на града.

Те ти идея – Ананиев да излезе и да обяви, че ако някой няма симптоми и идва от рисков регион, да зоба хомеопатия две седмици. Да хване няколко „хелфи-блогърки“ да обясняват как се бори короната с домашно приготвена храна и упражнения вкъщи. Лесно ще ги изнамери – РЗИ имат списък кои са глобявали за измамни твърдения за лечение.

Ще работи идеално – всички ще си стоят вкъщи да зобат захарчета и киноа и ако „въпреки това“ развият симптоми, същите тия инфлуенсъри да казват да се звъни на лични лекари. Т.е. баш съветите на ECDC, но претоплени, украсени и предложени в красива чиния на 10 пъти по-висока цена.

Ако това е нужно да схванат хората въпреки откровено неадекватните ни управници, здраве да е.

Иначе, ако търсите информация конкретно за вируса и предстоящата пандемия, страницата на НЦЗПБ, МЗ и ECDC са единствените надеждни източници. Социалките и медиите не са.

The post Няма да е по-зле като ни настигне коронавируса - същото ще е first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/covid19-bulgaria/feed/ 7
Децата на България родени в чужбина https://yurukov.net/blog/2020/balgarcheta-rodeni-zad-granica/ https://yurukov.net/blog/2020/balgarcheta-rodeni-zad-granica/#comments Sat, 22 Feb 2020 18:10:07 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22957 В световните класации България се води като страната загубила най-голяма част от населението си след падането на Берлинската стена до сега. Най-просто казано, това е следствие от съвпадането времево на икономическият и политически преход с демографският такъв. Половината от това намаление се дължи на вътрешни демографски процеси, които може да проследим до 50-те години на...

The post Децата на България родени в чужбина first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
В световните класации България се води като страната загубила най-голяма част от населението си след падането на Берлинската стена до сега. Най-просто казано, това е следствие от съвпадането времево на икономическият и политически преход с демографският такъв. Половината от това намаление се дължи на вътрешни демографски процеси, които може да проследим до 50-те години на 20-ти век. Другата половина обаче е заради емиграцията и именно тя ще има най-силен ефект върху бъдещите поколения.

Преди пет години поисках данни от ГРАО именно за част от следващото поколение – българчетата родени зад граница за десет години назад. По-точно справката покриваше всички деца с българско гражданство, чиито място на раждане е зад граница и българският акт е издаден на база такъв от чужбина. Направих визуализация показваща колко са и къде по света може да ги намерим.

Наскоро поискаха подобна справка, но за последните 30 години – от началото на 90-те до сега. Отново включих и деца, родени в този период, но получили гражданство след натурализация. Както миналия път, и този имаше известни грешки в справката на ГРАО, които се наложи да се изчистват – като родени в Югославия след разтурването й. По-важното е, че коригирах данните, за да отчета семейства, които все още не са регистрирали децата си в България. Подробности за корекцията и процесът на регистрация ще обсъдя по-долу.

Накратко информацията в този текст:

 • 299481 деца са с български акт за раждане и място на раждане извън България в регистъра на ГРАО между 1990 и 2018
 • Оценката ми е за още 32 хиляди деца, които вече са родени, но ще бъдат регистрирани в близките години. С тях общият брой става 331606
 • 33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония
 • 183460 са българчетата родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.
 • Преди 2008-ма Испания и Гърция са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно
 • След 2010-та се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания
 • Практиката на консулствата и Външно по отношение на актовете за гражданско състояние е разнородна и непостоянна, което обезкуражава родители да регистрират децата си в България

В следващите раздели има интерактивни графики, които ще се променят докато четете историята. По-нататък ще може да контролирате изгледа им или да се връщате назад, за да разглеждате различни аспекти от данните. Може да натиснете този линк, ако желаете да изключите динамичните графики и да виждате само статични снимки. Полезно е при малки екрани.

Колко и къде са децата?

Този въпрос е пословично труден и съм обяснявал преди защо. Всичко зависи от дефинициите, които използваме и въпросите, които питаме. От така зададената справка, данните на ГРАО показват 299481 деца родени в чужбина между началото на 1990 и края на 2018. С корекцията след моя анализ реалният им брой е по-скоро 331606. Така оценката ми е за 32 хиляди деца, които са родени от български граждани, но ще им бъде изваден акт за раждане в следващите 10 г.

Както се очаква, това число има много условности, които ще разгледаме в следващите редове. От разделението по държави се вижда, че за тези почти 30 години най-голям дял имат децата родени в Турция. Те представляват една трета от онези 330 хиляди, които споменах горе. Това са наследници на жертвите на изселването на български граждани през 80-те в Турция, които са получили паспорт по право след 90-та година. Малка част от тях живеят в България. Мнозинството са все още в Турция и една немалка част ще намерим в западна Европа. Интересното за Турция е, че броят на децата с българско гражданство родени там расте относително постоянно до 2010-та, след което се стабилизира около 5000 на година.

Като общ брой следват Германия, Испания и Великобритания. Огромната част от децата в Германия и Великобритания са се родили в последните 10 години. В Испания и следващата държава – Гърция има силно намаление след пика преди 10 години. Има стабилен брой през годините от САЩ, който обаче е подценен, тъй като административната тежест заради разстоянието и недостатъчното консулско обслужване прави много трудно за доста да вадят български паспорт, освен когато не е крайно наложително.

Виждаме доста деца в Северна Македония, Молдова и Русия. Това са както деца на натурализирани граждани, така и такива, които са родени през 90-те, но са натурализирани едва наскоро. Предвид колко е бавна и изпълнена с корупция е процедурата, последното надали е толкова рядко. В тази връзка може да очакваме все повече деца с българско гражданство родени в Албания предвид пика от натурализирани граждани от там в последните години.

Заради изброените няколко държави, както и няколко други, разделих данните на такива, където има предимно натурализирани граждани и такива, за които е известно, че има много емигрирали българи, които са родени в България. Към първата група включих и Турция макар българите там да не са натурализирани, а възстановили гражданството си. Това разделение не е точно и по други причини – справката ми от ГРАО показва само месторождението на детето, но не и произхода на родителите им.

Ако имаме и това, ще видим, че немалко деца родени в Германия и Великобритания са от семейства на натурализирани българи. Макар да има индикации, че повечето българи в Молдова и Турция си остават там след като получат гражданството, немалко минават транзитно през България и емигрират в западна Европа. Особено в десетилетието след приемането ни в ЕС сериозна част от диаспората се формира именно от такива хора. Анекдотно сведение, но показателно за това е, че всеки ден поне една трета от чакащите пред българското консулство във Франкфурт са македонци.

Дори да имаме такива данни обаче, трудно може да кажем със сигурност кой какъв е. Отново – всичко зависи от дефиницията на „българин“. Има немалко смесени бракове. Ако погледнем още едно поколение назад пък практически всички в Турция и Северна Македония ще имат роднина родени в България. Затова е невъзможно да се направи строго класифициране на данните. Натурализирани българи емигрирали във Великобритания, например, са им се родили деца там, които тук причислявам към броя деца на „емигрирали българи“.

Това, което е по-лесно, е разделение по континенти. Виждаме, че мнозинството от българчетата родени зад граница са в Европа. В Азия почти всички са в Турция. В америките очаквано най-много са в САЩ и Канада. Всъщност, в Канада има учудващо много българчета предвид, че имат аналогични проблеми и предвид заявките на някои в местната общност в щатите, че там е имало стотици хиляди българи.

Ако изключим държавите, където има предимно натурализирани българи, виждаме, че силно намалява броят деца в Азия. Има деца родени в някои интересни страни в последните 30 години – 78 в Нигерия, 4 на Сейшелите, 9 в Хон Конг, 42 в Чили, 24 в Судан, 41 деца в Южна Корея и дори едно регистрирано в Северна Корея.

Всъщност, гледайки така само страните с предимно емигранти дошли от България, виждаме, че броят на българчетата в чужбина излиза 183460. Тоест децата на натурализирани българи и такива възстановили паспорта си в Турция представляват поне 44% от справката на ГРАО.

Ако ги пръснем по географски принцип, както съм показал долу, виждаме отново, че българи има по цял свят. Един съществен детайл тук е, че някои от тези деца са само родени в такива екзотични страни докато постоянното пребиваване на родителите им е някъде другаде.

Това може да е защото са пътували по работа – като семействата на дипломатите – или на почивка и се е случило детето да се роди там. Това не означава, че децата ще продължат да живеят където са родени. Някои се връщат в България, други – където са емигрирали родителите им. Особено при българите в чужбина е невъзможно да разберем къде точно живеят, което прави и преброяването на емиграцията по региони и дори държави толкова по-трудна.

До тук разглеждахме общия брой родени в последните 30 години. Динамиката как се натрупват през годините също е интересна. Виждаме, че има силен скок на родените в Германия веднага след падането на Берлинската стена. След това намаляват силно за 20 години докато след 2015-та са поне 4500 на година. Обяснение за това е рязкото увеличение на диаспората ни в Германия както от хора емигрирали от България, така и от българи преместили се от Испания, Италия и Гърция, а и в не по-малка степен от натурализирани българи дошли от Молдова и Македония.

Междувременно виждаме голямо увеличение след 2000-та на родените в Испания и Гърция, което силно намалява след кризите в тези страни. Това е едно от сведенията колко голяма част от емигрантите ни там са напуснали тези страни предимно местейки се в Германия и Великобритания. В последната, впрочем, също има доста голям пик в последното десетилетие, най-вече заради установилите се студенти, които вече създават семейства.

Друг начин да разберем как се променя броят родени в чужбина е, да погледнем промяната през годините. Тоест не натрупването, а броят добавени през всяка година. Виждаме описаното горе от различен ъгъл – скокът в Германия в последните години и забавянето в други европейски страни.


Сигурно сте забелязали, че има линкове за контролиране на графиките в горния ляв ъгъл. Чрез тях може да спирате и пускате въртенето на годините, да показвате само страните с емигранти или всички взети заедно, натрупването оте 90-та насам или добавените всяка година. Ако се върнете назад в статията ще видите същите параметри в различни изгледи като някои ще се променят заради историята.


Нещо важно, което трябва да разберем за тези данни е, че увеличението на тези деца не означава, че повече българи напускат страната. От други източници виждаме обръщане на тенденцията. Пикът на българчетата родени в няколко страни се дължи на редица фактори. Основният е български студенти и емигрирали за работа преди над десетилетие, които вече имат стабилни доходи и са се решили да имат деца. Затова промяната в данните тук са по-скоро ехо от миграционни ефекти години по-рано.

В голяма степен тези данни са сведение за размера на емиграцията ни по страни. Макар да има доста условности, някои от които засегнах по-горе, в голяма степен показват къде български емигранти се установяват и създават семейства. Докато някои от тях не регистрират детето си в България, повечето го правят. Понякога причините за първите са емоционални – яд срещу българската държава, управляващите и държавната машина като цяло. Затова и виждаме хора отказващи се от гражданството си. При мнозинството обаче проблемът е чисто административен.

Приносът на консулствата

Законът за гражданска регистрация задължава всеки българин да извади български акт на детето си където и да е родено то. Също така задължава дипломатическите и консулските представителства, когато научат за такова дете, да изискват по служебен път чуждестранния им акт за раждане, да го изпращат в България, за да се извади български. По същия закон всеки български гражданин може да даде акта за раждане на детето си родено там и да иска по административен път да му се издаде български, който да получи пак в консулството.

Оказа се доста трудно да се разбере колко често се случва това. Това е отчасти заради привидното незнание на Министерството на външните работи какво се случва. Поне с това впечатление оставам от действията им след като им изпратих серия от запитвания по ЗДОИ. Оказа се, че са ги препратили на всички консулства по света, за да съберат числа, които би трябвало вече да имат при себе си. Така освен всичко друго, създават допълнителна работа на и без това претоварените служители там.

Основната причина обаче е, че има много различия – в местните условия, във взаимодействието с приемната държава, в самата диаспора и нуждите им, в административното обезпечение и отдалечеността на консулството. По неофициална информация актовете за гражданско състояние, каквито са тези за раждане, следва да се изпращат единствено и само по дипломатическа поща. Тя обаче е скъпа и се случва рядко, особено за по-отдалечените места.

Това означава, че ако искате да ви се издаде акт в консулството, почти сигурно е, че ще чакате поне шест месеца, а понякога и година докато мине пощата. В официалния си отговор министерството отказа да уточни колко често минава въпросната поща, тъй като е държавна тайна. Казаха обаче, че от миналата година има инструкция към всички консулства да използват лицензирани куриерски услуги за изпращането на актове за гражданско състояние. Същите се използват вече за паспорти и лични карти и се заплащат от гражданите.

Това означава, че от сега нататък би трябвало да е много по-бързо и лесно да регистрирате детето или брака си в чужбина и да получите акт за раждане и нови лични документи. Остава въпросът дали консулствата ще имат административен капацитет за целта. Има сведения, че по-натоварените директно отказват да извършват такива услуги, тъй като им е непосилно.

Служебно регистриране

Това не означава, че актове за раждане не се издават така. От събраната информация става ясно, че 4550 акта за раждане са били препратени от консулствата на МВнР между 2015-та и декември 2019-та. По същия начин са минали още 4102 акта за брак и 3247 – за смърт. Това е на фона на 79471 раждания регистрирани в ГРАО за същия период. Следователно за 94.3% от българите зад граница им е било по-лесно да пътуват до България за акт на детето си, отколкото да го направят в близкото консулство. От това лесно може да предположим, че още доста не им се занимава с процедурата когато детето получи по-лесно чуждо гражданство.

Между държавите също има големи разминавания в тези услуги. Отново – местните условия го предполагат. В Германия, Великобритания, Франция, Белгия и Швеция между 1.5 и 3% от актовете се изпращат от консулствата към МВнР. При някои родителите сами ги изпращат, но в повечето случаи местната страна ги изпраща служебно на консулите, те проверяват дали родителите вече са ги подали в ГРАО и ако не – препращат ги за служебна регистрация. Затова, ако дете е родено в тези страни, има вероятност да има българско ЕГН заради законовите изисквания дори родителите му да не са предприели тази стъпка.

В щатите има учудващо малко такива актове – едва 2.7 от всички регистрирани деца. Това може да е заради малкото консулства в страната – може да е все тая за родителите дали ще извадят акт при следващото си връщане в България или дали ще трябва да отделят няколко дни за две отделни пътувания на хиляди километри до посолството. Тук могат да взимат пример от Испания, където консулските ни служители не само са препратили документите, но и са извадили и предали на родителите български акт за раждане за близо 50% от българчетата родени там.

При Ирландия този дял е 17%. Молдова – 30%. При Норвегия, където за последните 5 години са се родили 554 българчета, 83% от актовете са препратени към министерството служебно, но нито един не е издаден и даден на родителите съдейки по справката. Аналогична е ситуацията в Южна Африка (82%), Чехия (60%), Русия (47%) и Украйна (26%). В Молдова 30% от живеещите там са извадили акта си за раждане директно в консулството. Интересен е Кипър, където все още има много българи и немалко деца, но едва 7 от 1044 акта за този период са минали въобще през консулството.

Сравнение и корекция на данните

Преди да разясня корекцията на данните, ще започна с по-нагледно сравнение между държавите с най-големи диаспори. Тук съм изключил тези, където има преобладаващо натурализирано население или такова върнало си българското гражданство. В „други“ съм включил само държавите с емигранти дошли предимно от България.

Графиката показва броя родени по години, а не натрупаните до сега. Забелязва се драстичният пик в Германия, за който стана дума горе. Докато до 2010-та е имало приблизително толкова родени, колкото във Великобритания, след това се увеличава от няколко стотин до няколко хиляди. В същото време децата родени в Испания намаляват след пика от 2008-ма. В Гърция пикът е бил през 2010-та. В САЩ изглежда няма особена промяна в последните години. Вижда се забавяне и в увеличението в други държави.

Един интересен аспект тук е, че тези данни обхващат доста дълъг период. Това означава, че поне някои българи родени през 90-те в чужбина сега вече имат свои деца. Макар някои да се съмняват, че са запазили езика си и самосъзнанието си, а още по-малко, че ще извадят български паспорт на децата си, всъщност това въобще не е изключение. За да разберем колко обаче трябва ГРАО и НСИ да въведат индекси и да публикуват данни подобни на тези в Германия – за населението с мигрантски корени и родени в чужбина първо и второ поколение.

Всички данни до сега включваха корекцията, за която споменах в началото. През 2014-та получих данни с идентично искане към ГРАО, но за по-малък период – 2004 до 2013-та. Тогава споменах условността, че не е ясно колко още деца ще бъдат регистрирани със закъснение от месеци и години. Макар изискването по закон да е 6 месеца, често отнема повече особено, ако минава през консулствата.

С новата справка добиваме някаква представа за това. Сравнявайки данните за 2004-2013 според двете справки виждаме, че средно около 18-20% от децата са регистрирани по-късно. Още 10-15% закъсняват с година-две.

Има няколко причини да не приемаме тази разлика за абсолютна. Първата е, че при всяка справка на ГРАО съм намирал грешки и разминавания. Второ, причините за закъснение преди 10 години може да ги няма сега. Не трябва да забравяме, че по средата на онзи период България влиза в ЕС, което променя ситуацията за много българи. Такова събитие през последните 10 години няма. Отделно промени в законите и практиките, консулските услуги и хаотичната работа на Агенцията за българите в чужбина добавят много шум в данните. Също така цитираните проценти са средни за всички българи в чужбина. Разминаванията между страните са сериозни.

Опитах се да отчета особеностите на повечето държави и горните проблеми в корекцията си. Така долу виждате как съм извел прогнозата си за децата, които вече са се родили, но тепърва предстоят да се регистрират. В синьо са данните на ГРАО за страни, където има предимно емигранти идващи от България. Спадът през 2018-та отдавам именно на такова забавяне. След корекцията се вижда възходяща тенденция.

В жълто пък са данните на ГРАО за страните с натурализирани българи плюс Турция. Корекцията ми не променя тенденцията, но увеличава значително общия им брой. Всъщност именно тук е най-голямата несигурност, тъй като в процесът на натурализация има най-много промени през годините. Именно затова повечето семейства бързат да регистрират децата си. От тази гледна точка имам съмнения, че тук корекцията ми е леко завишена. Ще се компенсира обаче от децата на бъдещи натурализирани семейства.

Епилог

Задълбавайки твърде много в данните рискуваме да се изгубим в условностите и компромисите, които взимаме в анализа им. Затова е важно да се описват подробно. Има много спекулативни твърдения за демографията в медиите и неизменно такива намират място в политически изказвания и дори иначе доброжелателни доклади на неправителствени организации и държавни органи. Нюансите и детайлите липсват почти изцяло.

Ситуацията не е в никакъв случай добра, но излишното ѝ преекспониране и гонене на сензации не помагат по никакъв начин да се разбере проблема или да се открие някакво решение. Децата родени от българи в чужбина са много и доста хора ще нададат стон, че те са изгубени за България. Това не е непременно така – историята е пълна с всякакви завои и обрати. Важно е да ги разбираме и да се учим от тях. За целта са ни нужни точните числа и разбиране какво означават, а не измислени и нахвърлени набързо.

Данни от ГРАО от сегашната справка и тази преди 5 години може да свалите тук. Други полезни статии по темата:

The post Децата на България родени в чужбина first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/balgarcheta-rodeni-zad-granica/feed/ 28
Майчинските в Германия и социалният проблем надничащ зад тях https://yurukov.net/blog/2020/maichinski-de-2/ https://yurukov.net/blog/2020/maichinski-de-2/#comments Sun, 16 Feb 2020 12:57:25 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22947 Тези дни германската статистическа служба обнови данните за изплатените майчински. Писах за тях миналата година разгледайки по колко месеца и колко често взимат майки и бащи. Нещата малко са се променили тази година. Увеличението на изплатените суми съответстват с повишените заплати, но и доста точно с нарастващата инфлация. Затова реално положението е същото. Тенденцията все...

The post Майчинските в Германия и социалният проблем надничащ зад тях first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Тези дни германската статистическа служба обнови данните за изплатените майчински. Писах за тях миналата година разгледайки по колко месеца и колко често взимат майки и бащи.

Нещата малко са се променили тази година. Увеличението на изплатените суми съответстват с повишените заплати, но и доста точно с нарастващата инфлация. Затова реално положението е същото. Тенденцията все повече мъже да получават обезщетение за бащинство се запазва, което е добър сигнал.

Това, което ми направи впечатление, а го бях пропуснал миналия път като гледах данните, са сумите. Посочих разпределението тогава, но днес забелязах колко много от жените получават минимума. По-точно, 45% от изплатените майчински са под 500 евро, a общо 63% – под 750 евро. За сравнение 781 евро е линията на бедността за сам човек в Германия. Едва 8.4% жени са получавали над 1500 евро и то защото заплатите им са били над 3000 евро нето – нещо, което е доста по-рядко, отколкото доста тръгнали към Германия си мислят.

Смятайки средно парите, излиза, че половината от жените в Германия взимат майчински близки до средното в България. Разликата е, че се взимат по-кратко време в Германия, а втората година няма въобще обезщетение. Минималните суми се оказва, че са също близки.

Причината за разликата е в предишните доходи. Докато 86% от мъжете са имали работа преди това, при 52% от жените са нямали такава, а при половината от останалите заплатата е била толкова ниска или часовете малко, че са били около минималното обезщетение. Това проличава не само при майчинските, но и с още по-голяма сила при пенсионното осигуряване. Пенсиите на жените са с 20 до 35% по-ниски в зависимост от сектора и провинцията. Много получават само социална пенсия. Така гледайки само пенсиите, над 60% от жените остават под прага на бедността, особено след развод или смърт на партньора.

В младините им обаче на фона на ниските доходи за немалка част от населението и факта, че обезщетението за майчинство и бащинство са в най-добрия случай 60% от нето заплатата, е направо учудващо, че някои бащи взимат бащинство. Единствената причина на този етап е, че 2 месеца от платеният отпуск могат да бъдат взети само от другия родител – почти винаги бащата. 64% от тях не се възползват въобще от него. От останалите повечето са такива с висок доход, които могат да си позволят да загубят над половината от заплатата си с цел да изградят по-добра връзка с детето си. 8 от 10 бащи, които се решават на това, го взимат минимума от 2 месеца.

Аналогичен проблем има и в България и на много места, където има максимален доход и съответно обезщетение. Така родители в България в висок доход също ще загубят половината при майчинство или бащинство. Разликата е, че в Германия това се случва дори със средните и ниски доходи и намалението дори при тях е с поне 60% от чистите пари, а не 10% от брутото, както е в България.

Това, което не очаквах от данните, беше колко ниско обезщетение взима голяма част от семействата. При разлика в заплатите от 4-5 пъти, странно е, че над половината семейства получават същите майчински както средното в България.

Други статии, които може да са ви интересни в тази връзка, са тези с данните за българите в Германия, за социалните грижи и защитата на уязвимите и пенсионното осигуряване.

Източник: DeStatis

The post Майчинските в Германия и социалният проблем надничащ зад тях first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/maichinski-de-2/feed/ 7
Електрическите скутери и какво ги очаква в Германия https://yurukov.net/blog/2020/scooters-germany/ https://yurukov.net/blog/2020/scooters-germany/#comments Mon, 10 Feb 2020 00:36:42 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22931 През август писах за електрическите скутери под наем във Франкфурт. Също и за колелетата за споделяне, които се борят за същия пазар. Тогава споменах, че въпреки да са скъпи спрямо колелетата и градският транспорт, са доста полезни, когато последните не работят или бързаш без да искаш да се изпотиш. Наложи ми се да ги използвам...

The post Електрическите скутери и какво ги очаква в Германия first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
През август писах за електрическите скутери под наем във Франкфурт. Също и за колелетата за споделяне, които се борят за същия пазар. Тогава споменах, че въпреки да са скъпи спрямо колелетата и градският транспорт, са доста полезни, когато последните не работят или бързаш без да искаш да се изпотиш.

Наложи ми се да ги използвам зимно време обаче и то доста. Редовно има проблеми с автобусите и метрото в града, а трябва да взема дъщеря ми от градината навреме. Забелязах няколко неща. Първо, когато е мокро след дъжд всички скутери се хлъзгат брутално. Особено на асфалт и бетонни плочи. Няколко пъти за малко да падна сериозно като спирах. В това отношение Lime са особено податливи, защото имат само една спирачка отпред. Tier са по-добре, защото имат спирачки и на двете гуми и така не поднася толкова.

Другото е за батерията. Нормално е да се разрежда по-бързо при студено време, но не очаквах такава драстична разлика. При температури около 5 градуса Lime губиха по 2-3 процента батерия на минута. Така, за да се прибера, трябваше да си търся скутер с поне 75% батерия докато обикновенно стигат и 30%. Първият път като знаех се наложи да спра и да търся нова тротинетка. Другият проблем при тях беше скоростта – при ниски температури не вдигат повече от 18 км/ч като по-често са 15. Отново Tier се справят по-добре заради по-голямата си батерия. Губят по процент на 1-2 минути и държат стабилно 20 км/ч дори когато е около нулата. Имам съмнение, че имат нагреватели на батериите, за да не губят заряд, но не съм търсил информация.

Проблемът при Tier обаче е, че трудно се намират скутерите им. Доста по-малко са въпреки, че смениха изцяло машините преди няколко месеца и увеличиха броя. Lime също смениха тротинетките си и може да ги намериш буквално навсякъде. Помага и че имат зелени лампи на дръжките и се виждат отдалеч.

Има и други компании, разбира се, но почти не се намират. Освен изброените в миналата ми статия преди дни започнаха да слагат нова – Voi. Не съм ги пробвал, но много приличат на Lime като структура и параметри.

Моментът за стъпване на германския пазар обаче може да е доста лошо избран. В четвъртък получих мейл от Lime призоваващ ме да подпиша призив за спиране на предложения в горната камара на германския парламент за промени в закона за движението и правата, които се дават на градове и провинции за ограничаване на този вид транспорт.

Най-общо казано, всички са пропищели от тези тротинетки. Наистина са полезни и ги използвам често, но все повече пречат и с навлизането на още марки проблемът се задълбочава. Редовно се намират посред на пътеки, велоалеи, градинки, че и на пътя. Приложението винаги напомня да ги оставиш на определени места, че и да снимаш как си ги оставил, но почти не се прави. To има изискване и за носене на каски, но досега не съм видял един човек с такава на електрически скутер.

Планираните промени са за по-високи глоби за такова паркиране, включително за изнасяне на тротинетките от служители на общината, разходите за което ще се поемат от самите компании. До сега компании като Lime са се опитвали да изпращат сметки на клиентите си за глоби за паркиране или минаване на червено и се очаква, че и тази цена ще се пренесе на крайния клиент. Това ще се отрази сериозно на печалбите и използването на услугата, както и другите промени – възможност градове и цели региони да ограничават колко компании по колко скутера могат да поставят в градовете. Именно последното е големият им проблем, защото те печелят пазар най-вече като са на всеки ъгъл. Ако Lime имат толкова машини колкото Tier, то нямат шанс предвид качеството и цената.

Както споменах в предишната ми статия, с колелетата си Deutsche Bahn са решили този проблем радикално – може да се спира само на определени точки в града иначе се плаща глоба от 5 евро някой да отиде да го вземе. Това се е случило след „неформален“ разговор с общината, в които е било „намекнато“, че трябва да се въведе някакъв ред. Никой от останалите услуги за колелета под наем, както и тротинетките не спазват такова правило и ще си го отнесат. Забелязва се обаче все по-често микробуси да обикалят града и да събират тротинетките. В голямата си част сигурно е да ги зареждат. Виждал съм обаче да вдигат, да местят и подреждат напълно заредени, така че явно усилието е, за да ги махат от пътеките. Пак ги оставят на видими места, където може да пречат на пешеходци, но не толкова. Впрочем, интересното е, че не използват брандирани бусове, а такива под наем. Lime конкретно съм виждал да използват Europcar, което е интересен момент за споделени услуги използващи други споделени услуги. Няма да се учудя софтуерът им да работи и в наети облачни услуги.

Голяма част от другите промени в парламента са свързани по-скоро със сигурността и най-вече за колелетата. Със засилващата се урбанизация в Германия, повечето коли на глава от населението, повечето CUV-та и все повечето родители, които карат децата си до училище, въпреки доста развитата мрежа от велоалеи инцидентите с колелета се увеличават драстично.

Затова има различни кампании, включително т.н. бели велосипеди, като този на снимката горе, които се слагат на места, където е имало трагични инциденти. Идеята е подобна на тази да слагат смачкани коли при тунелите по магистрала Тракия. Ефективността доколкото виждам също е аналогична.

Във всеки случай електрическите скутери създават проблеми и тук, защото са доста по-нестабилни от колелетата. Също така, въпреки, че има велоалеи на доста улици, те са тесни и позволяват само по едно колело да мине. Това в контраст с Белгия и Нидерландия, където си имат цели бело-булеварди. Това обикновено не е проблем, тъй като рязко увеличение на броят колоездачи не се очаква. Когато изведнъж по същите алеи се излеят доста електрически скутери с често неопитни водачи, започва да става тясно.

Казвам го като човек, който кара както колело, така и такъв скутер според случая. Често се минава по тротоарите и по самия път при колите. Затова всички на пътя искат ясни правила къде и как може да се кара със скутер. Това отгоре на изискванията за паркиране и сигурност. Всичко това бърка в маржа на компании като Tier и Lime, за които сегашният хаос е основа на развитието и дори съществуването им предвид колко пари на инвеститорите губят в момента.

The post Електрическите скутери и какво ги очаква в Германия first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/scooters-germany/feed/ 2
Стари изрезки от вестници: Ако можеха стените на Съдебната палата да говорят https://yurukov.net/blog/2020/tova-ne-e-vsichko/ https://yurukov.net/blog/2020/tova-ne-e-vsichko/#comments Tue, 28 Jan 2020 13:24:19 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22908 Текстът е публикуван във в. “Вечерни новини”, бр. 16, 24.I.1990 г. Това не е всичко Половин истина не означава полуистина, а осакатена истина…Ако можеха стените на Съдебната палата да проговорят… Според един поовехтял вече политически виц Тодор Живков бил направил изявление, че е готов да предаде милионите си само срещу няколко минути телевизионно време. Щял...

The post Стари изрезки от вестници: Ако можеха стените на Съдебната палата да говорят first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Текстът е публикуван във в. “Вечерни новини”, бр. 16, 24.I.1990 г.


Това не е всичко

Половин истина не означава полуистина, а осакатена истина…Ако можеха стените на Съдебната палата да проговорят…

Според един поовехтял вече политически виц Тодор Живков бил направил изявление, че е готов да предаде милионите си само срещу няколко минути телевизионно време. Щял да съобщи от малкия екран нещо важно, за да спрем да си блъскаме главите над толкова трудния въпрос: как така той, дълбоко неграмотният и впечатляващо посредствен човек, успя да ни управлява няколко десетилетия? Щял да каже също така как и защо са създадени някои от законите и как са ги спазвали тъкмо ония, които са получавали заплати, за да охраняват законността. Виц… А зад всеки виц се крие или някоя мечта на народа, или нелечима болка, или самоирония. Инак народът добре знае, че няма нито лесно, нито скоро да научим имената на всички продажници, които, освен че харизаха душите си, се и самоубиха професионално, залъгвайки съвестта си с измамната илюзия, че монархът ще живее над 100 години – колкото е живял дядо му, а дотогава?… И тъй като вицът си е виц, празна работа, някои институции запретната ръкави сами да издирват имена и престъпления. Рубриката “Разкрития на в. “Работническо дело” има благородни цели. Много добре. Не разбирам обаче кое наложи разкритата позорна истина да се поднесе на читателите от авторката Цветана Тошева в осакатен вид. Може би щях да подмина мълчаливо подборката от “абсолютно документални преписки и записки” под заглавие “Върховният съд на НРБ възстанови правдата” (бр. 14 от 14 януари), тъй като тя по същество е без позиция и не казва нищо ново, освен че към броя на репресираните от режима на Живков трябва да се прибави  и името на бившата му снаха. Щях да си мълча, макар да имам сериозни възражения по въпроса за репресията – все пак десетки български интелигенти за наказание бяха изпратени не в Москва като аспиранти (както бившата снаха на Живков), а в затворите и разпитите им бяха провеждани в “покоите” на Главно следствено управление, а не в луксозни вили. Та щях да си мълча, ако същата тази подборка от документи не завършваше с едно необяснимо и с нищо неоправдано предизвикателство в типичен преддесетоноемврийски стил. “Това е всичко” – казва авторката, а това не е всичко! Липсва най-важното. 

След няколко дни Георги Тамбуев направи допълнение към публикацията, с което се опита да заличи грешката на авторката, наричайки предложената от Цветана Тошева осакатена истина “пропуск”. И каза, че ако не бил този пропуск, публикацията щяла да спечели. Възразявам срещу такава квалификация, колега Тамбуев – това не е пропуск. Такава грешка може да допусне само юридически неграмотен човек, а Тошева е юрист и бивш прокурор. Един юрист и бивш прокурор не може да не знае, че не е следствието, което лишава от родителски права. Както и това, че съдът не може да даде ход на дело за лишаване от родителски права без участие на прокурор – прокурорът е защитник на интересите на детето. Е, щом като в съдебната зала е имало прокурор, как така той допусна процес при “строга секретност” – такава процесуална форма не е предвидена в Гражданско-процесуалния кодекс? Как така допусна да се даде ход на делото в отсъствието на “обвиняемия”, обвинен не в какво да е, а в държавна измяна? А правото на защита? Защо Тошева твърди, че не е имало следствие, като в протокола от съдебното заседание съвсем четливо се четат думите на прокурора Атанасов: “Да се даде ход на делото… да се приложат протоколите от разпитите.” А самите протоколи ги няма. Къде са сега? Защо ги няма към делото? Може би защото, ако ги има, щеше да се разбере, че това не са хвърчащи листове, а протоколи от следствени разпити, проведени в резултат не на незаконно, а на законно задържане, разпоредено от Главна прокуратура. Следователно прокуратурата не е непричастна към “събитията”. Веригата е “следствие – прокуратура – съд”, а не “МВР – съд” или “Държавна сигурност – съд”. Кому беше нужно да се щади заместник-главния прокурор Атанас Атанасов и оглавявания от него “наказателен сектор” в институцията. 

Трябва да е ясно: едва след обвинителната реч на прокурора идват думите: “В името на народа…”. Едва след като прокурорът е убедил съда, че изводите на следствените органи са верни, че престъплението е доказано и че извеждането на малкия Тодор и заселването му в САЩ освен че застрашава детето да не бъде възпитано в комунистически морал и нравственост с извеждането му на Запад, е “груба политическа провокация” против НРВ от специалните американски служби. Човек не може да не възкликне: “Браво на българските специални служби” или поне: “Горските американци, не можаха ли да измислят нещо “по-така” за уронване на престижа на режима на Живков? Защо са мислили, че най-голям удар за дядото ще бъде внукът му да не е възпитан в България?…”

Работата е там, че не само делото срещу Мирчевска поражда въпроси. Кой замрази за цяла година следственото дело срещу по-големия внук на Тодор Живков – Тодор Славков, за изнасилване? На този въпрос може да отговори заместник главния прокурор Атанас Атанасов. С чие прокурорско участие (в тандем пак с председателя на Софийския градски съд Михаил Менев) Тодор Живков незаконно осинови внучката си, дъщеря на Людмила Живкова. А две години по-късно беше “осъвременен” Семейния кодекс, за да се даде възможност, вече законно, и на други дядовци и баби от върховете да осиновят внуците си и да им оставят в наследство име, пари, имоти, и надяваха се, власт… И на този въпрос може да отговори само Атанас Атанасов. Както  и на много други въпроси. Ако можеха стените на Съдебната палата да говорят…

Кому беше нужен и реверансът към Върховния съд? Нима е подвиг, че е обезсилил едно съдебно решение, издадено от един, по смисъла на закона, “некомпетентен съд”. Следователно решение, което никога не е влизало в сила, не би могло да влезе в сила. (Обезсилил го е, а не го е отменил – отменя се нещо, а не нищо. А това дело, юридически погледнато, не е нищо – градският съд не е компетентен да се произнася по дела от такъв характер. А това, че уж го бил иззел от районния съд, комуто е подсъдно, и което му е позволено от закона, това не прави съдебния състав с председател Михаил Менев “компетентен”. По същата причина – изземва се нещо от районен съд, а не нищо, а такова дело в районния съд не е завеждано никога).

И освен това Върховният съд се произнесе след 10 ноември. Щеше ли и преди тази дата да се обезсили (или да отмени) подобно съдебно решение? Мисля, че това ръкопляскане на Върховния съд е по-скоро подигравка с него – известна е неговата “независимост” преди 10 ноември.

Като слушам исканията “Съд за Тодор Живков!” (слава богу, най-после задържан “под стража”), ми се иска да попитам: народе, ти, който справедливо искаш този съд, замисляш ли се над въпроса: кой ще ги съди? Същите ли тези, които газеха през законите, за да се возят в служебни мерцедеси  и да имат по бюрата си “петолъчка”? Същите ли тези, които подготвяха закони, пожелани от вожда, така както готвачите му спретваха манджите – според апетита и настроението му. Същите ли тези, които заличаваха разпоредби, наредби и постановления, нехаресвани вече от Живков, така както чистачките бършеха праха от вещите му. Ако ще са тези, по-добре да няма съд…

Мислех си по едно време да призова колегите журналисти, с които през последните десетина години пишеха “на правни теми”, тоест за безправието и беззаконието, да направим гладна стачка – белким предизвикаме нечия съвест да заговори. После си казах, че е глупаво, след толкова години духовен глас за свобода, сега да гладуваме и физически, за да се отървем от охранените. Затова вместо колегите си, призовавам главнокомандващите  и техните помощници от сферата на правозащитните, правоохраняващите и правораздаващите органи: ако разполагате с достатъчно и по безспорен начин доказани обвинения срещу себе си в предателството срещу законите на НРБ преди 10 ноември, подайте си оставките!

Виолета РИЗОВА

The post Стари изрезки от вестници: Ако можеха стените на Съдебната палата да говорят first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/tova-ne-e-vsichko/feed/ 1
Документалната трилогия на Генка Шикерова „Социалната война” https://yurukov.net/blog/2020/socialna-voina/ https://yurukov.net/blog/2020/socialna-voina/#respond Mon, 27 Jan 2020 10:25:44 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22893 Навярно, сте го виждали из мрежата, но си струва да се повтори отново. Този документален филм беше крайно нужен и е жалко, че някой не се е наел да го направи в началото на миналата година преди нещата да стигнат до тук. За жалост това е състоянието на медиите в България, а сам журналист не...

The post Документалната трилогия на Генка Шикерова „Социалната война” first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Навярно, сте го виждали из мрежата, но си струва да се повтори отново. Този документален филм беше крайно нужен и е жалко, че някой не се е наел да го направи в началото на миналата година преди нещата да стигнат до тук. За жалост това е състоянието на медиите в България, а сам журналист не може да се наеме с такова разследване. Дори сега националните телевизии отказват да излъчат трилогията, въпреки, че им е предоставена безвъзмездно от продуцентите от DNews.

За темата за групата, която наричам „торбаланците“, писах през септември. Прегледах активността, за какво говорят, кои са най-активните членове в ядрото, кой създава съдържанието и какво може да научим от профилите им. От тогава доста от тях бяха „изчистени“ и по-радикалното съдържание беше изтрито. Групата вече се е превърнала в политически активна, а връзките с крайни религиозни елементи и националистическите партии не се крият.

Тук ще намерите списък с всички излъчени части от трилогията, заедно с неизлъчени откъси. С добавянето на последния епизод идната седмица, списъкът ще се обнови.

The post Документалната трилогия на Генка Шикерова „Социалната война” first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/socialna-voina/feed/ 0
Крие ли се броят раждания и защо е тъжен Костя? https://yurukov.net/blog/2020/broi-rajdaniq/ https://yurukov.net/blog/2020/broi-rajdaniq/#comments Sat, 25 Jan 2020 02:44:33 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22855 Отдавна не ми се беше случвало да ми кипва толкова бързо от повърхностно или подвеждащо изказване, но явно беше време. Днес ми изпратиха видео публикувано от Костадин Костадинов от партия „Възраждане“. Ако не знаете кой е – честито. Няма значение всъщност, защото твърденията му относно демографията в България ги чуваме най-редовно. Стандартна практика е той...

The post Крие ли се броят раждания и защо е тъжен Костя? first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Отдавна не ми се беше случвало да ми кипва толкова бързо от повърхностно или подвеждащо изказване, но явно беше време. Днес ми изпратиха видео публикувано от Костадин Костадинов от партия „Възраждане“. Ако не знаете кой е – честито. Няма значение всъщност, защото твърденията му относно демографията в България ги чуваме най-редовно. Стандартна практика е той и хора с неговите убеждения и капацитет да подменят числа и да рисуват апокалиптични картини. В този случай обаче знам и съм описвал многократно какво точно стои зад всяко негово изречение.

Няма да пускам линк към записа, за да не му давам излишно внимание. Лесно ще го намерите в YouTube. Ще започна с основните му идеи, повечето от които е поместил в първата част от записа. След тях развива тези за завладяване, изчезване, конспирации и прочие.

Защо няма водещи негативни новини в началото на годината за намалели раждания? Замислете се – явно данните се крият!

О, разбира се! Наистина тази година почти не виждаме такива заглавия. Чак не смеех да се зарадвам. Години наред писах на редакциите на основните медии да спрат да пускат евтини сензации на база грешни данни. Всъщност, по едно време се беше стигнало до комичната ситуация, че ражданията се бяха увеличили, но водещите настойчиво повтаряха за „нов антирекорд“.

Къде е „броячът“ на ражданията? Защо се крие?

Това, което той нарича „брояч“, всъщност беше регистърът за ражданията на Министерството на здравеопазването. Именно на него разчитаха журналисти и политици за негативните си послания и стряскащи заглавия. В действителност, както многократно илюстрирах тук, регистърът беше не само грешен, но и с непостоянно качество. Събирането на информацията беше оставена на произвола, голяма част се въвеждаше с месеци закъснение, а понякога и самият регистър отказваше да работи. Това правеше сравнение дори между различни периоди невъзможно.

Години наред призовавах да се спре публичната част, тъй като не върши никаква друга работа, освен да генерира фалшиви новини. Най-накрая го спряха, но беше доста по-отдавна от миналия октомври, когато Костадинов явно е забелязал.

На 2-3-ти януари излизат данните за раждаемостта, смъртността и за емиграцията.

Не. Данните за раждаемостта и други демографски процеси излизат през април, когато НСИ са събрали информация от всички източници. Не, не са му казали „категорично“, че нямат данни и че „може би“ ще ги имат през април. Има си календар и излизат в една и съща седмица от годината всяка година.

МЗ също не са му казали, че нямат информация. Ако се е изтърсил пред портиера или деловодството да търси числа, нормално е да му кажат, че на място ги нямат. За тази цел си има питания по ЗДОИ. Данни обаче имат в НЗОК и по болниците и тази информация вече е събрана. Там обаче има условности, които не очаквам Костадинов да иска или да може да разбере. Най-вече какво се брои, към кой регион, кога и как се вписва.

Разполага с „техни“ източници, които му казали, че ражданията били 41-42 хиляди през 2019, а за 2018 – над 50 хиляди.

Тук прихнах да се смея. Първо, защото числата са далеч от истината, за което ще разберете след малко. Най-вече обаче, защото като каза 42 хиляди веднага разбрах кой е тайният му „източник“. Това са съвсем публичните отчети на Националният център по обществено здраве и анализи. На страницата си те публикуват различни справки, част от които са за ражданията.

Един от проблемите на Костя обаче е, че са пуснали справки само за първите три тримесечия на 2019-та, т.е. до септември. Ако съберем числата там излизат точно 41828 раждания. За 9 месеца. Ако сметнем обаче за цялата 2018-та излизат 56099 раждания. Не е съвпадение, защото другаде такива оценки няма.

Всъщност, в известен смисъл аз също съм му „таен“ източник, тъй като макар публични, справките на НЦОЗА са достъпни само няколко месеца назад. Тези за 2018-та и назад са отдавна изтрити от сайта им. Затова през ноември публикувах архива си, в който съм ги запазил. Много вероятно е да ги е взел точно от тази ми статия. Явно обаче е прескочил изчерпателните ми предупреждения за ниското качество на данните, че се отклоняват сериозно от истинския брой раждания и че всъщност справките на НЦОЗА отчитат само част от реалните събития.

България е държавата с най-висок „процент“ смъртност в света.

Това тук винаги ме дразни като изказване, но признавам, че не е толкова лесно да се разбере. Написах две статии обсъждащи този проблем – как смъртността не е просто едно число и как всъщност следва да се сравняват държавите, за да има някакъв смисъл.

Накратко – не може да се сравнява смъртността в България и Сирия или Афганистан, защото структурата на населението е коренно различна. С всичките болести и убийства там, смъртността сред хората над 60 навсякъде е много по-голяма. Все едно да сравнявате колко хора страдат от артрит в стар комунистически блок и студентско общежитие. За да има смисъл сравнението, се използва стандартизирана структура на населението, спрямо която се смята както заболеваемостта, така и смъртността. Така виждаме, че България всъщност е в средата на скалата в световен мащаб, но все още доста след останалите страни от ЕС.

Да, общата смъртност може да се използва за сравнение в контекста на намалението на населението, но и там фокусирането само върху тази метрика и само за една година без контекст е подвеждащо. Най-малкото детската смъртност сега у много страни е на нивото на България от преди 50 години. Отделно динамиката на населението през десетилетията обезсмисля всякакви внушения за линейно намаление. Затова и ООН и СЗО отдавна се опитват да въведат ASDR като метрика. Качеството на данните в развиващия се свят обаче е пречка.

Броят на емигриралите няма как да се каже колко е… но е 100 хиляди отгоре на данните на НСИ.

За няколко секунди се успокоих, че ще каже нещо смислено, но бързо се впусна в отвлечени числа без обосновка или почва. Наистина нямаме точна представа колко са емигрантите и наистина има такива, които са все още регистрирани в страната. НСИ обаче не брои населението по адресна регистрация – по нея се изготвят изборните списъци. От там идват ония легенди за 1-2 милиона „мъртви души“.

Всъщност, доста хора сме се опитвали да опишем и картографираме българите в чужбина. Имаше отделно опити за сензации от данни измислени от Външно. Имаше и измислици повтаряни 100 пъти от министри и шефове на агенции, докато не станаха истина за медиите. Едни националисти като Костадинов се опитаха да говорят и за 6, 7 и 8 млн. българи зад граница та да им се разшири схемичката, но сега са в ареста. Реалността обаче, че при отворени граници и неработеща система за адресна регистрация е невъзможно да се разбере кой точно къде е. Някои и не искат.

Затова опираме до това, което знаем – раждаемостта, смъртността и методологията на НСИ. Няма хора без акт за раждане и смърт. Изваждайки тези числа получаваме около 1.2 млн. българи родени в страната или получили гражданство, които вече живеят някъде другаде. Това е. Къде са точно може само да гадаем.

700 хиляди напуснали страната за 10 години при Бойко. 150 хиляди за една година или повече от жертвите дала България от Първата и Втората световна война.

Чудя се откъде е извадил този това число 700 хил. при условие, че толкова хора не са се раждали, а емиграцията намалява въпреки всичко, което Борисов е сътворил в последните години. Всъщност, сещам се от къде – често при такива сметки „забравят“ да отчетат смъртността и приписват цялото намаление на населението на емиграция. Ще се радвам да сподели източника си все пак.

Тук в никакъв случай не защитавам Борисов и тези около него. В огромната си част хората напускат страната вече не толкова заради финансови проблеми, а заради липса на надежда, че нещо ще се промени към по-добро. Не е обнадеждаващо да плаваш по течението на просперитета в Европа докато кабинета усилено гребе в обратна посока чрез ерозия на демократичните принципи, медийната свобода и върховенството на закона. Обсъжданото в записа обаче няма общо с изброеното, а е първосигнална емоционална въдица с цел атака към другите.

Втората част си е обидна, но за жалост доста типична за реторика като неговата. Да оставим настрана грешните числа, които цитира. За него българите в чужбина са се споминали вече. Не съществуват. Хем призовава хората да се върнат, хем ги сравява с мъртви. Такова отношение не е само тук, не е от сегс и го срещам често. Всъщност, немалко хора са напуснали страната включително заради хора като него. Вчера точно стана дума как познати не биха се върнали, защото националисти от типа на Констадинов ги тормозят и пребиват на улицата, заради това какви са се родили. Може би може да започне с промяна на собственото си отношение срещу цели групи българи, ако иска все пак да направи нещо за страната.

Крият ли се данните и защо се вързваме?

Често се бърка некадърността, мързела и лошата организация със зла умисъл. От последната има премного в институциите ни. Агенцията по околната среда крие суровите данни за замърсяването на въздуха. Прокуратурата крие информация по какво е работил Пеевски и Гешев. Финансовото министерство крие данните за къщите за тъщи и ред други измами. Дела за информация има много и по-често се печелят.

В повечето случаи обаче информацията или я няма, или не става за нищо. Често я има всъщност, но не означава това, което ти се иска. Затова има методологии, но защо са му на човек, като може да си измисли число и да пусне гневно клипче в тубата. Точно на база такива измислени числа бяха сензациите за демографията всеки януари, по които милее Констадинов.

Администрацията ни има проблем със събирането на информация и поддържането на качествени регистри. Казвам го отдавна и давам постоянно примери. Това не означава, че всяка статистика, която не ни се нрави, е грешна, а всяко число, което не може да ни предоставят на момента, се крие.

Броят деца родени и живеещи в страната ще разберем през април и то не защото Костадинов е влетял в нечий кабинет, а защото всяка година излизат по едно и също време. И да, те най-вероятно ще са по-малко от предходната. Няма да са 42 хиляди, а отново над 60. Да, пак ще са по-малко от починалите и емигриралите. За това има много причини, които сме обсъждали тук и ще обсъждаме отново.

Грешно е обаче да се говори с патос и да се гонят евтини сензации. Демографията е любима тема на националистите в цял свят, защото им помага лесно да преекспонират проблеми, да премълчат други и да насочат страха на хората срещу „различните“. Именно това виждаме в обсъжданото видео. Нито родните наци-оналисти са го измислили, нито го прилагат най-успешно. Не означава обаче, че не е също толкова вредно както за обществения дебат, така и за намирането на някакво решение на демографския проблем и дори по-важното – придържането към него отвъд края на мандата.

The post Крие ли се броят раждания и защо е тъжен Костя? first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/broi-rajdaniq/feed/ 17
Немската стратегия за детето и как се прилага https://yurukov.net/blog/2020/de-social-workers/ https://yurukov.net/blog/2020/de-social-workers/#comments Tue, 14 Jan 2020 13:02:49 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22840 Във връзка със случая с 7 месечното бебе в Хамбург предупредих тези дни да не се избързва, тъй като не знаем цялата история, а и често тези случаи далеч не са толкова прости. Днес пак коментирах случая и случайно забелязах, че германската статистическа служба е пуснала данни за това, което в България наричаме доставчици на...

The post Немската стратегия за детето и как се прилага first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Във връзка със случая с 7 месечното бебе в Хамбург предупредих тези дни да не се избързва, тъй като не знаем цялата история, а и често тези случаи далеч не са толкова прости.

Днес пак коментирах случая и случайно забелязах, че германската статистическа служба е пуснала данни за това, което в България наричаме доставчици на социални услуги. В прословутата Национална стратегия за детето, също както в предишната, те поемат голяма част от социалното подпомагане на семейства в затруднение, включително емоционална, психологическа, здравна помощ, както и обучения, временни жилища и прочие. Новите промени, които правителството готви след нездравият медиен шум, цели именно премахването на този тип организации и помощта, която те предлагат на семействата. Както ще видим тук, други държави вървят в обратната посока.

Покрай тези числа се зарових в други данни, които са пускали. Нещо подобно направих и с данните на българската диаспора в Германия, майчинските и пенсиите на немците. Като тръгна с една таблица и преди да се усетя вече имам 20 и доста данни за сравнение. Пускам числата заради истерията, която виждаме по тази тема идваща както от групи в социалните мрежи, така и от политици.

През 2018-та броят на доставчиците на социални услуги са били 37150. Това е увеличение с 13.6% спрямо 8 години по-рано, когато са били 32676. 78.6% са на НПО-та и религиозни организации. Малко под 8000 имат връзка с общини и институции. За последните 8 години броят и на двата вида доставчици расте, но тези на НПО-та увеличават дела си.

В същото време броят места на всяко едно заведение намалява – от 9.7 над 8.3. Това означава, че се отварят повече, но по-малки защитени домове, социални групи и дневни занимални. За сметка на това се увеличава броят на педагозите във всяка – от 6 през 2010-та на 6.8 в края на 2018-та. Също така само 10% от заетите в сферата са административен персонал с тенденция за намаление. Всички останали работят с децата и семействата.

Интересни са действията, които са предприети. Относно тези в Норвегия имаше доста спекулации, които бяха използвани включително от големите медии за манипулиране на общественото мнение. Тук е много важно да се разбере, че никое от тези действия нямат общо с въпросните доставчици на социални услуги – всичко това се прави единствено и само от институциите при съдебен контрол. Това важи както за Германия, така и за България и практически всички европейски държави.

Общо „предприети действия“ от социалните в Германия има средно по 30 хиляди на година. Половината от тях са частично или цялостно извеждане на децата от дома. Понякога това става заедно с майката с цел защита. 30% от останалите са спешна социална помощ, 14% са указания и различни видове забрани за настойниците, а 6% – указания за методите на възпитание и обучение.

През 2018-та пълно отнемане на деца е имало е 7512 случая, а 8523 са били с частичен достъп до детето. Тези мерки не означават, че после децата не са върнати при родителите след разследване или показване от страна на семейството, че са взети нужните мерки. Предприемат се единствено при доказан и непосредствен риск за децата и решение на съда. Няма данни колко са били върнати, защото процесът може да отнеме месеци, а понякога години. От нашумелите случаи обаче става ясно, че сравнително често се връщат. Също така броят на тези мерки варира много през годините, но като цяло не се увеличава въпреки нарастващото население и емиграция.

Финансирането на тези организации е друг интересен момент, с който често се спекулира в медиите у нас. Преки постъпления от бюджетите на германското правителство и местна власт представляват 3.5 милиарда евро. Преди 10 години сумата е била 2.6 млрд., тоест е имало увеличение от над 35%. В същото време обаче разходите им миналата година са били 51 милиарда. Те са се увеличили почти двойно за 10 години – с 90%. Това означава, че едва 7% от разходите се покриват със субсидии от бюджета. Разликата идва от дарения, еврофондове и финансиране от религиозни организации. Заради липсата на толкова силна култура на дарителство у нас и пасивността на православната църква в социалната сфера, но също и другите вероизповедания, аналогичните организации в България разчитат в много по-голяма степен на бюджетни средства и европрограми.

Разбивката по типове разходи в Германия показва, че 66% отиват за дневни занимални и градини. Тези са в помощ на семейства, които не могат да си позволят да работят иначе заради острият недостиг на градини в Германия. 24.7% отиват за защитени домове, където се предлага убежище на жени и деца в риск. Те не участват в извеждането на деца от семействата, също както в България, но подпомагат социалните, когато някой потърси защита.

Всички тези данни ще намерите в базата на DeStatis с кодове 22542-0001, 22522-0003, 12411-0005, 12211-0604, 22551-0001 и 22551-0002.

The post Немската стратегия за детето и как се прилага first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/de-social-workers/feed/ 5
Стари изрезки от вестници: Славчо Трънски за личността и управлението на Живков https://yurukov.net/blog/2020/stari-izrezki-slavcho-transki/ https://yurukov.net/blog/2020/stari-izrezki-slavcho-transki/#respond Sun, 12 Jan 2020 14:03:55 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22825 Текстът е публикуван във в. “Учителско дело”, бр. 49, 29.XI.1990 г. Повече за Славчо Трънски ще прочетете в desebg.com. Изказване на народния представител Славчо Трънски през XI сесия на Народното събрание Другарки и другари народни представители,  Поставен е въпросът пред Народното събрание за освобождаването на Тодор Живков от поста председател на Държавния съвет. Ако до...

The post Стари изрезки от вестници: Славчо Трънски за личността и управлението на Живков first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
Текстът е публикуван във в. “Учителско дело”, бр. 49, 29.XI.1990 г. Повече за Славчо Трънски ще прочетете в desebg.com.


Изказване на народния представител Славчо Трънски през XI сесия на Народното събрание

Другарки и другари народни представители, 

Поставен е въпросът пред Народното събрание за освобождаването на Тодор Живков от поста председател на Държавния съвет. Ако до вчерашния пленум някой е имал съмнение дали да му благодари и пожелае щастливи старини, то след изказванията на редица другари, които разкриха неговия истински лик на ръководител, у никого не ще остане съмнение, че той заслужава такава чест. 35 години той стои на кормилото на партията и държавата и 35 години тормози нашата икономика с какви ли не концепции, реорганизации и най-различни измишльотини. 35 години той насажда последователно и настойчиво командно-бюрократични методи, обявява съвсем произволно и ненаучно етапите на социализма, наричайки ги ту зрял, ту реален, ту толкова развит, че родил две Българии, а ние сега виждаме, че няма нито една – каквато сме искали и мечтали. Груб волунтаризъм, безпределна самонадеяност, високо самочувствие и редки пръсти – ето с какво се характеризира неговото дългогодишно ръководство. Ние тепърва ще разберем как са вземани решение за строителството на заводи-гиганти, за които са изразходвани милиарди, тепърва ще чуем за неговите методи на ръководство, за недопустимите подходи на човек от този ранг, как е противопоставял един на друг своите колеги, как е налагал своето мнение, как е премахвал неудобните или тези, които е подозирал, че ще му вземат мястото. Свидетел съм на много неща и аз. 

Неведнъж през целия команден състав на Българската народна армия той е унижавал министъра на народната отбрана ген. Добри Джуров, наричайки го въшкар, как изгони от ЦК на партията, а сетне и от Народното събрание др. Р. Григоров, защото той се осмели да изрази несъгласие с неговото неудачно предложение за издигане на длъжност секретар на ЦК по селското стопанство не агроном, а минен инженер, защото се беше влюбил в него, а само след няколко години го разлюби и го извади от ЦК; как обруга Стоян Михайлов, за да го извади от ЦК.

В последно време той не можеше да се владее и често губеше равновесие. Толкова беше уверен в своята несменяемост, та на три пъти подхвърли в ЦК, че баща му живял 105 години, с други думи – мислете му, няма скоро да умра.

Малко са ръководителите в света, които си издигнаха приживе паметник, а нали е хитрец, уж от скромност нареди на милицията да вдигне паметника от родното му село. После се разбра, че го е вдигнал не от скромност, а защото не го е харесал. Тази фалшива скромност се разкрива на всяка крачка. Погледнете колко са трудовете му – те дори не могат да се преброят. Какво са Достоевски, Балзак, Вазов при световноизвестния “писател” Тодор Живков  и жалко е, че неговият послушник Любомир Левчев не го прие за член на Съюза на писателите – това е голям пропуск. Няма кътче на света, където да не са издадени. Но, разбира се, за издаването им плаща не някой друг, а българския народ. При това плаща валута за най-фина хартия и най-скъпа подвързия. Може да запитате – кога ли го пише? Имате право. Пише ги колектив от 20-ина души, а той само се подписва. Стана практика отчетни доклади от ЦК за пленуми или конгреси, върху които са работили по няколко десетки души, да се отпечатват като негови лични доклади, а следователно и негови трудове, но, разбира се, това не би могло да става, ако нямаше такива блюдолизци като Милко Балев, който пак за сметка на държавата се разхождаше по целия свят, за да донесе на автора лично първия екземпляр. Може спокойно да запитаме имат ли съвест тези хора, или нямат?

Едно време цар Фердинад, а сетне и синът му Борис са имали всичко на всичко 4 резиденции – Варна, Кричим, Боровец и Евксиноград. А колко има нашият цар, когото сме направили герой на България  и на социалистическия труд, и от скромност, видите ли, не пожела да му се присвои и трето геройско звание. Сега Тодор Живков има не по-малко от 30 резиденции и ненапразно хората се шегуват, че по резиденции на глава от населението България е на първо място. Поне да се използват! А те стоят с години и чакат или президента, или някой гостенин, за да преспи, а разходите по поддържането им си вървят. Вчера направих предложение на пренума на ЦК да се помисли за най-рационалното им използване, защото и най-богатата държава не постъпва така. И още нещо – резиденция “Евксиноград” при цар Борис беше отворена за посещение  и много ученици са видели как живее царят, а днес Еквсиноград е недостъпен за туристи и други посетители. Да не говорим пък за ловните стопанства. Почти цяла България е превърната в резервати, в които ловува президентът, и естествено е той да има най-богатата колекция от сърнешки и еленови рога и свински зъби, и който не ги е видял, да отиде в Ловно-рибарския съюз да ги види. Пита се кога намира този човек време и дебели книги да пише, и концепции да разработва, и на лов да ходи, и речите да си готви? Станал е смешен и със своите докладни записки до Политбюро. Минат не минат няколко месеца и следва докладна. Ще попитате: толкова ли неговите другари не му дават възможност да се изкаже в Политбюро, та им пише докладни записки? Сигурно такава обстановка е създал, такъв стил е въвел. Нашият президент е майстор, страшен майстор на реорганизации.  И съсипа България с тези чести реорганизации. Ама че някаква организационна структура още не е изявила своите хубави и лоши страни – няма значение, и ако днес е предложил някаква огранизационна структура, след като преспи, му хрумва друга, отменя старата и въвежда нова. Не ми е ясно защо другарите в ЦК му уйдисваха на акъла, защо му позволяваха да разваля добри организационни форми, за да прави неудачни и непригодни. Ние в България сме станали за смях пред другите страни с тези реорганизации. Но и тук се майсторлък и шопска хитрост. Хем нищо съществено да не правим, хем да се създава впечатление, че правим нещо ново и голямо. 

Другари и другарки, народни представители, аз много се съмнявам дали той искрено желае и се стреми към преустройство. Сигурно си спомняте неговата докладна записка до Политбюро от 4.II.1987 г. Основната нишка, която пронизваше писмото, бе, че ние с Априлския пленум сме извършили преустройство, следователно няма какво да преустройваме и за първи път той каза, че ще правим преустройство, когато бе на посещение в Китай. Моля, ако греша, да ме поправите, но мисля, че така беше. Помня това писмо, защото сътрудниците в съветското посолство бяха в паника – какво става, защо така? И аз съчиних оправдание: “Че какво пък, рекох, нека, има и такива страни, които да са стабилни, за да помагат на тези, които се преустройват.”

Нашият президент е страшно злонамерен човек и преследва до дупка. И аз съм му сърбал попарата. И нещо още по-лошо, опитвал се е да вбива клин между мен и най-близките ми бойни другари. Той не веднъж инценираше сложни обстановки около мен и когато нещата идваха до моето разпъване на кръст, той се явяваше в ролята на мой спасител. Нали всичко трябваше да е негова заслуга, негово дело. Той не търпеше и не можеше да търпи край себе си хора, които са имали по-голям актив от неговия и които са по-полулярни от него. Най-характерно за неговия стил  и подход е старата мисъл – “разделяй и владей”. Той не само, че противопоставяше хората един на друг и подпираше най-верните нему, но и забележеше ли някои от апарата на ЦК много да се сближават, той незабавно ги разгонваше. Страхуваше се очевидно от преврат. В стила му бе да създава такива ситуации, че накрая да дойдат работите до него. Той да ги реши – да се подчертае, че именно той, а не друг го е решил. Пак благодарение на неговия душеприказчик Милко Балев. Ето как изкуствено се създаваше ореол около неговата личност. И все беше недоволен от написаното от него в мемоарната литература. Недоволен бе от Веселин Андреев и го подгони; недоволен беше и от Добри Джуров, недоволен бе и от Петър Илиев и все за това, че малко са написали за него, че не са изтъкнали особено силно неговата роля и личност. Такъв ненаситен и жаден за слава е нашият досегашен президент. Беше време, когато издателствата не печатаха мемоарна книга, ако в нея не е изтъкната и особено подчертана ролята на Тодор Живков. Зная, че мнозина се поддаваха на това. Известно ми е, че негови бойни другари от отряда “Чавдар”, желаейки му добро, са ходили при него да му внушат по другарски, че Милко Балев не е чистоплътен човек, че той срива неговия авторитет и са отправяли призив да се освободи от него, но вместо да се вслуша в техните призиви, ги постави в крайно трудно положение. И това е обяснимо. Кой сече дясната си ръка? Кой убива душеприказчика си, своя образ и подобие?  

Другарки и другари, нашата страна беше много близко до обстоятелството до стане наследствена социалистическа република. Към това Тодор Живков се стремеше с всички сили. Знаете, че той направи член на Политбюро дъщеря си, а преди около два месеца разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три, единият от които за неговия Владко. Е, сигурно е мислил най-напред да го направи зав. отдел, следващия скок – или секретар на ЦК, или направо член на Политбюро. И това пак благодарение на блюдолизците, някои от които бяха в Политбюро и Секретариата, а други в Държания съвет.

Ние всички имаме деца и всеки родители милее за децата си. Затова и разбирам неговия стремеж. Но трябва да има пипе, да има качества. И все пак вълнува ме въпросът – какво научихме от нашия президент и с какво ще го запомним? С оглед да се увековечи личността на Живков и фамилията му се разсипаха луди пари за Правец. Помня, едно време той разказваше как Хрушчов при едно негово посещение го питал: “Тодоре, ти направили ли нещо в селото си?” Живко отвърнал: “Не съм”. “Е, това ти е грешката” – рекъл Хрушчов. Но Тодор Живков бързо поправи грешката си и превърна Правец в дворец и втора столица на България начело с неговия монумент. Че нали заради увековечаването на фамилията бе и създаването на фондацията “Людмила Живкова”, която се предава по наследство, и “Знаме на мира”, и “Камбаните”, и много други неща. Целта е всяка вечер по телевизията да се чува фамилията Живкови. На всичко това шопът би казал: “Боже, боже, аз ли се криво молих, или ти ме криво разбра”.

Сега се носят най-различни разговори около фондацията “Людмила Живкова”. А следствието на Живко Попов и други задържани от органите на МВР и минали през съда показва, че тази фондация е давала възможност на мнозина да натрупат големи богатства. Ето защо предлагам да се създаде партийно-правителствена комисия, и ако трябва да остане да съществува, да се запушат всички канали, през които биха изтичали средства. Освен това през тези дни чуждите радиостанции излъчиха съобщение, че Владимир Живков (Владко) е проиграл в някаква столица на комар няколко милиона долара. Да се провери вярно ли е това и ако е вярно, да се провери чии са тези пари – негови, таткови или народни, и да се потърси съдебна отговорност.

Известно ви е, че през годините 1948-1952, или както го наричаме период на култа, от органите на МВР бяха задържани десетки комунисти, между тях много бивши партизани, сред които и аз.  Тези другари бяха подложени на нечуван физически и морален тормоз. Това дойде до знанието на Политбюро и Владимир Поптомов пое инициативата да се създаде комисия до Политбюро, която да надникне в следствието. Но на 1 май 1952 г. др. Поптомов почина и Тодор Живков, използвайки отсъствието на Поптомов, приписа заслугата за създаването на тази комисия на себе си. Нали мъртвите не могат да говорят, той обра славата и за това, и за много други неща. Той съчини версията, че в навечерието на 9-и септември е оглавил някакво оперативно бюро, което осъществило въстанието. Това нещо се оспори преди известно време от другарите Антон Югов, Георги Чанков и Цола Драгойчева в доклад до ЦК, като казват, че такова бюро не е имало.

И така благодарение на подлизурковците всичко се свързва с името на Тодор Живков – и въстанието, и победата, и строителството на социализма. Но ще се вдигне завесата, ще се научи истината. Ще се научи истината и защо на Бузлуджа в мемориала наред с Д. Благоев е направен берелеф  от мозайка и на Тодор Живков. Но на него не му неудобно от едно такова превъзнасяне и приравняване със световноизвестни исторически личности. Напротив, той се чувства много добре редом с Дядото и Георги Димитров. Обяснението е, че той бе всьо и вся, хората се стараеха да му угаждат и свързваха едва ли не цялото съществуване на България от основаването и до днес с неговата особа и се разтапяше от задоволство, когато го наричаха “стратег” и “архитект на априлския период”, когато изтъкваха неговия “почерк”, че, виждате ли, само той може да вижда новото, само той може да прозре бъдещето, а сега и ние виждаме докъде доведе България  това негово ясновидство. Добре е, другарки и другари, че ни се отдава възможност да му кажем тия неща, когато е жив и е сред нас, да чуе и се убеди във фалша и своето божество. И когато говорим за тези неща, ние същевременно напомняме и на новия председател на Държавния съвет, и на другите другари да бъдат внимателни, да не се поддават на хвалби суперлативи, защото подхалимите си нямат друга работа, освен да хвалят и да превъзнасят, защото са сигурни, че от това ще имат лична полза.

Другарки и другари, народни представители. Това, което казах, е само една малка част от онова, което трябва да се каже за Тодор Живков, за неговия стил и живот.

Съгласен съм той да бъде освободен от поста председател на Държавния съвет, поддържам предложението да бъде избран за поста председател на Държавния съвет др. Петър Младенов и поддържам всички останали предложения за назначения и ще гласувам за тях.

The post Стари изрезки от вестници: Славчо Трънски за личността и управлението на Живков first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/stari-izrezki-slavcho-transki/feed/ 0
10 пъти по-нисък риск за рак на шийката на матката с ваксина https://yurukov.net/blog/2020/hpv-vaksina/ https://yurukov.net/blog/2020/hpv-vaksina/#comments Thu, 09 Jan 2020 12:22:59 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22811 10 години след началото на имунизационната програма срещу ЧПВ в Шотландия виждаме предварителните резултати. Сред първите имунизирани момичета, които днес са вече на 25, случаите на среднотежка и тежка цервикална дисплазия са намалели с 88%. Това е предраково състояние, което често се развива в рак на шийката на матката на по-късна възраст. Сравнението горе е...

The post 10 пъти по-нисък риск за рак на шийката на матката с ваксина first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
10 години след началото на имунизационната програма срещу ЧПВ в Шотландия виждаме предварителните резултати. Сред първите имунизирани момичета, които днес са вече на 25, случаите на среднотежка и тежка цервикална дисплазия са намалели с 88%. Това е предраково състояние, което често се развива в рак на шийката на матката на по-късна възраст. Сравнението горе е спрямо момичета от същата възрастова група 8 години по-рано, които тогава не са били ваксинирани.

Покритието на ваксината довело до това намаление е било 90% сред момичета на 13 години и 65% при по-възрастните момичета. Забелязвало се и намаление на случаите на предракови образувания дори при неваксинирани момичета, тъй като при това ниво на имунизация общата заболеваемост е намаляла – т.н. обществен или стаден имунитет. Това повтаря наблюденията в Австралия, които са вече на път почти да елиминират ЧПВ сред младите.

За сравнение, в България през 2013 и 2014-та година, когато започва програмата, покритието на ЧПВ ваксината е съответно 24% и 19%. През следващите години пада до 2.7% и 0.7% заради силната антивакс кампания, която виждаме до ден днешен. Резултатът е, че все още всеки ден умира по една българка от рак на шийката на матката и има тенденция на увеличение.

Забележете, че ваксината използвана тогава в Шотландия е само за двата основни щама – 16 и 18. Да, ваксината не е „срещу рак“, а предотвратява с висока ефективност „само“ два от стотиците щамове на ЧПВ. Те обаче са отговорни за над 75% от новообразуванията конкретно при шийката на матката и в държавите приложили програми и успешно преборили се с антивакс истерията се вижда вече десетократно намаление на опасните случаи сред младите. Показани са и като безопасни и са оборени с реални данни всички твърдения, че водели до МС и автоимунни заболявания.

Новите ваксини с 4 и повече щама дават дори по-добри резултати, включително при момчетата, където случаите на рак на меките тъкани не са само сериозен, но често подценяван проблем. От тази година в Шотландия вече се поставят и на момчетата и виждаме подобни мерки във все повече държави.

У нас едни хора уж се борят срещу стратегии и ваксини. Уж децата пазели, а всъщност ги обричат на 10 пъти по-голям риск от определени видове рак и други предотвратими болести. Същите пускат и конспиративни теории, че имало превенция срещу рака, но се криел. Виждаме, че наисина има поне отчасти и става ясно кой всъщност пречи на хората да се предпазят.

Изследването може да свалите тук или в журнала. Кратко описание има и в тази статия. Може да разгледате и националната стратегия 2017-2020, която описва проблемите и какво смята да прави Министерство на здравеопазването по въпроса. Целите им са красноречиви: „Възходяща тенденция в постигнатия ваксинален обхват“. Т.е. носене по течението.

The post 10 пъти по-нисък риск за рак на шийката на матката с ваксина first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2020/hpv-vaksina/feed/ 3
За въздуха, праха и как го мерим – опит за сравнение https://yurukov.net/blog/2019/sravnenie-airsofia/ https://yurukov.net/blog/2019/sravnenie-airsofia/#comments Mon, 16 Dec 2019 06:41:20 +0000 https://yurukov.net/blog/?p=22746 През февруари пуснах статия, в която се оборих твърдение в Труд, че на AirSofia не може да се вярва. В нея казвах, че да, измерванията не отговарят на тези на ИАОС и има недостатъци в по-евтината апаратура и поставянето ѝ, но сайтът е важен и достатъчно точен инструмент за целите, за които се използва. Именно...

The post За въздуха, праха и как го мерим - опит за сравнение first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
През февруари пуснах статия, в която се оборих твърдение в Труд, че на AirSofia не може да се вярва. В нея казвах, че да, измерванията не отговарят на тези на ИАОС и има недостатъци в по-евтината апаратура и поставянето ѝ, но сайтът е важен и достатъчно точен инструмент за целите, за които се използва. Именно на работата на всички доброволци от проекта се дължи фактът, че днес темата за въздуха е поставена така на дневен ред за разлика от преди 4 години.

В онзи текст написах, че измерванията на станциите от мрежата на LuftDaten, от която е част AirSofia, се разминават с 5% от тези на агенцията. Впоследствие ме питаха за това число, което ме накара да се замисля. Бях цитирал сравнение, което направихме в началото на проекта. Тогава станциите бяха малко, също както и извадката. Това само по себе си не беше качествено сравнение – поне не достатъчно за стандартите, към които се опитвам да се придържам.

Затова започнах да събирам данни от станциите и да правя по-добър алгоритъм за сравнение. Първият прототип показах на среща на Заедно в час в Берлин в края на март, където говорих за отворени данни и как да ги използваме. Тогава още използвах данните за 2018-та. После реших да изчакам да мине зимата и да направя сравнението за месеците около Нова година.

В следващите седмици се връщах към анализа ми, добавях данни, поправях грешки, пробвах с отстояния, изчистване на пикови стойности и прочие. Често нямах време и малко по малко се видя, че има риск този анализ да последва пътя на данните за санкциите за пушене и тези за жертвите от войните ни – все числа, които съм събрал, но така и не съм публикувал в разбираем вид.

С началото на този сезон постовете за класации на градове, маски и поредните извинения на Фандъкова ме върнаха към темата. Все още не съм доволен от резултата, но ако не го пусна сега, надали ще види бял свят. Проблемът е, че има много данни и начин да се гледат, затова избрах най-същественото. Цялата таблица с формулите ще добавя под статията в следващите дни, когато успея да я оформя в по-четим вид.

Изводите

Основният проблем с числото, което съм посочил, е до какво точно се отнася. 5% разминаване в какво? Затова разгледах различни аспекти от данните и статистиката – абсолютни стойности, средни по часове и дни, индикация за проблем с въздуха и колко пъти над нормата е.

Накратко:

 • В 94.2% от случаите AirSofia и ИАОС показват еднакво дали през деня замърсяването е надвишило лимита и с колко пъти. Т.е. разминаване с 5.8%.
 • В 91.3% от случаите показват еднакво дали в същия час е надвишен лимита и с колко пъти
 • В 81% от случаите среднодневната разлика между двете е под 20 µg/m3, а ако сравняваме час по час – 90.5%.
 • Ако вземем само дните с до 70% влажност, 96.5% от случаите познават колко пъти е надвишил лимита и в 90% от случаите разликата е под 20 µg/m3.
 • Средната абсолютна разлика в отчитането е 7 µg/m3 по дни и 9.7 – по часове.
 • Най-малко разминаване има между станциите в Надежда и Дружба.

Методология

Данните покриват периода юли 2017 до юни 2018. Тези на ИАОС тегля още от началото на 2016-та, а тези за станциите на AirSofia съм взел вече обработени от AirTube, който определено препоръчвам. При последните липсват две седмици, както виждате на графиките долу, но са във време с ниско замърсяване. За усредняване на данните и лимитите използвам методологията на ИАОС и ЕК.

За сравнението избирам станции на AirSofia, които са на по-малко от 500 м. от тези на ИАОС. Тук виждате карта кои са точно. Вдясно може да сменяте филтри за избраните станции. В крайния резултат за София използвам средни стойности между всички.

Пробвах сравнение и със станциите на 1 и 1.5 километра, но вариацията стана твърде голяма. Резултатите всъщност бяха близки, но смятам, че по-малък кръг ги прави по-значими. Средната стойност между избраните изчислявах като давах по-голяма тежест на по-близките като квадрат от отстоянието.

Това, което не направих е да изчистя пиковите стойности в оригиналните данни. 95-ти и дори 99-ти квентил щяха да свършат добра работа. Така щях да изключа случайни моментни замърсявания като мръсна кола под сензора. Нямах време да обработя обаче изходните данни и затова използвах наготово тези на AirTube. Ефектът от това е понижаване на оценката за точност в ущърб на AirSofia.

Тъй като по спецификация сензорите в т.н. „частни станции“ следва да работят до 70% влажност, направих отделна оценка на база само дните отговарящи на този критерий. Също така махнах всички измервания над 1000 µg/m3, колкото е лимита на сензора. Тези условия не означават непременно, че данните са грешни, а че производителят не гарантира за предвидената точност от 10%. Ето изследване по тази тема в лабораторни условия. В този индекс значителна част от измерванията отпаднаха – до 80% в някои дни.

Сравнение

Когато сравним измерванията между ИАОС и AirSofia като процент, виждаме, че се движат между 20 и 40%. Това, в известен смисъл, е измамно, тъй като дори разлика от 5 µg/m3 в ден с ниско замърсяване може да е 50%. Все пак дава представа за разминаванията. Виждаме и по-малко разминаване в изчистените стоности. Пиковете там се дължат до голяма степен на дни с малко останали данни.

Тъй като данните са доста обширни, а горните графики не особено преглежни, не намерих друг начин да ги представя, освен като календар. Обозначил съм седмиците от годината и дните. В сиво са маркирани липсващите данни.

Това, например, е разликата в проценти между ИАОС и AirSofia. По-тъмно червено показва по-голяма разлика. Средното отклонение е 21%.

Когато използваме изчистените данни (под 70% влажност), получаваме тези разлики в проценти. Това, всъщност са горните графики, но като календар. Тук средното отклонение намалява до 14.5%.

Следващият календар отново показва кои дни от годината са „отпаднали“ най-много данни заради влажност над 70% и отчитане над 1000. Средно 34.2% от измерванията.

Макар да не е особено полезна за сравнение, тази графика е интересна да покаже измеренията на проблема през зимата. Показва измерените нива от всички станции за всеки час от измерения период. Вижда се ясно, че както ИАОС, така и „частните“ станции са единодушни, че проблемът е огромен независимо каква скала се използва или колко е червена картата.

Дискусия

Проблемът с което и да е такова сравнение е, че няма правилен подход или отговор. Дори с условностите, които съм посочил горе, има няколко начина да се обработят данните, които биха довели до близки, но различни резултати. Отчасти това беше причината да отлагам толкова време публикуването на тези числа – пробвах доста подходи и търсех този, който дава най-смислен резултат.

Истината е, че частните и сертифицираните станции не могат да дават еднакви резултати и причините бяха обсъждани многократно навсякъде.

Първата, разбира се, е технологията. Евтините станции имат висок праг на грешка (10%) и проблем с влажността (<70%). Дори да се използва по-добър сензор от този вид, пак мъглата изкривява резултатите, тъй като бива засичана като прах. Има методи за намаляване на този ефект, но те или оскъпяват и усложняват отделната станция и я правят нерентабилна за такава масовост, или не дават достатъчно постоянни резултати.

Втората е средата, в която се поставят. Тези на ИАОС отговарят на изисквания за отстояние, класификация и прочие. Умишлено не се слагат директно до източници на замърсяване, защото целта им е да отчитат фоновото замърсяване. За него допринасят всички замърсители в града, които се разсейват, така и прах донесен от съседни държави и дори отвъд Средиземно море.

В известен смисъл AirSofia показват много повече какво всъщност дишаме конкретно в собствения си дом. Това може да е както въпросното фоново замърсяване, така и отопление на съседни сгради или жилища, горене на боклук, барбекю наблизо, коли под прозореца и дори вятър вдигащ прах от мръсната фасада и ерозиралата почва на градинката пред блока. Така обаче страдат много повече от инцидентни пикове, които гледайки целия град се трупат и изкривяват данните.

Третата е поддръжката. Докато ИАОС чисти и поддържа станциите си, при частните това е рядкост. Някои сензори имат режим на почистване, но пак с времето се натрупва прах и точността намалява. Аз самият не съм чистил дори веднъж моята станция, а трябва. Спорно е, всъщност, доколко това е проблем. AQICN, колкото и критика да отнасят от мен за данните и представянето си, правят доста такива експерименти и бяха показали, че нечистенето добавя още 5-6% неточност на данните.

Взимайки всички тези фактори ще видим, че дори две частни станции поставени в непосредствена близост една до друга вероятно не биха отчели еднакви стойности. Именно това е основата на отказа на ИАОС да използва станциите на AirSofia за анализите си. По мое мнение са прави в контекста на специфичната им работа. Докато техните отговарят на ясно зададените критерии на ЕК, частните станции дават добра представа за топологията на замърсяването. В този анализ използвам данните от само 29-те най-близо до тези на агенцията, а в София има вече стотици.

Друг важен аспект от данните е не само качеството им, но и представянето. Числата са си числа, но малко хора могат да ги осмислят в таблица. Затова практически всички сайтове и приложения опират до цветови скали и сравнения. Те, разбира се, са различни по цветове, нива и дори смисъл. Това не пречи на много да ги снимат и цитират.

Тук съм направил кратко сравнение. До преди няколко месеца AirSofia използваше същата гама като AirTube, но намалиха границите на проблемни и опасни стойности. Тези на европейския индекс пък са далеч по-високи поне цветово. При AQICN и AirVisual пък говорим за индекс според EPA стандарта, който взима предвид 6 замърсителя и различни интервали. При праховото замърсяване се взимат среднодневни стойности. Затова скалите изглеждат така.

AirVisual, впрочем, е сайтът, който доста хора споделят заради класацията по градове. Там София излиза все в топ 10. Тези дни някои забелязаха, че причината е в мистериозна станция във Васил Левски, която дава нереалистични стойности – такива в пъти над тези както на ИАОС, така и на AirSofia. На този етап май никой няма представа каква е станцията. Доколкото знам AirVisual черпят данни от AQICN заедно с индекса и методологията. Последните също не казват как получават данните си и съм хващал значителни разминавания. Но тази станция не е тяхна явно.

Възприятието е силно нещо. Цветовете по карти и графики са само част от нещата, които ни влияят. Несъмнено въздухът е много мръсен и почти нищо не се прави от общината по въпроса. Вярно е също така, че има леко, но стабилно намаление на замърсяването. Трудно е да се каже дали вина за това има вариации в местния климат между годините, промяна в движението и типа коли на столицата или малкото мерки приложени преди години. Вероятно е комбинация от всички изброени. Във всеки случай твърдението, че сега е най-зле просто не е вярно.

Също не е вярно, че София е единствената с такъв проблем. Всъщност повечето големи градове са със завишено замърсяване. Това важи дори за градовете в планината. Макар източниците на замърсяване да са подобни, решенията навярно не са. Всеки град има свои особености и следва да се работи и анализира поотделно. Сега всички се фокусираме върху София, заради ефектните снимки от инверсията, а и концентрацията на население. А не трябва. При това дори не сме започнали да говорим за замърсяването с азотен диоксид, който е още по-опасен и тепърва ще става сериозен проблем у нас.

Кой според вас е следващият най-замърсен град в България?

Допълнение

Ето тук ще намерите таблицата с формулите и част от графиките. Данните за частните станции са изчислени както е описано горе на база средните стойности по часове събрани от AirTube. Тук е пресеният списък заедно с най-близката станция на ИАОС и разстоянието до нея.

Ще се радвам, ако прегледате данните и сметките ми и споделите, ако откриете неточности или предложите подобрение. Ще ги обсъдим в коментарите тук.

The post За въздуха, праха и как го мерим - опит за сравнение first appeared on Блогът на Юруков.

]]>
https://yurukov.net/blog/2019/sravnenie-airsofia/feed/ 10